Salling hjælper Malling


Salling hjælper Malling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der står altid et biografsæde klar til Karin Salling i Malling bio.

To poser slik, popcorn, vand og juice løber sammen med biografbilletterne op i 230 kroner, når bedstemor inviterer på en biograftur i Malling Bio.

Det er hårde tider for små privatejede biografer. Ikke mindst efter fordums 35 millimeter biograffilm er erstattet af moderne, digitale filmprojektorer, som koster langt mere end, hvad der kan indtjenes på slikposer til en tyver, kaffe, te og 25.000 årlige biografgæsters billetter.

I Malling støtter de Malling Bio. En støtteforening er dannet, ansøgninger sendt af sted til fonds- og kommunekasser.

»Den første projektor kostede 1.050.000 kroner,« fortæller Per Hauberg, der har kaldt sig selv for biografmand siden 1973.

»Det er næsten en årsomsætning,« fortæller han.

Det blev særligt dyrt på grund af 3D-teknikken. Per Hauberg var ellers overbevidst om, at det igen ville blive en døgnflue og havde bestemt sig for at spare der.

»Byens mødre var ved at lynche mig. En familie havde købt billetter og slik for den store guldmedalje, så jeg var lige ved at falde dem om halsen af begejstring, da det lød »Vi skal også have briller« fra det yngste barn. Jeg måtte refundere dem billetterne og næste dag bestille 3D-udstyret til biografen,« fortæller Per Hauberg.

Ved hjælp af sin pensionsopsparing og støtte fra blandt andet kommunen, Nordea- og Aarhuus Stiftstidendes Fond lykkedes det for den lille biograf at klare skærene i første omgang, men da filmen endegyldigt forsvandt i 2012, kunne der kun vises film i den ene af biografens to sale.

I den anden forsøgte Per Hauberg sig med dokumentarfilm på DVD, men kun den om Svend Auken trak publikum til sig.

»Jeg gik og græd over den lille sal, der stod tom i næsten et år,« fortæller han.

En ansøgning fra støttegruppen til Købmand Herman Sallings Fond havde i første omgang ikke båret frugt, men en kunde tippede en fredag aften Per Hauberg over disken om, at han skulle prøve at søge personligt. Der var ansøgningsfrist om mandagen.

»Jeg skrev på ansøgningen hele lørdag nat og kortede den ned om søndagen,« husker Per Hauberg.

Klokken tre om natten postede han sin ansøgning i en lille postkasse ved Dansk Supermarkedets hovedkvarter på Bjødstrupvej. En postkasse som, viste det sig senere, mest blev brugt til reklamer og sjældent blev tømt.

»Jeg havde ikke turdet skrive et beløb på men blot bedt om den bedst mulige hjælp,« fortæller han.

Ansøgningen blev således ikke behandlet på mandagens bestyrelsesmøde, men den havnede alligevel i de rette hænder.

En måned senere skulle Malling Bio have forpremiere på Tarok-filmen.

»Jeg hørte igen over disken, at jeg godt kunne finde slipset frem. Fru Salling ville være blandt publikum, og hun havde spurgt, om hun kunne træffe mig,« fortæller Per Hauberg, der fandt slipset frem og blev klippet.

»'Davs, er det dig,' spurgte hun. Det var så jordnært og så venligt, som det kunne være. 'Jeg vil tænke på dig til foråret,' sagde hun også. Jeg kunne ikke sige andet end, at det var gensidigt,« fortæller Per Hauberg.

I mellemtiden var han blevet så ked af den tomme sal og alle de film, han måtte sige nej til, at han, da et godt tilbud på en digitalprojektor til den lille sal dukkede op, lånte pengene i sparekassen.

»Jeg skrev til fru Salling, at jeg havde lånt 275.000 kroner, og at projektet var søsat,« fortæller han.

I operatørrummet ligner projektoren mest af alt et japansk hi-fi stereoanlæg anno 1989 på steroider. Svagt summende underholder den publikum, der ser Minisekterne, mens de gnasker slik og popcorn i sig. Per Hauberg fortæller om en usædvanligt dårlig sommer.

»Tænk sig et halvt år med sol. Det var en skrækkelig sommer. For første gang i 41 år lukkede jeg biografen og tog på sommerferie. Det var samtidig med fodbold VM,« fortæller Per Hauberg.

Han husker Karin Sallings besøg i efteråret som årets lyspunkt. Og hun huskede sit løfte om at tænke på Malling Bio.

»I maj kom der en check på 275.000 kroner og en besked fra Salling, om at jeg skulle se at få aflivet det banklån. Hun har kun været i biografen den ene gang, men jeg har altid en stol til hende, det kan jeg love dig,« siger Per Hauberg.

Salling hjælper Malling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce