Skarp kritik af bygherre: Vil fælde bevaringsværdige træer i Risskov

KPC Byg har bundet kæder med hængelåse om de bevaringsværdige træer i Bindesbøll Byen. Når kommunen behandler dispensationsansøgningen fra KPC Byg, finder vi ud af, om hængelåsen holder. Foto: Flemming Krogh

Skarp kritik af bygherre: Vil fælde bevaringsværdige træer i Risskov

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Står det til KPC Byg skal fire bevaringsværdige egetræer i Bindesbøllbyen fældes. Naturfredningsforening og naboer protesterer.

RISSKOV: Den hedder ligefrem Skovbyen, den del af Bindesbøll Byen, der ligger mellem Harald Selmers Vej og Krathusvej.

Og på arkitektfirmaet Arkitemas hjemmeside står der om Skovbyen, at byggeriet "nænsomt indpasser sig i det skovbeklædte, skrånende terræn, der er så karakteristisk for netop denne del af Risskov".

Men hverken Danmarks Naturfredningsforening eller Grundejerforeningen Vejlby Krat kan se noget som helst nænsomt i den måde bygherren, KPC Byg, behandler træerne i Skovbyen på.

På vegne af KPC Byg har arkitektfirmaet Arkitema bedt Aarhus Kommune om dispensation fra Bindesbøll Byens lokalplan, så bygherren kan fælde to store og mere end 100 år gamle egetræer i Skovbyen.

Lokalplanen slår ellers fast, at områdets bevaringsværdige træer skal bevares.

Og på et kort bag i lokalplanen er samtlige bevaringsværdige træer markeret, så der ikke er noget at tage fejl af.

Bindesbøll Byen
Bindesbøll Byen bliver en helt ny bydel med 110.000 kvadratmeter boliger, fordelt på godt 1200 nye boliger.Bydelen skal vokse op omkring det tidligere Psykiatrisk Hospital, hvor bygningerne i Risskov er ledige efter flytningen til Skejby.

Bindesbøll Byen er opdelt i fire kvarterer: Renæssancebyen i det tidligere hospital, Allébyen afstemt efter den øst-vestgående akse gennem bydelen, Parkhusene i parken samt Skovhusene over mod Riis Skov.

Bydelen har taget navn efter arkitekt Gottlieb Bindesbøll, der har tegnet den ældste del af Psykiatrisk Hospital.
- Det kan ikke komme som en overraskelse, hvor de bevaringsværdige træer står, siger Richardt Tabori Kraft, formand for Grundejerforeningen Vejlby Krat. Foto: Flemming Krogh
- Det kan ikke komme som en overraskelse, hvor de bevaringsværdige træer står, siger Richardt Tabori Kraft, formand for Grundejerforeningen Vejlby Krat. Foto: Flemming Krogh

Hensigtsmæssigt

- Da lokalplanen blev udarbejdet, var vi ikke så langt nede i detaljerne som nu, da byggeriet er projekteret. I den forbindelse fandt vi ud af, at det vil være hensigtsmæssigt at fælde to træer. Vi vil gerne lave en underjordisk p-kælder, og træerne står lidt for tæt på den. Men får vi ikke tilladelsen, må vi tage udgangspunkt i den situation, siger direktør Peter Christophersen, KPC Byg.

Det er ikke en forklaring, Danmarks Naturfredningsforening, er særlig imponeret af.

"Det bør næppe komme som en overraskelse, at træerne står placeret, hvor de gør, og det kan alene skyldes manglende omhu eller ligegyldighed, at projekteringen ikke har taget udgangspunkt i træernes placering og omfang og den omstændighed, at de jævnfør lokalplanen skal forblive upåvirkede af det planlagte byggeri," skriver naturfredningsforeningens lokalformand i Aarhus, Sebastian Jonshøj, i et brev til Aarhus Kommune.

Han mener, at hele ideen med at udpege bevaringsværdige træer må være at lade dem og deres placering bestemme byggeriets udformning.

To steder i Bindesbøll Byen ved det tidligere Psykiatrisk Hospital, har KPC Byg søgt  dispensation fra lokalplanen, så det bliver muligt at fælde i alt fire bevaringsværdige træer. Visualisering fra lokalplanen
To steder i Bindesbøll Byen ved det tidligere Psykiatrisk Hospital, har KPC Byg søgt dispensation fra lokalplanen, så det bliver muligt at fælde i alt fire bevaringsværdige træer. Visualisering fra lokalplanen

Principper på spil

Derfor er der efter Sebastian Jonshøjs vurdering mere på spil end nogle gamle træer.

"Det er i høj grad et principielt spørgsmål om, hvorvidt Aarhus Kommune i praksis vil stå ved den erklærede politik om at tage vare på byens grønne områder og uerstattelige naturværdier, også når det forekommer ubelejligt og måske ligefrem koster penge," skriver Sebastian Jonshøj.

Ingen overraskelse

Også Grundejerforeningen Vejlby Krat henstiller til, at Aarhus Kommune afviser at give dispensation til fældning af bevaringsværdige træer.

- Bygherren og ejeren har set alle træer, inden de købte grunden. Og de har deltaget i udarbejdelsen af lokalplanen. Derfor kan det ikke komme som en overraskelse, hvor A-træerne er placeret, siger Richardt Tabori Kraft, formand for Grundejerforeningen Vejlby Krat.

I lokalplanen står der, at "områdets karakter med store træer vil blive bevaret".

- Men fælder man træerne, forsvinder områdets karakter og præg af at være skov. Og nyplantede træer erstatter ikke træer, der er mere end 100 år gamle, siger Richardt Tabori Kraft.

Også i den del af Bindesbøll Byen, der hedder Parkkvarteret, har KPC Byg bedt om dispensation fra lokalplanen. Også her vil byggefirmaet fælde to bevaringsværdige træer.

Træfældning i videoen herunder er af et mindre træ, og altså ikke et af de to bevaringsværdige træer.

Skarp kritik af bygherre: Vil fælde bevaringsværdige træer i Risskov

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce