Slip for at køre i kø: Ny kampagne skal fordele bilerne bedre på E45

En ny kampagne fra Vejdirektoratet skal hjælpe med til, at flere bilister vælger at køre inden den værste myldrertid opstår. Arkivfoto: Claus Fisker/Scanpix

Slip for at køre i kø: Ny kampagne skal fordele bilerne bedre på E45

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vejdirektoratet vil tage toppen af den værste myldretidstrafik på E45 syd for Aarhus med en kampagne, der opfordrer bilisterne til at køre før klokken syv.

Pendlerne til og fra Aarhus kender det fra de daglige ture ind og ud af byen. E45 sander til, bilerne kører kofanger ved kofanger og adskillige kilometer tilbagelægges i sneglefart.

Trængslen på motorvejen er naturligvis størst i morgen- og eftermiddagsmyldretiden, men nu skal en ny kampagne forsøge at tage toppen af køkørslen på strækningen Ejer Bavnehøj-Aarhus Syd. Det skal ske ved at ændre bilisternes vaner og få trafikken i myldretiden til at glide bedre. Målet er at flytte fire procent af bilisterne væk fra den travleste periode af myldretiden.

- På E45 opstår der korte køer, fordi rigtig mange kører samtidig særligt om morgenen. Derfor forsøger vi i de kommende uger at fordele trafikken bedre på E45 mellem Aarhus og Skanderborg ved at få de bilister - der har mulighed for det - til at køre lidt før eller lidt senere, end de plejer, siger projektleder Robin Højen Madsen.

Det er ikke muligt udelukkende at bygge sig ud af trængslen på vejene.

- Derfor vil vi med kampagnen afprøve nye metoder, der kan udnytte vejkapaciteten bedre, så flere kommer hurtigere frem.

Kør før syv
  • På strækningen mellem Skanderborg og Aarhus i nordgående retning kører der dagligt cirka 3.600 bilister i den såkaldte spidsperiode kl. 7-8.30. Målet er at få fire procent til at køre udenfor det mest belastede tidsrum.
  • En brugerundersøgelse viser, at 31 procent af bilisterne er villige til at ændre deres afrejsetidspunkt, hvis de kan spare tid i trafikken.

Kør før klokken 7

Vejdirektoratet forventer ikke at kunne løse de tungeste trængselsproblemer med denne kampagne, men derimod at løsne op for de kortvarige massive kødannelser, der opstår i myldretidsperioderne.

Midlerne bliver skilte langs motorvejen og en ny funktion i trafikinfo-app'en, der rådgiver om, hvornår man som bilist skal køre for at undgå myldretiden.

- Skiltene fortæller med et glimt i øjet bilisterne, at de kan få mere ud af dagen, hvis de kører inden klokken 7. Og appen fortæller, hvornår det er bedst at køre - og hvis bilisterne følger vores anvisninger, så giver vi dem positiv feedback med på vejen. Vi har testet den nye funktion, og nu bliver det spændende at se, om den virker i praksis, og om den rent faktisk får nogle bilister til at flytte deres rejsetider lidt, siger Robin Højen Madsen.

Vejdirektoratet har en afdeling i Skanderborg med cirka 200 medarbejdere. Også egne medarbejdere opfordres til at køre uden for det mest belastede tidsrum.

- Vi er en del i Vejdirektoratet, der kører på Østjyske motorvej hver dag til og fra arbejde. Derfor mener vi kun, at det er rimeligt, at vi tager vores egen medicin. Forhåbentligt kan vi være med til at få trafikken på E45 til at glide bedre. Hvis det lykkes, kan vi bruge erfaringerne til at gå i dialog med andre større virksomheder, hvor medarbejderne sidder i kø til og fra arbejde, siger Robin Højen Madsen.

Vejdirektoratet vil i de kommende uger måle, om trafikken bliver fordelt bedre.

Slip for at køre i kø: Ny kampagne skal fordele bilerne bedre på E45

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce