Slutspil om fredning af Botanisk Have: Nu kommer afgørelsen

På mandag tager Miljø- og Fødevareklagenævnet på besigtigelse i Botanisk Have. Bagefter er der offentligt møde om Fredningssagen i Stakladen.

Slutspil om fredning af Botanisk Have: Nu kommer afgørelsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mandag besigtiger Miljø- og Fødevareklagenævnet Botanisk Have. Derefter er der offentligt møde om fredningssagen.

AARHUS: Skal Botanisk Have fredes? Eller rækker det med en bevarende lokalplan.

Det er et spørgsmål, som Danmarks Naturfredningsforening og Aarhus Byråd er lodret uenige om.

Det er også et spørgsmål, der snart får en afklaring.

Naturfredningsforeningen rejste fredningssag i 2015, og samme år afgjorde Fredningsnævnet for Midtjylland, at parken, hvis historie strækker sig tilbage til 1873, skal fredes.

Men den idé er Aarhus Byråd slet ikke med på.

Byrådet ankede fredningsnævnets afgørelse til Natur- og Miljøklagenævnet, der siden har skiftet navn til Miljø- og Fødevareklagenævnet.

Nævnet er tæt på en afgørelse, og mandag 23. oktober drager det til Aarhus for at besigtige Botanisk Have.

Efter besigtigelsen holder nævnet et offentligt møde om fredningssagen. Det foregår kl. 10.45 i lokale M1 i Studenterfondens Konferencecenter ved Stakladen.

Botanisk Have
I 1873 anlagde et nystiftet haveselskab - det senere Det Jydske Haveselskab - en planteskole på et areal, som haveselskabet lejede af Aarhus Kommune. Jordstykket var på otte tønder land.

Selskabet lejede med årene mere jord, men driften gik så dårligt, at kommunen i 1911 overtag arealet. Kommunen besluttede at anlægge en park. I 1913 vedtog man, at der skulle anlægges en botanisk have. Og at en del af haven skulle indrettes til det, der senere blev Den Gamle By.

Botanisk Have rummer i dag mere end 2500 forskellige planter og buske på sine 4,5 hektar.

Kilde: AarhusWiki

Vil fastholde udseende

Naturfredningsforeningen ønsker fredningen, fordi den blandt andet vil undgå, at yderligere udvidelser af Den Gamle By gør indhug i havens areal. Desuden vil foreningen med fredningen sikre, at parkens nuværende udseende med græsarealer, træer, buske og den tætte randbeplantning fastholdes.

Efter en større diskussion med Den Gamle By, gik naturfredningsforeningen med til at ændre fredningsforslaget, så Den Gamle By kan få opfyldt sit ønske om en ny hovedindgang ned mod Ceres-krydset.

Men Aarhus Byråd bryder sig ikke om fredningen, fordi kommunen under en fredning mister ejerskab og indflydelse på udviklingen af Botanisk Have.

Et flertal i byrådet mener derfor, at en bevarende lokalplan yder en bedre beskyttelse af Botanisk Have.

Derfor ankede byrådet afgørelsen om fredning til Natur- og Miljøklagenævnet.

Mister indflydelse

- Jeg har ikke mødt en eneste politiker eller borger i den her by, der ikke vil Botanisk Have det bedste. Derfor er denne fredning ikke en yderligere beskyttelse, men derimod en begrænsning af århusianernes mulighed for at have indflydelse på deres egne grønne åndehuller, sagde Kristian Würtz, da Århus Stiftstidende i december 2015 skrev om anken.

Omvendt har Danmarks Naturfredningsforening betænkeligheder ved styrken i en bevarende lokalplan, fordi et byrådsflertal til hver en tid kan ophæve den eller ændre i indholdet.

Ender det med en fredning, betyder det, at kommunen skal spørge Fredningsnævnet, hvis den for eksempel vil give tilladelse til opførelse af en iskiosk.

Eller hvis den vil genetablere den legeplads, der forsvandt under en af udvidelserne af Den Gamle By.

Slutspil om fredning af Botanisk Have: Nu kommer afgørelsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce