De omvendte træer har ikke bare skabt et område i sig selv på festivalpladsen, men også til hverdag et område for byens borgere - blandt andet til rollespil. Foto: Michael Svenningsen

Smukfests kreative pindhund: Skal vi ikke vende træerne på hovedet?

I de sidste 15 år har stort set hver eneste kreative idé på Smukfest været omkring Jonas "Pindhund" Hallbergs skrivebord. At få ideer er som at tegne - man skal øve sig dagligt for at vedligeholde og udvikle evnen, mener han.

Log ind

Bliv abonnent og læs hele historien

Vi har et princip, der hedder forklar eller forsvind, så jeg måtte ind og stå skoleret for resten af bestyrelsen og forklare, at jeg aldrig havde hørt om et excel-ark.
Fem af de store ideer
Jonas Hallberg fortæller her om fem af de Smukfest-ideer, han umiddelbart husker bedst:1. Skriftestolen. Fordi, den ikke var bemandet, så man kunne ind fra begge sider og dermed få begge oplevelser. Jeg kan godt lide, når publikum selv er med til at aktivere oplevelserne.

2. Vindmøllen. Toppen af en vindmølle med en diameter på 27 meter, stillet omvendt på festivalpladsen. Fordi det lykkedes at skabe noget monumentalt, som samtidig var interaktivt i den dengang nye app.

3. Hotelt som et slot. Vi var de første i branchen til at lave et hotelt, hvor man slap for at lede efter en plads, men bare kunne bestille. Nogle år efter, da hotelt-gæst nummer 22.245 kom med sin billet, fik hun en guldnøgle. Vi havde simpelthen bygget et slot til hende i stedet for teltet, og hun fik både butler og tjener. Der var også hjul på, og meningen var, at det skulle trækkes ind til Bøgescenen, så hun kunne vågne der. Det viste sig dog at være for svært.

4. Fem meter langt bordfodboldspil. Bare en fed idé med bordfodbold som en social ting, man kan gå fra og til, og hvor man aldrig helt ved, hvad stillingen er.

5. Pyramiden. En af de dårlige ideer, der aldrig åbnede - man skal jo også fortælle om sine fejl. Den var inspireret af Maya-pyramiderne og bygget op af paller. Desværre kunne vi ikke dokumentere sikkerheden, så den åbnede aldrig som bar, men stod bare som monument. Det lærte mig at inddrage myndighederne lidt tidligere i processen.
Annonce