Sorteringsanlæg får forstoppelse af plastikposer

Den todelte skraldevogn tømmer sit indhold af affald, inden det køres til videre sortering. Privatfoto

Sorteringsanlæg får forstoppelse af plastikposer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ifølge AffaldVarme har Aarhus taget ny sortering til sig. I november blev der samlet 30 procent mere ind af pap, papir, plastik og metal.

AARHUS: Affaldschefen i Aarhus Kommune har ét ønske til de mange husejere, der siden 20. september har sorteret affald i en sort affaldsspand med to kamre.

- Lad være med at putte plastikposer og andet blødt plastik ned i spanden, siger Lene van der Raad.

Plastikposer har det nemlig med at vikle sig ind i maskineriet på Dansk Affalds sorteringsanlæg i Vojens. Og så glider sorteringen knapt så gelinde, som hvis plastikposerne ikke var der.

Så svaret til borgere, der undrer sig over, at den bløde plast ikke kan genbruges, er altså, at sorteringsmaskinen ikke kan klare det.

Bortset fra plastikposerne på afveje har Lene van der Raad ikke noget at udsætte på de århusianske husejeres første skridt som affaldssortererer.

Hun synes, at århusianerne har taget den nye sorteringsordning til sig.

- Det er vores indtryk, at folk meget gerne vil sortere, og vi får rigtigt meget ind. Så vi er godt tilfredse, siger Lene van der Raad.

Et forsigtigt skøn lyder på, at der i november 2017 blev indsamlet knapt 30 procent mere pap, papir, plast, glas og metal end i november 2016.

Hvor mange tons, der er tale om, kan Lene van der Raad endnu ikke sige noget om.

Fem gode råd
  1. Affald skal være fri for rester: Madrester forringer affaldets værdi, så det ikke kan genanvendes
  2. Affald skal være let rengjort: Det øger mulighederne for genanvendelse, hvis affald er skyllet let i koldt vand eller en rest opvaskevand
  3. Uden låg: Låg og emballage er ofte lavet af forskelligt materiale. Derfor skal de behandles hver for sig
  4. Rent og tørt: Vådt eller snavset papir og pap rådner nemt. Det sænker muligheden for genanvendelse
  5. Ingen plastikposer: Genbrug dine plastikposer eller læg dem i restaffald, hvis de er beskidte.

For små spande

Da Århus Stiftstidende på Beder Butikstorv spurgte en stribe mennesker, hvordan de synes, at det går med at sortere affald, lød nogle, som om det næsten gik lidt for godt.

I hvert fald lykkes det dem at fylde affaldsspandens to kamre så hurtigt op, at næste tømningsdato forekommer dem alt for langt væk.

Det er der dog råd for.

Lene van der Raad fortæller, at man kan få den lille spand opgraderet. Den kan byttes, så man får én hel spand kun til glas, plast og metal. Og en anden spand til papir og pap.

Man skal dog betale et engangs-beløb på 395 kr. for selve ombytningen.

Glas, plast og metal køres til Dansk Affalds sorteringsanlæg i Vojens, hvor den videre sortering foregår. Privatfoto

Spor skræmmer

Mange århusianere husker stadig, da Aarhus i begyndelsen af det nye årtusind måtte opgive at sortere husholdningsaffald i grønne og sorte poser.

I hvert fald giver flere - med henvisning til fiaskoen dengang - udtryk for, at alt det sorterede affald nok havner samme sted.

- Jeg kan garantere for, at det ikke sker i dag. Alt affald bliver samlet ind og kørt i lastbil til videre sortering, siger Lene van der Raad.

Glas, plast og metal køres til Vojens i Sønderjylland, hvor Dansk Affald har sit sorteringsanlæg.

Papir og pap skal knapt så langt. Det håndteres nemlig af Stena Recycling, der ligger lige bag Bauhaus i Anelystparken i Tilst.

Opvaskemiddel og sund fornuft

Og af hensyn til den videre sortering og bearbejdning er det vigtigt, at man skyller sine glas og dåser, inden de ryger i affaldsbeholderen.

- Brug den sunde fornuft. Brug lidt opvaskemiddel og gør det let rent, siger Lene van der Raad, der ikke har information om, at manglende rengøring udgør noget stort problem.

I hvert fald ikke noget, der kommer i nærheden af de problemer, der opstår, når man kommer plastikposer i sin affaldsbeholder.

- Plastikposerne må man meget gerne øve sig på at holde væk fra det hårde plastik, siger Lene van der Raad.

Sorteringsanlæg får forstoppelse af plastikposer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce