Stadsarkivet fortæller historier bag gravsten i Rådhusparken

Det er nok de færreste forbipasserende, der bemærker den række af gravsten, som står i et hjørne af Rådhusparken. Det vil stadsarkivar Søren Bitsch Christensen, Aarhus Stadsarkiv, råde bod på med en serie af artikler, som fortæller om personerne bag navnene på gravstenene. Foto: Flemming Krogh

Stadsarkivet fortæller historier bag gravsten i Rådhusparken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Engang var byens centrale park, Rådhusparken, fyldt med gravsteder. Det lavede man om på for snart 100 år siden, hvor man over en årrække sløjfede kirkegården og fik etableret byparken, som gav plads til byens stolthed, Aarhus Rådhus.

AARHUS: Forestil dig midtbyen uden Aarhus Rådhus. Det svarer vel til København uden Den Lille Havfrue. Selv om der engang var uenighed og debat om bygningens udformning, er det vel de færreste, som ikke har taget Arne Jacobsen og Erik Møllers markante bygning til sig i dag. Den er markant og svær at overse.

I den sydlige ende af parken, hvor rådhuset i dag ligger omkranset af en park mod vest og syd, står 31 gravsten tilbage. Rækken af gravstene står allerbagest i parken, nærmest gemt væk, i modsætning til rådhuset.

Stenene vidner om, at her engang lå en stor kirkegård, hvor der har ligget 13.000 begravet.

- Forbipasserende, som nyder at opholde sig i parken eller bruger den som genvej, studser måske over, hvorfor gravstenene står her i parken. Den historie vil vi gerne give videre, forklarer stadsarkivar Søren Bitsch Christensen, som har sat sig for at fortælle en historie om hver af de personer, som gemmer sig bag de 31 tilbageværende gravsten i en ny serie i byens avis og på stiften.dk.

De fleste af de tilbageværende gravsteder er prydet med navne på kendte århusianere, som engang var de vigtige personer i Aarhus. Navnet Maltha Conrad Lottrup (1815-1870) er hugget ind i en af de hårde sten.

- Det er sikkert de færreste århusianere som vil genkende hans navn, men han var en engang en dominerende person i Aarhus. Først som en af de større købmænd i byen men især som grundlægger af bryggeriet Ceres. På den måde minder hans historie om Carl Jacobsen, som mange måske bedre kender til fra DR-serien Bryggeren, som stod bag Carlsberg i København omtrent på samme tid, siger Søren Bitsch, der har fundet mange oplysningerne om de markante personligheder i Århus Stiftstidendes arkiver.

- Engang brugte man aviser og tidsskrifter til at sende vigtige meddelelser ud til folk. Da Maltha Conrad Lottrup ophørte med sin købmandsbutik for at engagere sig i arbejdet med byens nye bryggeri, blev det bekendtgjort over for kunderne i byens aviser. Det var meget normalt, og det nyder vi godt af nu som historikere, når vi skal skrive historierne om de 31 gravsten, fortæller stadsarkivaren, som har fået hjælp til noget af skrivearbejdet fra andre ansatte i Aarhus Stadsarkiv.

Ud over at bruge Århus Stiftstidendes arkiv har Søren Bitch også haft gavn af informationerne i kartoteket Sejrs Sedler, som rummer mange oplysninger om det historiske Aarhus.

- Det har været et stort arbejde at finde frem til oplysningerne om personerne bag de 31 sten, men det er fascinerende. Maltha Conrad Lottrup døde tidligt. Han blev kun 55 år gammel, da han døde af tuberkulose

Selv om han ikke fik et langt liv, fik den århusianske pioner inden for bryggeri sat sit aftryk i historiebøgerne med sin succes med Ceres. Men han blev også et eksempel på, at mange af byens spidser blev viklet ind i hinandens familier dengang. Maltha Conrad Lottrups datter blev senere gift med et barnebarn til en anden af de lokale berømtheder, som også er at finde på en af de 31 stentavler, Harboe Meulengracht.

- Harboe Meulengracht var en af byens rigeste mænd for omkring 200 år siden. Det var ham, som opførte den smukke, palælignende bygning, som ligger på Lille Torv, hvor Illums Bolighus i dag holder til. Harboe Meulengrachts bygninger i området bredte sig faktisk rundt om hjørnet hen ad Badstuegade. Bygningen, som rummer Café Jorden i dag, var også med i den række af huse, lyder det fra byhistorikeren, som ser frem til at komme med flere detaljer og anekdoter om byens berømtheder i de kommende søndage på stiften.dk og i Århus Stiftstidende.

Stadsarkivet fortæller historier bag gravsten i Rådhusparken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce