Staten flytter arbejdspladser væk fra Aarhus: - Det er skuffende

Fødevarestyrelsens laboratorium i Lystrup flytter fra næste år til Ringsted. Arkivfoto: Esben Salling

Staten flytter arbejdspladser væk fra Aarhus: - Det er skuffende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fødevarestyrelsen vil lukke sit laboratorium i Lystrup om godt et år. Enhedslisten undrer sig og stiller spørgsmål til, hvad Aarhus har gjort for at bevare arbejdspladserne.

LYSTRUP: Aarhus står ikke kun til at modtage statslige arbejdspladser. Nu kan man også se frem til at miste nogle af dem.

I hvert fald flytter 27 arbejdspladser væk fra Aarhus, når Fødevarestyrelsen 1. januar 2020 lukker sit laboratorium i Lystrup.

Til den tid er det slut med analyser af æg, kød, fisk og foder på Fødevarestyrelsens laboratorium i Lystrup. Fødevarestyrelsen lukker laboratoriet og samler alle sine laboratorieaktiviteter i Ringsted. Samtlige 27 ansatte i Lystrup har fået tilbudt ansættelse på laboratoriet på Midtsjælland.

- Jeg er helt på det rene med, at det er en alvorlig situation for de dygtige og loyale medarbejdere, som ikke ønsker at flytte med, og som vi derfor bliver nødt til at afskedige, forklarer Fødevarestyrelsens direktør Esben Egede Rasmussen på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

382 statslige arbejdspladser rykket til Aarhus
Regeringen har over flere omgange flyttet statslige arbejdspladser ud i hele landet. I Aarhus har man modtaget i alt 382 statslige arbejdspladser over de senere år:
  • Styrelsen for Patientklager (141 ansatte)
  • Told og Skattestyrelsen (dele heraf) (111 ansatte)
  • Danmarks Innovationsfond (46 ansatte)
  • Idrættens Analyseinstitut (dele heraf) (8 ansatte)
  • GEUS (De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland) (16 ansatte)
  • Forsvarets sundhedstjeneste, Forsvarets Forsyning, Depot og Distribution samt Forsvarets Hovedværksteder (60 ansatte)

Styrelse sparer husleje

Han understreger, at Fødevarestyrelsen ikke har haft en finger at sætte hverken på de enkelte medarbejderes arbejde eller driften af laboratoriet i Lystrup.

- Beslutningen om at flytte til Ringsted, skyldes alene, at Fødevarestyrelsen, som andre offentlige myndigheder, årligt skal skære to procent af sine udgifter, siger direktøren.

Fødevarestyrelsen forventer, at ændringen kan spare styrelsen for omkring otte millioner kroner årligt, særligt på husleje og ejendomsudgifter.

Selv om laboratoriet lukker i Lystrup bevarer Fødevarestyrelsen en række andre opgaver og medarbejdere i Aarhus.

- Den lokale fødevarekontrol, Fødevarerejseholdet og Kødkontrolsekretariatet samt nogle få administrative funktioner bliver i Aarhus. Vi vil fremover være 75-80 medarbejdere i Aarhus, når vi flytter fra Lystrup og ind i stueetagen hos Styrelsen for Patientklager på Olof Palmes Allé, fortæller kødkontroldirektør Johan Kjølhede Overgaard.

EL skuffet

Flytteplanerne for laboratoriet skuffer imidlertid Enhedslisten i Aarhus Byråd.

- Regeringen snakker om at flytte arbejdspladser ud i landet. Derfor er det skuffende, at ministeren flytter fødevarekontrollen tættere på København, arbejdspladserne burde blive i Østjylland, mener byrådsmedlem Keld Hvalsø (EL).

Han frygter risiko for ringere fødevaresikkerhed, når alle medarbejdere fra Lystrup ikke flytter med, fordi viden dermed går tabt i den 11 millioner kroner dyre flytning.

- Og det virker besynderligt, at alternativer til lukning i Lystrup tilsyneladende ikke er blevet afsøgt, siger Keld Hvalsø.

Enhedslisten har for en sikkerheds skyld spurgt borgmesteren, hvad kommunen har gjort for at finde billigere alternative placeringsmuligheder til Fødevarestyrelsens laboratorium i Aarhus eller andre steder i Østjylland.

Borgmesteren har nu ti dage til at svare.

Staten flytter arbejdspladser væk fra Aarhus: - Det er skuffende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce