Stor guide: Det skal du høre på Aarhus Jazz Festival 2019

Fra 13. juli finder Aarhus Jazz Festival igen sted. Vi har samlet en guide til 10 ting, som du må høre. Foto: Morten Stricker

Stor guide: Det skal du høre på Aarhus Jazz Festival 2019

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Med 380 koncerter på 45 spillesteder bliver årets jazzfestival større end nogensinde. I år er fokus på 100 års jazz i Aarhus. Her er 10 koncerter, musikanmelder Andreo Michaelo Mielczarek glæder sig til på jazzfestivalen, som finder sted 13. til 20. juli.

Bill Frisell i Helsingør Theater
Pressefoto

Han tilhører en markant generation af guitarister, som tæller Pat Metheny, John Scofield og Mike Stern. Og ligesom hos disse er det de hårde bluesy landskaber, som der pløjes i. Frisell spiller bare tonerne langsommere, men altid udtrykt med en skinnende klarhed og melodisk overskud. Han har skabt musik inspireret af tegneserier og fortolket alt fra amerikanske folkesange til Madonnas "Live to Tell".

Frisell har aldrig holdt guitarspillet på lavt blus og udgiver en lind strøm af plader med forskellige samarbejdspartnere. Dagen før, den århusianske jazzuge officielt starter, spiller han i perfekte rammer i Den gamle by i teatret fra 1817. På bas er Thomas Morgan, og på trommer er Rudy Royston.

Husk der kun er 237 siddepladser!

Bill Frisell feat. Thomas Morgan & Rudy Royston, fredag 12/7 kl. 20, Helsingør Theater, Den Gamle By

Aloft Quartet - akustisk jazz til tiden
Pressefoto

Det er 100 år siden, at det første jazzede trompettrut lød på Hotel Terminus i Ryesgade i Aarhus. Det fejres med koncerter, jazzhistoriske talks, guidede ture og pop-up-udstillingen "Plakaten swinger" på Dansk Plakatmuseum.

De modne rytmebrødre findes hos Skt. Pauls Band og Arosia. Unge jazzere - fra 15 år og opefter - spiller blandt andet i Domen.

Aloft Quartet består af unge musikere fra Skandinavien. Kvartetten, som opstod i 2016 på Skurups Folkhögskola, vandt prisen som Årets danske jazznavn ved Danish Music Awards 2018 for debutalbummet "First Year". Et nummer hedder "Delayed Travelers", men det akustiske firkløver rider med på tidens bølge af nordiske musikere med sans for melodiske numre med en positiv energi. Vi håber på solskin på Klostertorvet.

Aloft Quartet, fredag 19. juli kl. 14, Klostertorvet (gratis)

La grande classe: Gregory Porter
Pressefoto

Hvis man oplever, at verden ikke snurrer den rigtige vej, skal man bare lytte til Gregory Porter - et moderne eksempel på, at protesten altid har været en del af jazzen

Han kan synge, så selerne begynder at blafre på dine jazzbukser. Stemmen er varm og tillidsvækkende - uanset om det er egne numre om at være til rotterne og svære ting som racisme eller sange af Nat 'King' Cole.

Porter trådte ind i mainstream med albummet "Liquid Spirit". Den 47-årige præstesøn og tidligere football-spiller optræder altid med en sort elefanthue om ørerne toppet med en kasket.

Gregory Porter, søndag 14. juli kl. 20, Musikhuset Aarhus

Morgenfrisk lydkunst i Mindeparken: Christian Windfeld
Pressefoto

Der er Late Night Jazz Jam på Headquarters næsten alle dage. Men nogle foretrækker at spille, før Fanden tager jazz-sandalerne på. Præcis kl. 06.

Den århusianske trommeslager og komponist Christian Windfeld fortæller historier på sine instrumenter, og i hans spil hører man stilhedens arkitekter som John Cage. Det kan blive tyst, men ikke stiltiende, når han spiller "Rotunda Live" i Mindeparkens runde mindesmærke for de faldne soldater i Første Verdenskrig. Lilletrommen, det mest benyttede instrument i militær sammenhæng, skaber transcenderende lydoplevelser.

Interesserede kan følges ad på gåben fra Skt. Pauls Kirke. Mød kl. 5.40. Arrangementet er en del af AUT - Aarhus Unge Tonekunstneres projekt "Liéux for stedsspecifik lydkunst". Efter sidste trommeslag følger en forfriskning.

Christian Windfeld, "Rotunda Live", søndag 14. juli kl. 06, Mindeparken, Monument for Første Verdenskrig (gratis)

Tidløs swing med Caro Emerald & Aarhus Jazz Orchestra
Pressefoto

Morgenhår går ikke til åbningskoncerten med Caro Emerald. Og hvis du ikke har hørt den hollandske sangerindes hit "A Night Like This", så har du virkelig sovet i timen. Den har rundet 24 millioner visninger på YouTube.

Aarhus Jazz Orchestra akkompagnerer. Forvent Gatsby-atmosfære, swing og klassikere fra 50'erne og 60'ernes beatgeneration i opdaterede udgaver.

Caro Emerald & Aarhus Jazz Orchestra, lørdag 13. juli kl. 20, Musikhuset Aarhus

Karmen Rõivassepp Brazilian Group Quartet
Pressefoto

Det kan godt være, at de to mænd i gruppen "Gud er Kvinde" kan få sax og trommer i galop på Colabs i Jægergårdsgade, men samtidig spiller Karmen Rõivassepp - og når der er kvindelige jazzmusikere, bør man finde en stol og lytte. Den herboende estiske sangerinde (sidste års vinder af den nyindstiftede Aarhus Jazz Talent Pris) kommer med sin nye Brazilian Group Quartet.

Rõivassepps stemme er klar som is, når hun synger "Hey Tiger". Hot bliver det nok, når menuen er brasiliansk.

Karmen Rõivassepp Brazilian Group Quartet, torsdag 18. juli kl. 22, Officerspladsen ved Ridehuset (gratis)

Marcus Miller
Pressefoto

Miles Davis' 80'er-plader ville ikke have lydt, som de gør, hvis ikke Marcus Miller havde siddet i producerstolen. Som bassist har han medvirket på flere end 500 albums og spillet med Chaka Khan, Herbie Hancock, Aretha Franklin, Elton John og Bryan Ferry.

Basikonet, der optræder i Aarhus dagen efter sin 60-års fødselsdag, er blevet Grammy-fejret for at opdatere jazzen med hiphop, soul, funk og R&B. Sit nye album "Laid Black" kalder Miller "the black musical experience". I 2012 blev Marcus Miller udnævnt til "UNESCO Artist for Peace".

Marcus Miller, mandag 15. juli kl. 20, Musikhuset Aarhus

Zeeberg - kæmpe talent på tangenter
Foto: Omar Ingerselv

Jeppe Zeeberg har tidligere været i Aarhus med sit Horse Orchestra. De slår også tøjlerne løs i år. Men pianisten er også på scenen med Jeppe Zeeberg and the Absolute Pinnacle of Human Achievement. Det unge talent sigter mod de høje tinder med pangfarvet boogie-woogie og barok-inspirationer. Hør Zeebergs nye band på Radar, hvor også guitarduoen Yngel spiller på viltre strenge. Und dig lidt punket jazz, som den måske lyder i Indonesien.

Jeppe Zeeberg and the Absolute Pinnacle of Human Achievement, tirsdag 16. juli kl. 22, Radar

Rosenhøj i Aarhus Domkirke - Jakob Buchanan
Pressefoto

Tirsdag, en time før midnat, spiller trompetisten og komponisten Jakob Buchanan i Aarhus Domkirke med pianisten Simon Toldam og den amerikanske saxofonist Chris Speed.

Buchanan stod bag det store værk om livet i boligkvarteret Rosenhøj, "On Rosenhill", for kor og orkester til Aarhus 2017's åbning. Nu har han bearbejdet noget af musikken på et nyt album "A Language of My Own". Det er komponeret på en altan i Rosenhøj og er en hyldest til områdets sproglige rigdom.

Jakob Buchanan, tirsdag 16. juli kl. 23, Aarhus Domkirke

Cubansk solnedgang i Aarhus
Pressefoto

Som noget nyt er der fællesspisning foran Officerspladsen, og så kan man jo fortsætte til Aarhus Jazz Orchestras traditionelle Ridehus-koncerter. Efter at have haft Master Fatman og musikalske gæster fra Brasilien, Spanien og Skandinavien spiller bigbandet i år med musikere fra Cuba.

Dafnis Prieto (fast trommeslager for pianisten Michel Camilo) medbringer kompositioner fra albummet "Back to The Sunset". Fire aftener i træk vil afro-cubansk folklore og latin-jazz være lydsporet, når solen begynder at sænke sig i Aarhus C.

"Cuban Big Band Night", Aarhus Jazz Orchestra feat. Dafnis Prieto, Eliel Lazo & Yasser Pino, onsdag 17. juli til lørdag 20. juli kl. 20, Ridehuset (gratis)

Stor guide: Det skal du høre på Aarhus Jazz Festival 2019

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce