Stor splittelse i byrådet: Nu er nyt byggeri ved Mølleparken vedtaget

Lokalplanen, der onsdag blev vedtaget i byrådet, åbner for opførelsen af en hjørneejendom ved Vester Allé samt op til seks etagers byggeri bag det tidligere hovedbibliotek. Visualisering

Stor splittelse i byrådet: Nu er nyt byggeri ved Mølleparken vedtaget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et flertal i byrådet sagde ja til "Vestpassagen" med boligbyggeri i op til seks etager mellem det tidligere hovedbibliotek og Vestergade og et nyt hjørnehus ud mod Vester Allé. V, EL og LA imod.

AARHUS: Det tidligere hovedbibliotek og området ud mod Vestergade og Vester Allé skal nu ombygges til hostel, boliger, erhverv og supermarked.

Det vedtog et stort flertal i Aarhus Byråd onsdag aften.

Det var dog langt fra et enigt byråd, der stod bag vedtagelsen. Helt på tværs af traditionelle partiskel stemte Venstre, Liberal Alliance og Enhedslisten imod lokalplanforslag 1024, som muliggør Vestpassagen.

Vestpassagen
Lokalplan 1024 omfatter et areal på små 6.000 kvadratmeter ved og bag det tidligere hovedbibliotek ved Mølleparken og ud mod Vestergade.

Lokalplanen blev vedtaget onsdag aften og åbner for at ejerne nu kan indrette et hostel i det tidligere hovedbiblioteks bygning samt erhverv, detailhandel og ca. 70-100 boliger i den øvrige del af lokalplanområdet.

Derudover skal der etableres en offentlig passage mellem Vestergade og Mølleparken via gårdrummet og det tidligere hovedbibliotek - kaldet Vestpassagen.

Den maksimale bebyggelsesprocent for den samlede karré fastlægges til 210, hvilket muliggør et samlet etageareal på cirka 13.000 kvadratmeter fremgår det af lokalplanen.

Derfor var V og EL imod

- Det er en sag, der går længe tilbage og en del af indsigelserne er imødekommet. Blandt andet er den lille bygning ved siden af hovedbiblioteket (Møllegade 5, red.) bevaret. Men byggeriet er for højt og for voldsomt, og der burde fjernes en etage, så højden blev reduceret ind mod gården (ved Lynfabrikken, red.) og ud mod Vestergade. Derfor kan vi ikke støtte lokalplanen, sagde Heidi Bank (V).

Enhedslistens Keld Hvalsø fulgte trop på kritikken:

- Jeg har været på besøg i området og kan konstatere, at den mur på tre meters højde, der er ind mod gården, ligger meget tæt på Lynfabrikken. Hvis den bliver halvanden meter højere, kvæler vi alt udemiljø i gården, hvor der ikke kun er erhverv, men også er seks lejeboliger. Det er meget, meget voldsomt, det vi udsætter de beboere for, og derfor støtter vi ikke lokalplanen, sagde Keld Hvalsø.

Den nu vedtagne lokalplan dispenserer fra den gældende kommuneplan, så det er muligt at bygge fire nye bygninger i seks etager mod ellers maksimalt fem i området.

Kulturmiljøråd frarådede

Lokalt Kulturmiljøråd, som er et ekspertråd i kulturmiljø, der rådgiver byrådet, har direkte frarådet byrådet, at tillade en ny hjørnebygning ved Vester Allé.

Bibliotekets gamle hovedbygning fra 1934 er oprindeligt tænkt med luft omkring. Og den nye bygning er alt for dominerende og ødelægger biblioteksbygningens udtryk som en fritstående bygning, fordi den nye hjørneejendom kommer til at ligge syv meter fra gavlen.

Hjørnebygningen burde have været nedtonet og rykket tilbage. På hjørnet burde i stedet være et grønt hjørne med et træ og bebyggelse bag, har rådet anbefalet.

S: En god løsning

Men alt det er historie nu, for som Socialdemokratiets Louise Lindskrog forklarede:

- Vi mener i Socialdemokratiet, at lokalplanen indeholder mange positive elementer. Vi vil gerne anerkende de bekymringer, der har været, og at dette byggeri vil medføre forandringer i området. Der har været mange hensyn, der skulle tages, og det har været en svær afvejning. Men der er fundet den bedst mulige løsning. Det er positive elementer, at der kommer flere boliger, fordi byen har befolkningsvækst, og fordi der kommer et hostel, der vil være godt for byen. Så samlet set er det en god løsning, forklarede Louise Lindskrog.

Det var Almaz Mengesha (LA) dog ikke overbevist om:

- Lysindfaldet forringes voldsomt for erhvervslivet i området. Og vi er blevet præsenteret for et alternativ, der slet ikke har fået nok politisk opmærksomhed. Så jeg kan ikke støtte lokalplanen.

Partierne S, SF, K, DF og R sagde dermed alle ja til lokalplanen, så projektet nu kan gå i gang. Alternativet var ikke til stede under debatten.

Stor splittelse i byrådet: Nu er nyt byggeri ved Mølleparken vedtaget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce