To Aarhus-gymnasier kan alligevel bevare klasser

Århus Statsgymnasiums elever er her ved at gøre klar til et kunstprojekt tilbage i 2015. Det bliver der også god mulighed for i fremtiden. Gymnasiet på Fenrisvej får nemlig alligevel lov at optage 10 klasser med 1.g'ere næste år. Foto: Flemming Krogh

To Aarhus-gymnasier kan alligevel bevare klasser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

- Vi skulle have styret udviklingen på gymnasieområdet noget før, erkender regionsrådsformanden. Regionen reducerer nu kapaciteten på gymnasieområdet med i alt otte klasser.

AARHUS: To Aarhus-gymnasier slipper alligevel for at skære ned i antallet af 1.g-klasser i næste skoleår 2019/20. Det er Aarhus Statsgymnasium og Egaa Gymnasium, der dermed kan fortsætte med at optage hver 10 klasser i 1.g næste år.

Beslutningen blev truffet efter et langt møde om kapaciteten på de østjyske gymnasier i forretningsudvalget i Region Midtjylland. Her valgte man at fjerne otte klasser på gymnasierne i stedet for de 10 klasser, som udvalget for regional udvikling ellers foreslog på sit møde onsdag, og som vi har omtalt på stiften.dk og i avisen torsdag.

Kapaciteten sænkes på grund af de faldende ungdomsårgange og for at sikre, at eleverne ikke kan shoppe rundt mellem gymnasierne efter at de er fordelt.

Klasser sådan
Forretningsudvalget i Region Midtjylland har - lidt opsigtvækkende - ændret på den beslutning, udvalget for regional udvikling traf onsdag.

Dermed vil gymnasierne få dette antal klasser i 2019/20 (nuværende kapacitet i parentes). Det er en forudsætning af undervisningsministeren senere godkender fordelingen:
 • Marselisborg Gymnasium: 9 (10)
 • Aarhus Katedralskole: 10 (11)
 • Viby Gymnasium og HF: 8 (9)
 • Skanderborg Gymnasium: 9 (10)
 • Favrskov Gymnasium: 10 (11)
 • Langkær Gymnasium og HF: 6 (8)
 • Grenaa Gymnasium: 4 (5)
 • Århus Statsgymnasium: 10 (10)
 • Egaa Gymnasium: 10 (10)
 • Risskov Gymnasium: 10 (10)
 • Odder Gymnasium: 7 (7)
 • Rønde Gymnasium: 5 (5)
- Hvis ikke vi siger ja til fusionen, vil Langkær Gymnasium lukke. Så ja, det er også en måde at redde Langkær på, siger Anders Kühnau (S), regionsrådsformand. Pressefoto
- Hvis ikke vi siger ja til fusionen, vil Langkær Gymnasium lukke. Så ja, det er også en måde at redde Langkær på, siger Anders Kühnau (S), regionsrådsformand. Pressefoto

Derfor kun otte

Regionsrådsformand Anders Kühnau (S) forklarer, hvorfor forretningsudvalget valgte at nøjes med at reducere otte frem for 10 klasser:

- Det er sket ud fra en samlet vurdering af, hvad der kunne samle de bredeste flertal i regionsrådet. Og jeg er godt tilfreds med, at vi skærer otte klasser væk, som i det væsentligste er tomme klasser i dag. Vi forventer, at flere vil vælge en erhvervsuddannelse, men vi når næppe næste år målet om 25 procent skal vælge en erhvervsgrunduddannelse. Derfor vil vi revurdere næste år om kapaciteten på gymnasierne skal sænkes yderligere, svarer Anders Kühnau.

I vil tillade tre nye gymnasieklasser på Aarhus Tech, men tager en klasse fra Marselisborg og Katedralen. Det er netto en tilvækst på en ekstra klasse i midtbyen på bekostning af Viby, Skanderborg og Favrskov. Hvorfor?

- Jeg synes mere, man kan sige, det er status quo i Aarhus, fordi vi også fjerner en klasse i Viby.

Skal redde Langkær

Du støtter en fusion mellem Langkær Gymnasium og Aarhus Tech, der betyder, at gymnasiet kan oprette tre almene gymnasieklasser på Dollerupvej og tre i Tilst. Hvorfor er det en god idé?

- Fordi det også vil styrke uddannelsestilbuddene i vestbyen med erhvervsfaglige uddannelser. Og hvis ikke vi siger ja til fusionen, vil Langlær Gymnasium lukke. Så ja, det er også en måde at redde Langkær på.

Er der en plan B, hvis undervisningsministeren ikke vil godkende fusionen?

- Nej, det er der ikke. Hvis fusionen ikke godkendes, vil Langkær lukke. Det vil bare ikke skabe en bedre fordeling af elever med anden etnisk baggrund end dansk, som også er en del af opgaven. Og det kan så betyde, at Viby Gymnasium vil komme i knibe på den bekostning. Men kapacitetstilpasningen skal gerne hjælpe på en bedre fordeling af eleverne - fusion eller ej, forklarer Anders Kühnau.

Langkær har mistet tre fjerdedele af sine elever på blot tre år. Nogle vil mene, at regionen burde have styret fordelingen af elever meget tidligere?

- Ja, det burde være gjort meget tidligere. Men nu har vi taget fat i det, selv om jeg ikke tror, det er nok. Vi mangler redskaber til at styre det bedre over for de selvejende gymnasier, og det har vi efterlyst hos ministeren, siger regionsrådsformand Anders Kühnau.

I sidste ende er det undervisningsministeren, der skal godkende kapaciteten på gymnasierne.

To Aarhus-gymnasier kan alligevel bevare klasser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce