Træmanden fra den skumle ende af godsbaneområdet

Organiske former og et bastant udtryk i bordpladens træ. Sådan beskriver Lasse Gyllström selv sine borde. Bordenes kanter er sjældent helt lige, de bølger, ligesom et træs stamme gør. Det er federe end bare at skære kanten af, mener han, der arbejder på træets præmisser og derfor ikke laver to borde, der er ens. Foto: Axel Schütt


Træmanden fra den skumle ende af godsbaneområdet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Borde med indbyggede fortællinger lavet på træets præmisser. Det er, hvad TræMand skaber.

Du finder TræMand og hans træborde i »den skumle ende« af godsbaneområdet i det, som hedder Institut for (X).

Lasse designer og laver nogle store træborde i sit værksted på Godsbanen. Bordene er lavet af store træstammer og er meget flotte.
Lasse designer og laver nogle store træborde i sit værksted på Godsbanen. Bordene er lavet af store træstammer og er meget flotte.
Foto: Axel Schütt

Bag firmaet er Lasse Gyllström. Hans værksted ligger i en af DSB's gamle bygninger, en tidligere frugtsauktionshal, som er i fuld sving med at blive sat i stand. I grundplanet er værkstedet, hvor de flotte borde bliver til, og på første sal kommer kontoret til at ligge. Men mere om det senere. Først til bordene.

TræMand
<ul><li>TræMand aka Lasse Gyllström, 33 år</li><li>Uddannet dansk-, historie og sløjdlærer</li><li>Værksted og kontor på Institut for (X), Skovgaardsgade 3, Aarhus C. Tlf.: 26 22 03 03.</li><li>Interesserede er altid velkomne i værkstedet, men ring på forhånd så du er sikker på at træffe den travle træmand hjemme</li><li>Se mere på <a href="http://www.traemandaarhus.dk/" target="_blank">hjemmesiden</a>, Instagram <a href="http://instagram.com/traemandaarhus" target="_blank">@traemandaarhus</a> og <a href="https://www.facebook.com/traemand" target="_blank">Facebook </a></li></ul>
Lasse designer og laver nogle store træborde i sit værksted på Godsbanen. Bordene er lavet af store træstammer og er meget flotte.
Lasse designer og laver nogle store træborde i sit værksted på Godsbanen. Bordene er lavet af store træstammer og er meget flotte.
Foto: Axel Schütt

Unikaborde

Organiske former og et bastant udtryk i bordpladens træ overfor en enkelthed i benene af stål. Det er sådan, Lasse Gyllström selv beskriver dem.

»Jeg tager noget, som allerede er skabt af naturen, og lader det være udtrykket. Fx er bordenes kanter sjældent helt lige, de bølger, ligesom et træs stamme gør. Det er federe end bare at skære kanten af,« siger Lasse Gyllström.

På samme måde gemmer han heller ikke et træs »fejl« væk eller lapper knaster til. De er en naturlig del af træet og bliver det også af bordet.

Det gør, at bordene får et organisk udseende, men det er også et af de bærende principper bag virksomheden.

»Jeg arbejder på træets præmisser. Det går jeg ikke på kompromis med. Og derfor er der heller ikke to borde, der bliver ens,« fortæller han.

En tilfældig start

Egentlig er det lidt tilfældigt, at det netop er den vej, Lasse Gyllströms karriere har taget. En kammerat havde fældet et træ og skåret stammen ud i store skiver. Lasse fik en af dem med sig hjem, lavede det om til et bord og up loadede resultatet på Facebook.

»Og så kørte det nærmest derfra. Flere spurgte om de ikke også kunne få sådan et, og det kunne de da. Så kom jeg på Instagram og lagde flere billeder op, og det fik endnu flere til at ringe. Det stak helt af,« griner Lasse Gyllström.

Det blev begyndelsen på virksomheden TræMand. I starten stod han hjemme i et kælderrum under sin lejlighed. Rummet var 20 kvm med 1,86 til loftet, og for en mand på 1,85, der gerne vil arbejde med flere meter lange planker, var det noget af en udfordring.

»Jeg havde ikke råd til at leje et værksted, men jeg kendte en på Institut for (X), så det endte med, jeg fik et lille hjørne på et værksted her,« siger Lasse Gyllström.

Det er det selvsamme værksted, som Lasse sammen med makkeren Jan nu er ved at gøre til Træmand Aarhus' hovedkvarter. Han betegner det selv som en frisk investering - eller det kan det vise sig at være på sigt. Grunden og de gamle DSB-bygninger er lejet af kommunen, og det er usikkert, hvor længe de kan få lov til at blive.

Borde med historie

»Vi bygger selv kontor og værksted. Det bliver 300-400 mandetimer og derudover også materialer, vi kommer til at lægge i det. Men det er også et helt særligt sted - og så bliver det gjort ordentligt,« fortæller han.

I virkeligheden laver Lasse Gyllström bare noget, han selv synes er fedt. Og så viser det sig, at det er der også mange andre, der synes. 99,9 % af bordene fra TræMand laves på bestilling, og køberne spiller en helt særlig rolle i det enkelte bords tilblivelse.

»Jeg vil gerne have, at køberne får et forhold til det bord, de får med hjem. Det er ikke bare noget, der gror på en hylde i en butik. Det er et træ med sine særlige former, som så bearbejdes,« siger Lasse Gyllström.

Han fortæller gerne om træsorter og behandling, så kunderne får en viden om, hvad det er for et produkt, de køber. Undervejs i et bords formgivning er han også i løbende dialog med kunderne, som bliver inddraget i processen.

»Fx kan jeg sende et foto af bordet undervejs i arbejdet for at sige, at nu ser det sådan ud, hvad tænker du om det? Vil du have det lysere eller mørkere? Sådan nogle ting. På den måde har bordet allerede en historie, inden de får det hjem.«

En særlig kundetilknytning

Det betyder, at kunderne får et personligt forhold til deres bord, men det betyder også, at Lasse Gyllström ofte får et personligt forhold til kunderne.

»Det viser sig i vores måde at kommunikere på. I starten skriver vi helt forretningsmæssigt sammen. Men når det slutter, så er det sms'er med smileys og personlige hilsner,« siger han.

Virksomheden TræMand bliver nemlig kørt ud fra et princip om, hvordan ejeren selv gerne vil behandles.

»Når man køber noget på nettet, så bestiller man det og får det efter fire uger. I mellemtiden hører man ikke noget. Det er ikke en sjov måde at gøre det på. Hverken for kunden eller for mig,« siger Lasse Gyllström.

Nysgerrighed driver værket

Lasse Gyllström har ingen handelsmæssig uddannelse bag sig. Han er uddannet skolelærer og understreger altid, at han ikke er snedker, når folk spørger.

»Jeg er træmand! Og en træmand arbejder med træ og får sine færdigheder fra arbejdet med træ,« siger han.

Tanken om at begynde på noget, han ikke har 100 procent styr på fra starten, tiltaler Lasse Gyllström. Og det er den nysgerrighed, der var med til at starte det hele.

»Grundlæggende så har jeg nok altid interesseret mig for at smække ting sammen. Jeg kan godt lide tanken om, at jeg selv kan lave de ting, jeg har brug for i stedet for at gå ud og købe dem. Også selv om jeg ikke ved præcis, hvordan jeg skal gøre det,« fortæller han.

Inspirationen kommer fra mange steder. Det kan være en gåtur i skoven, hvor et træ måske vokser på en bestemt måde, eller fra de mange billeder Lasse Gyllström ser på Instagram, eller som venner viser ham.

»Hvis jeg ser noget, der inspirerer mig, så ligger jeg og tænker over, hvordan jeg mon selv kan lave det, når jeg skal falde i søvn,« fortæller han.

I længden bliver til en arbejdsuge på noget mere end 37 timer om ugen, men det er Lasse Gyllström indforstået med.

»Det giver mening for mig at arbejde sådan med det, som jeg gør nu. Jeg gør det, fordi jeg kan li' det.«

Træmanden fra den skumle ende af godsbaneområdet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce