Tre millioner besøgende: Århusianske kulturinstitutioner i international klasse

I anledning af Aarhus 2017 går Århus Stiftstidende i dag og de kommende søndage bag kulisserne på de største kulturinstitutioner i Aarhus. Fotos: Kim Haugaard og Jens Thaysen

Tre millioner besøgende: Århusianske kulturinstitutioner i international klasse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Aarhus har en række prominente kulturinstitutioner, som i dag får stor både national og international opmærksomhed. Sådan har det langt fra altid været.

AARHUS: I dag hjemsted for spillestederne Voxhall og Atlas med genrerne heavy, jazz, rock, urban og world-musik. Engang kulturelt centrum i Aarhus.

Vi er på hjørnegrunden mellem Museumsgade, Vester Allé og Thorvaldsensgade, hvor de fleste nok kender den gule bygning som hjem for ovenstående koncertsteder eller som det tidligere 'Huset'.

Hovedbygningen og området rummer dog en noget længere og mere markant historie, for faktisk var det her, det kulturelle Aarhus for alvor blev skabt i slutningen af 1800-tallet. I nabolaget kom der både folkebibliotek og senere også statsbibliotek, og i 1877 opførte man Aarhus Museum i den gule bygning. Det fortæller stadsarkivar i Aarhus, Søren Bitsch Christensen.

- Det blev det første museum, som samlede en række af de spirende kulturtiltag i byen. Indtil da holdt de til forskellige steder i byen, men her fik de et samlet udtryk. Det var overvejende private, der betalte, men også kommunen betalte en part, og den model er sådan set også gældende for de fleste af byens store kulturinstitutioner i dag - kommunen betaler en del, institutionen selv betaler en del og så skaffer man en del udefra, forklarer han.

Aarhus Museum fik op gennem 1900-tallet pladsmangel, og derfor rykkede først Aarhus Kunstmuseum til Vennelystparken i 1967 og senere i 2004 til den plads, hvor Aros ligger i dag. Også Forhistorisk Museum rykkede ud fra det kulturelle centrum og ud på den nedlagte herregård Moesgård i 1970.

Besøgstal
Moesgaard Museum:
 • 2016: 431.688
 • 2015: 517.603

Aarhus Teater:
 • 2015/2016: 95.480 (betalende)
 • 2014/2015: 88.000 (betalende)


Den Gamle By
 • 2016: 515.667
 • 2015: 476.050

Aros:
 • 2016: 614.170 (betalende)
 • 2015: 569.324 (betalende)

Musikhuset:
 • 2016: 655.000
 • 2015: 507.973

Tivoli Friheden:
 • 2016: 509.503
 • 2015: 423.580

TOTAL:
 • 2016: 2.821.503
 • 2015: 2.582.530
I 2011 blev Aarhus Stadsarkiv etableret, og byens første stadsarkivar blev den dengang 41-årige Søren Bitsch Christensen. Arkivet - og arkivaren - indeholder et utal af historiske informationer om Aarhus, og meningen med arkivet er netop at indsamle og bevare dokumentation om byens historie. Arkivet holder i dag til huse i Dokk1. Foto: Søren Alwan
I 2011 blev Aarhus Stadsarkiv etableret, og byens første stadsarkivar blev den dengang 41-årige Søren Bitsch Christensen. Arkivet - og arkivaren - indeholder et utal af historiske informationer om Aarhus, og meningen med arkivet er netop at indsamle og bevare dokumentation om byens historie. Arkivet holder i dag til huse i Dokk1. Foto: Søren Alwan

Fra opdragelse til inddragelse

Aarhus' kulturcentrum fandtes ikke mere, men byen havde til gengæld fået sig et par store kulturinstitutioner i Aarhus Kunstmuseum og Moesgaard Museum.

I forvejen var Aarhus Teater blevet indviet i år 1900, Den Gamle By i 1914 og senere kom Tivoli Friheden (1966) og Musikhuset (1982) også til.

De seks store kulturinstitutioner har siden ikke blot vokset sig større, men har også hver især ændret sig i både udseende og indhold, fortæller Søren Bitsch Christensen.

- Blandt andet har museerne et helt andet sigte, end de havde engang. Oprindeligt handlede det om oplysning og opdragelse, men i dag er det mere blevet til oplevelse og inddragelse. Museerne og teatret var i starten også mest for borgerskabet, men i dag er de for alle. Og om dem alle kan man sige, at hvor de før mere eller mindre kun var for århusianerne, er de i dag blevet til byens ansigt udadtil, til nationale turistmagneter - og nogle også til internationale.

Hør stadsarkivar Søren Bitsch Christensen fortælle om de seks største kulturinstitutioners udvikling.

En særlig Aarhus-ånd

I dag er de seks største kulturinstitutioner en væsentlig og fasttømret del af byens liv, byens stolthed og ikke mindst identitet, mener stadsarkivaren.

- Det er lidt anderledes end med for eksempel store københavner-institutioner, som jeg ikke tror opfattes på samme måde i København. Men jeg mener også, der er belæg for at sige, at Aarhus har en særlig lokalpatriotisme, for det har man talt om de sidste 120-130 år, og så er der nok noget om snakken. Man ser også, at pengene stort set altid kommer fra både kommunen, fonde og private - det kunne ikke lade sig gøre uden en vis lokalpatriotisme, mener Søren Bitsch Christensen.

På kortet herunder kan du trykke dig ind på kulturinstitutionerne og læse meget mere om deres historier og komme med bag kulissen.

Tilsammen havde de seks institutioner sidste år op mod tre millioner besøgende, og i en by med godt 300.000 indbyggere må det vel siges at være pænt og et tydeligt bevis på, at der også kommer mange andre end århusianere og østjyder.

- Det er lidt ekstremt for dem alle sammen, for hvor i alverden kommer de mange gæster fra, og kan stederne blive ved at sætte rekord efter rekord? Indtil videre kan de, og det tror jeg også skyldes, at selvom de er konkurrenter på visse områder, så forstærker de dybest set hinandens tilbud - det er jo attraktivt at tage hertil i en weekend, for man kan jo fylde hele weekenden ud med oplevelser, siger Søren Bitsch Christensen.

- Kan man forstille sig flere store kulturinstitutioner i byen?

- Spørger man Naturhistorisk Museum, vil de nok mene, der kan klemmes en mere ind, og vi har jo også Kvindemuseet, som på verdensplan er et af de mest specielle ad slagsen. Der vil selvfølgelig opstå nye, men det bliver sværere og sværere at starte fra scratch og at skulle konkurrere med mastodonterne, som også selv udvikler sig. De rager fortsat højere op end de andre, og internationalt mener jeg, Den Gamle By rager højest op. Så længe det varer, for Moesaard og Aros puster den lidt i nakken, lyder det fra Søren Bitsch Christensen.

På stadsarkivets side aarhuswiki.dk kan du læse meget mere om byens historie.

Tre millioner besøgende: Århusianske kulturinstitutioner i international klasse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce