Tre ud af fire ulykker med cyklister sker i kryds: Problemet er ekstra stort i Aarhus

Det er svært ikke at få en klump i halsen og tårer i øjnene, når man står der og prøver at fatte det ufattelige: At en ung kvindes møde med en lastbils dæk kunne blive så fatalt. Foto: Kim Haugaard

Tre ud af fire ulykker med cyklister sker i kryds: Problemet er ekstra stort i Aarhus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I Aarhus Kommune sker tre ud af fire alvorlige cyklist-uheld i kryds. Tag den med ro i kryds, lyder rådet fra Sikker Trafik.

"Kære elskede Karen. Du er blevet taget fra os alt for tidligt."

Tirsdag skete der igen en cyklistulykke i Aarhus, da en 27-årig kvindelig cyklist blev dræbt i krydset Nordre Ringgade/Nørrebrogade af en højresvingende lastbil.

Ved siden af ulykkesstedet har familie og venner tændt lys, lagt blomster og skrevet en sidste hilsen. Til Karen, hvis liv uden varsel forsvandt.

Det er svært ikke at få en klump i halsen og tårer i øjnene, når man står der og prøver at fatte det ufattelige: At en ung kvindes møde med en lastbils dæk kunne blive så fatalt.

Det er så meningsløst, at man får lyst til at stille sig op ved krydset og råbe til de forbipasserende cyklister: Lad være med at stole på, at bilisterne og lastbilchaufførerne har set dig. Du kan ikke være sikker.

Tallene viser, at mellem 30 og 50 cyklister hvert år bliver involveret i alvorlige trafikuheld i Aarhus. Og at 76 procent af uheldene sker i kryds.

Med andre ord: Tre ud af fire gange, en cyklist kommer alvorligt til skade, sker det i et kryds.

Cyklister, cykelulykke, højresving, højresvingsulykke, Ringgaden, Nørrebrogade
Foto: Kim Haugaard
Foto: Kim Haugaard
Foto: Kim Haugaard

De farlige steder

Også på landsplan bliver mange cyklister kvæstet i kryds, men problemet er specielt stort i Aarhus.

Det kan skyldes det meget kuperede terræn i Aarhus, mener Anders Nielsen, bestyrelsesformand i Cyklistforbundets Aarhus-afdeling.

- Cyklister får nogle steder meget fart på, siger han.

- Et af de rigtig farlige steder i Aarhus er Krydset Nørreport/Kystvejen. Cyklisterne kommer kørende med god fart ned ad Nørrebrogade og Nørreport, inden de krydser Kystvejen og kører over til Aarhus Ø. Men oversigtsforholdene er langt fra optimale i krydset.

Samtidig er der mange cyklister, der kører ruten.

- Der er tre kollegier på havnen, så cykeltrafikken til stedet er stort, siger formanden.

Et andet sted, som ifølge formanden også er ekstremt farligt for cyklister, er krydset Viborgvej/Vestre Ringgade.

- Især når cyklisterne komme udefra og kører ind mod Aarhus, går det ofte galt. Cyklisterne kommer med høj hastighed, og der er rigtig meget biltrafik i krydset.

Han efterlyser, at flere kryds i Aarhus forsynes med blå farve, som viser cyklisternes bane og advarer bilisterne. Samtidig efterlyser han en mentalitetsændring fra både cyklister og bilister.

- Vi bliver nødt til at tage os lidt bedre tid, når vi bevæger os ind i et kryds. Det nytter ikke at være stresset og have for travlt, siger Anders Nielsen.

"Brug to sekunder mere"

At vi skal tage den mere med ro i trafikken er også er kardinalpunkt i den kampagne for færre cyklistuheld, som Sikker Trafik kører i øjeblikket.

"Brug to sekunder mere", er overskriften for kampagnen. Det gennemgående tema er, at de fleste alvorlige ulykker kunne have været undgået, hvis blot bilist og cyklist havde orienteret sig bedre.

Ifølge Sikker Trafik sker de alvorligste ulykker typisk, når en bil skal svinge til højre eller venstre og overser en cyklist, der skal lige ud.

Ulykkerne sker oftest i myldretiden og rammer både mænd og kvinder i alle aldre. Lang fra alle ulykker er højresvingsulykker. Til gengæld er det ofte dem, der får de værste konsekvenser. Især når der er en lastbil involveret.

Tre ud af fire ulykker med cyklister sker i kryds: Problemet er ekstra stort i Aarhus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce