Udsigt til helårsboliger: Det betaler sig at bo ulovligt

Denne artikel har tidligere været illustreret med et billede af et af Skærings Strands sommerhuse. Husets ejer har gjort os opmærksom på, at der er tale om lovlig helårsbeboelse i det pågældende hus. Vi har derfor imødekommet ønsket om at få billedet udskiftet. Foto: Martin Ballund

Udsigt til helårsboliger: Det betaler sig at bo ulovligt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skæring Strand er det sommerhusområde i Danmark, hvor priserne er steget mest siden 2012: Hovedårsagen er overgangen til byzone.

SKÆRING: Glem Rågeleje. Glem de andre sommerhusområder på den nordsjællandske kystlinje.

Det er sommerhusene på Skæring Strand, der har oplevet den største prisstigning de sidste fem år.

Fra en kvadratmeterpris på 21.734 kr. i 2012 til 30.281 kr. i 2017.

Og som skemaet viser, har Skæring fuldstændig givet sommerhusområderne i Odder og Ebeltoft baghjul. Mens kvadratmeterprisen er steget 39,3 procent på Skæring Strand, er den faldet 12 procent i Odder og steget med beskedne 1,2 procent i Ebeltoft.

Og ejendomsmægler Mads Faurholt, daglig leder af Nybolig i Risskov, er ikke i tvivl om årsagen.

- Det er forventningen om, at Skæring Strand snart bliver byzone. Det spiller rigtigt meget ind på prisudviklingen, siger Mads Faurholt.

I oktober 2017 stemte et uhyre spinkelt flertal blandt Skæring Strands husejere ja til at lægge området i i byzone.

Byzonen er daværende erhvervsminister Troels Lund Poulsens (V) forslag til at løse et problem, der har plaget Skæring Strand siden slutningen af 1990-erne.

Da var ulovlig helårsbeboelse i sommerhuse blevet så udbredt, at Miljøministeriet gav folk, der boede ulovligt i deres sommerhus, en dispensation på 10 år, så de havde god tid til at finde et andet sted at bo.

I 2009 udløb dispensationen. Alligevel blev et ukendt antal mennesker boende i deres sommerhus på Skæring Strand hele året rundt.

Årsager til prisstigning
Når prisen på sommerhuse er steget i flere kommuner - også de mange steder, hvor der ikke er planer om at lave byzone, så har det flere årsager, skriver boligsiden.dk

En af dem er sidste års realkreditændring, der har gjort det billigere at låne penge til køb af sommerhus.

Boligsiden.dk peger også på øget efterspørgsel samt et generelt løft af hele boligmarkedet som årsager.

Del i fortjeneste

At disse mennesker nu bliver forgyldt, samtidig med, at de får lov til at bo lovligt i deres sommerhus året rundt, forarger Dansk Folkepartis byrådsmedlem, Knud N. Mathiesen.

- Man skal være mere end almindeligt naiv, hvis man ikke kan regne ud, at et hus, man kan opholde sig i året rundt, vil koste mere end et sommerhus, siger Knud N. Mathiesen.

Derfor foreslog han i 2016, at fortjenesten ved salg af et sommerhus i Skæring skulle deles med Aarhus Kommune.

- Bliver Skæring Strand byzone, skal der måske laves veje og sættes gadelamper op. Det skal kommunen betale, og det havde været rimeligt, hvis den kunne få hjælp til at finansiere det med måske 30 eller 50 procent af fortjenesten ved salg, siger Knud N. Mathiesen.

Ville det ikke være et indgreb i ejendomsretten?

- Man kunne have gjort det til en del af det grundlag, man stemte om sidste år. Så kunne folk have stemt nej, hvis de var utilfredse, siger Knud N. Mathiesen.

Afklaring venter

Mads Faurholt fortæller, at priserne især er steget voldsomt i 2016 og 2017.

- Fra det øjeblik, afstemningen blev gennemført i oktober sidste år til i dag er ingen blevet forgyldt. Nu ser jeg dog igen tendenser til prisstigninger, siger Mads Faurholt.

Men kurven er ikke så stejl som i 2016- og 17.

- Det skyldes dels, at priserne er steget meget, dels at der venter en afklaring rundt om hjørnet i form af den lokalplan, der fastlægger hvordan der reelt må bygges i Skæring, siger Mads Faurholt.

Torsdag 31. maj slutter høringsperioden på det forslag til landsplandirektiv, der gør det muligt at overføre Skæring Strand til byzone.

Lokalplan på vej

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) forventes at træffe beslutning inden sommerferien. Derefter kan Aarhus Kommune gå i gang med at lave lokalplan for Skæring Strand.

Og den lokalplan kan sætte en grænse for sommerhusprisernes himmelflugt i Skæring.

- Jo flere muligheder, en lokalplan giver, des mere attraktivt bliver et område, siger Mads Faurholt.

Men et stort byrådsflertal, Socialdemokratiet, Venstre og konservative, har i en såkaldt udvalgserklæring vedtaget, at den kommende lokalplan ikke skal give alt for mange muligheder.

De tre partier ønsker nemlig, at Skærings karakter af sommerhusområde med mange grønne arealer og forholdsvist små boliger skal bevares.

Udsigt til helårsboliger: Det betaler sig at bo ulovligt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce