Underbetalte litauere sat på gaden

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Underbetalte litauere sat på gaden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dramatisk drejning i sag om litauiske kvinder på rosengartneri i Lading.

Sagen om underbetaling af 12 litauiske kvinder på gartneriet Rosa i Lading nær Sabro har taget en dramatisk drejning.

Det danske firma E-Work valgte fredag aften at sætte kvinderne på gaden med dags varsel og varslede, at man ville sende dem tilbage til Litauen med bus.

Det skriver Fagbladet 3F lørdag.

De 12 litauiske kvinder i alderen 21 til 48 år modtog fredag aften en mail, hvor de øjeblikkeligt blev sat ud af den bondegård i Skjoldelev ved Sabro, de hidtil har lejet af deres danske arbejdsgiver.

I mailen stod der:

»Helge har bedt mig fortælle jer, at jeres bolig er blevet opsagt. Derfor er I nødt til at forlade jeres bolig i morgen tidligt, senest klokken 10. Helge har arrangeret en bus for jer. Bussen ankommer til huset i Skjoldelev og kører derfra i aften klokken 21. Bussen vil tage jer hele vejen til Litauen.«

Stiftsidende kunne lørdag berette, at fagforeningen 3F anklager gartneriet for løndumping.

Kvinderne har siden efteråret haft en arbejdsuge på 75-85 timer til en timeløn på 65 kr. hos Gartneriet Rosa i Lading.

De er hyret gennem bureauet E-work Aps med adresse i Favrskov Erhvervscenter i Hinnerup. Deres ansættelseskontrakter lyder på 42 timer pr. uge til en løn på 11.800 kr. Det svarer til 65 kr. pr. time. Normallønnen for området er 130 kr. i timen plus søgne-helligdagsbetaling og indbetaling til pension.

Den pludselige udsmidning af boligen og gartneriet sker efter, at de 14 litauiske kvinder har klaget til 3F over løn- og arbejdsforholdene hos E-Work.

Formand for Den Grønne Gruppe i 3F Aarhus Rymarken Thomas Møller er rystet. Han siger til Fagbladet 3F:

»Vi betragter det som en udsmidning af lejemålene med øjeblikkelig virkning. E-Work har behandlet vores medlemmer umenneskeligt.«

3F Aarhus Rymarken har rejst et krav på knap 210.000 kroner mod E-Work for manglende betaling for kvindernes arbejde i de tre sidste måneder af 2013. Desuden har 3F varslet konflikt mod E-Work.

12 af de 14 kvinder har været stuvet sammen med tre mænd på en bondegård på Hovvejen 4 i Skjoldelev ved Sabro. Her har de boet på små værelser uden privatliv og blot med forhæng mellem deres senge. Kvinderne oplyser til Fagbladet 3F, at de har betalt hver omkring 3.000 kroner om måneden til E-Work for at bo til leje på bondegården.

Kvinderne valgte lørdag ikke at tage med bussen til Litauen. I stedet bliver de i Danmark og kæmper for at få de penge, som 3F har krævet til dem.

»Vores situation er meget vanskelig. E-Work har behandlet os meget dårligt,« siger Saturnina Jurkuveniene til Fagbladet 3F, efter kvinderne pludselig stod uden tag over hovedet.

3F Aarhus Rymarken har sørget for, at kvinderne har fået et sted at bo - og kræver nu erstatning fra E-Work for omkostningerne i forbindelse med genhusningen.

Underbetalte litauere sat på gaden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce