Ungdomsuddannelser i tommelskrue

Marselisborg Gymnasium er en af de ungdomsuddannelser i Østjylland, der er udsat for de stigende effektiviseringsktav. Det gør ondt, fortæller gymnasiets rektor. Foto: Jens Thaysen

Ungdomsuddannelser i tommelskrue

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De østjyske ungdomsuddannelser ømmer sig over stigende krav om besparelser, der stiger år for år. Senest har regeringen og DF forlænget sparekravet med to år.

AARHUS: Isoleret set lyder to procents effektiviseringer måske ikke af så meget. Men når der skal spares to procent ekstra hvert år seks år i træk, begynder det at gøre ondt. Rigtigt ondt, ifølge de ungdomsuddannelser, avisen har talt med her kort før nye elevers ansøgningsfrist 1. marts til næste skoleår.

- Det giftige er, at der er tale om en trappemodel, der stiger to procent hvert år. Det bliver til rigtigt mange penge, og jeg har svært ved at se, at vi kan holde samme kvalitet i 2021 med så store besparelser, siger direktør Gitte Nørgaard fra Aarhus Business College, der skal spare cirka 11,3 mio. kr. i år stigende til 21,9 mio. kr. i 2021.

Årsagen er finansloven.

Regeringen og Dansk Folkeparti indgik før jul en finanslovsaftale for 2018, der forlænger det såkaldte omprioriteringsbidrag på to procent om året på uddannelsesområdet. Det betyder, at der i 2021 på landsplan vil være samlet 2,5 milliarder kroner mindre end i 2015 på de almene gymnasier, erhvervsskolerne, SOSU-skolerne og VUC'erne.

- Der sker en rivende udvikling på arbejdsmarkedet lige nu, hvor digitaliseringen kræver, at stort set alle faggrupper bliver dygtigere. Der er bred enighed om, at uddannelse er den eneste løsning, og derfor er det dybt problematisk, at man skærer så kraftigt på lige netop uddannelse. Man giver simpelthen den kommende generation dårligere forudsætninger for at klare sig, tilføjer Gitte Nørgaard fra Aarhus Business College, som driver både handelsgymnasium og handelsskole.

Der er her tale om beregningstekniske eksempler på de årlige besparelser. De faktiske tal kan variere lidt afhængig af lokale forhold og aktiviteter. Kilde: Undervisningsministeriet
Der er her tale om beregningstekniske eksempler på de årlige besparelser. De faktiske tal kan variere lidt afhængig af lokale forhold og aktiviteter. Kilde: Undervisningsministeriet

"En stor udfordring"

Ifølge en oversigt fra undervisningsminister Merete Riisager (LA) rammer besparelserne hårdt på alle østjyske ungdomsuddannelser.

- Det er en stor udfordring, og vi får svært ved at holde den samme kvalitet, hvis besparelserne fastholdes, blandt andet fordi lærerne får mindre tid til forberedelse. Ledige stillinger genbesættes ikke altid, og vi bruger færre vikarer mod at lade vores egne lærere tage flere timer, siger rektor Dorte Fristrup, Århus Statsgymnasium.

Gymnasiet har et budget på 63 mio. kr. og skal i år spare fire mio. kr. stigende til 7,8 mio. kr. i 2021.

På Viby Gymnasium fortæller rektor Lone Sandholdt Jacobsen, at det allerede er begyndt at gøre ondt. Gymnasiet har afskediget 3-4 lærere for at tilpasse sig den mindre økonomi.

- Vi har fået tommelskruer på, og er meget optagede af, at det ikke rammer eleverne. Lærerne har fået mindre tid til de enkelte elever og har mindre tid til forberedelse af timerne. Og vi har ikke noget at tære på, så vi må som ledelse reagere meget hurtigere end før på forandringer, siger rektoren.

- Selvfølgelig skal vi effektivisere som andre del af det offentlige. Men jeg synes, det er ærgerligt, at man på vej ind i en højkonjunktur skal spare på uddannelsen af den nye arbejdskraft, tilføjer hun.

-  Der er bred enighed om, at uddannelse er den eneste løsning, og derfor er det dybt problematisk, at man skærer så kraftigt på lige netop uddannelse, siger Gitte Nørgaard, direktør på Aarhus Business College.
- Der er bred enighed om, at uddannelse er den eneste løsning, og derfor er det dybt problematisk, at man skærer så kraftigt på lige netop uddannelse, siger Gitte Nørgaard, direktør på Aarhus Business College.


"Mindre tid til eleverne"

På Marselisborg Gymnasium rammer besparelsen også. Her skal man spare 3,6 mio. kr. i år stigende til 7 mio. kr. i 2021.

- Det er rigtigt hårdt, fordi der er tale om en stigende besparelse så mange år i træk. I november 2016 lavede vi en plan frem til 2020, hvor vi tilpassede budgettet og måtte afskedige fire lærere. Derefter har vi ikke ansat nye efter naturlig afgang, fortæller rektor Kirsten Skov.

Hun tilføjer, at planlægningen nu er meget stram, og at lærerne har fået flere undervisningstimer med mindre tid til forberedelse.

- Det betyder også, at lærerne har mindre tid til at hjælpe den enkelte elev både fagligt og socialt. Og der er mange elever, der kan have problemer. I lektiecafeen har vi også skiftet lærere ud med 3 g'ere, men det er nu også en god idé, at de ældre elever kan hjælpe de yngre, siger Kirsten Skov.

- Vi har måtte sige farvel til otte lærere, blandt andet på grund af besparelsen, fortæller rektor Yago Bundgaard, Langkaer Gymnasium. Foto: Kim Haugaard
- Vi har måtte sige farvel til otte lærere, blandt andet på grund af besparelsen, fortæller rektor Yago Bundgaard, Langkaer Gymnasium. Foto: Kim Haugaard

Nye samarbejder skal hjælpe

På Langkaer Gymnasium og HF rammer besparelsen ekstra hårdt, fordi gymnasiet sidste år optog 100 færre elever end tidligere. Så ud over de to procents besparelser er økonomien også blevet mere stram, fordi der er færre elever. Sidste år sendte man otte klasser med studenter ud i verden, men fik kun fire nye klasser ind på skolen.

- Derfor har vi måtte sige farvel til otte lærere, fortæller rektor Yago Bundgaard.

Han sætter sin lid til nye optagelsesregler, hvor elever fra udsatte boligområder skal fordeles mere ligeligt på gymnasier i hele Aarhus. Samtidig forventer rektoren, at et nyt samarbejde med Aarhus Tech kan rette op på elevtallet.

- Vi har netop fået en forhåndsgodkendelse af Undervisningsministeriet til samarbejdet, så nu går vi i gang med det konkrete arbejde. Vi vil lave to nye uddannelsesinstitutioner i henholdsvis Tilst og Dollerupvej i midtbyen. Det betyder, at vi i Tilst får en HTX-linje og elever til det faglige grundforløb, som er et bredt bogligt forløb for lærlinge, mens vi omvendt vil oprette tre STX-klasser på Dollerupvej, fortæller Yago Bundgaard.

Modellen kræver både regionsrådets og ministeriets endelige godkendelse.

De største besparelser på grund af finansloven falder netop hos samarbejdspartneren Aarhus Tech, som fuldt indfaset i 2021 skal spare 36,7 mio. kr.

- Det er rigtigt mange penge vi mister, men vi har tilrettet os løbende og kan se os ud af 2018 uden at skulle afskedige folk. Men vi tager et år ad gangen, og det bliver hårdt, siger direktør for Aarhus tech, Annette E. Lauridsen.

Ungdomsuddannelser i tommelskrue

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce