Utilfreds regionspolitiker: Synd for Anna-Liisa Astola og dyrt for samfundet

- Ulykkeligt for hende og dyrt for samfundet, siger Anders Kühnau, formand for Region Midtjylland om Anna-Liisa Astola, der ikke kan få en handicapindrettet bolig, selv om hun falder den ene gang efter den anden. Foto: Jens Thaysen

Utilfreds regionspolitiker: Synd for Anna-Liisa Astola og dyrt for samfundet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Anders Kühnau (S), formand for regionsrådets sundhedsudvalg, er ikke imponeret af Aarhus Kommunes behandling af handicappet kvinde.

AARHUS: Anders Kühnau (S) er formand for Region Midtjyllands hospitalsudvalg og et godt bud på den næste regionsformand efter Bent Hansen.

Han blander sig nu i sagen om Anna-Liisa Astola, der ikke kan få sit store ønske om en plejebolig opfyldt.

Til trods for, at hun er så dårligt til bens og så udfordret på balanceevnen, at hun risikerer at falde op mod 10 gange om ugen, bor hun i en helt almindelig og ikke spor handicapvenlig lejlighed.

At hun også er maniodepressiv gør ikke situationen nemmere.

Anders Kühnau har skrevet et brev til Jette Skive (DF), rådmand for Sundhed og Omsorg, hvori han udtrykker sin undren.

"Jeg synes, at vi skylder borgerne, at vi tager individuelle hensyn - også selvom de skal have hjælp fra flere systemer og på tværs af flere magistratsafdelinger," skriver Anders Kühnau.

For ung til plejebolig
  • I løbet af de sidste to år er det blevet sværere og sværere for 58-årige Anna-Liisa Astola at bo i sin egen bolig. Men Aarhus Kommune har endnu ikke tilbudt hende en plejebolig, handicapindrettet -eller anden passende bolig.
  • Århus Stiftstidende har fået den forklaring, at da  Anna-Liisa Astola er under 67 år kan Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg ikke selv træffe beslutning om at tildele hende en bolig.
  • Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse skal ind over, og det har forlænget sagsbehandlingstiden.

Dyrt for regionen

I en telefonsamtale uddyber Anders Kühnau sin kritik.

- Først og fremmest er det en ulykkelig situation for borgeren. Men samfundsøkonomisk er det bestemt heller ikke hensigtsmæssigt, siger Anders Kühnau.

Det er det ikke, fordi Anna-Liisa Astola har været indlagt på både Skejby, det gamle kommunehospital og på Psykiatrisk Hospital i Risskov.

Indlæggelser, der formentlig kunne være undgået, hvis hun havde boet i en handicapindrettet plejebolig med tilstrækkelig hjælp og pleje.

- Hun faldt jo også, da hun skulle indlægges i Risskov. Så hun måtte køres i ambulance. Det koster mange penge med ambulancer og indlæggelser, der kunne være undgået, siger Anders Kühnau.

Og det er vel at mærke ikke Aarhus Kommune, men Region Midtjyllands kasse, der betaler både ambulancekørsel og hospitalsindlæggelse.

Ingen tilbud i Aarhus

For at forbedre samarbejdet region og kommune imellem deltog Anders Kühnau mandag 11. september i et møde med Aarhus Kommunes sundheds og omsorgsudvalg.

"Her fik jeg indtryk af, at der rundt om bordet var enighed om behovet for sammenhængende forløb og indsatser til gavn for den enkelte borger. Og at vi i fællesskab vil arbejde for at forebygge indlæggelser," skriver Anders Kühnau i brevet til Jette Skive.

Om baggrunden for mødet forklarer Anders Kühnau:

- Vi har haft svært ved at udskrive patienter til Aarhus Kommune. Vi har haft relativt mange patienter klar til udskrivning, men der har ingen tilbud været at udskrive dem til. Hvorfor aner jeg ikke. Men Aarhus ligger relativt dårligt i forhold til andre kommuner, siger Anders Kühnau, der understreger, at situationen dog har bedret sig i 2017.

- Men det tyder på, at de ikke er kommet op på niveau og har de rigtige tilbud. Det her kunne i hvert fald være et eksempel på det, siger Anders Kühnau.

Spændt på fremtiden

Fredag 13. oktober kl. 14.15 efter at Århus Stiftstidende var gået ind i sagen, tilbød Aarhus Kommune Anna-Liisa Astola et ophold på Vikærgården.

- Hun kom derud samme dag og har det godt. Men hun er spændt på, hvad hun bliver tilbudt af fremtidig bolig. Det er nemlig ikke afklaret endnu, siger Anna-Liisa Astolas søn, Daniel.

Anders Kühnau er også spændt.

 - Jeg bliver godt nok bekymret, hvis de sender hende tilbage til den lejlighed, hun kommer fra. Det er altså vigtigt, at man udskriver til et ordentlig tilbud. Ellers fører det ofte til genindlæggelse. Og det betyder, at vi kommer til at bruge ressourcerne forkert, siger Anders Kühnau.

Jette Skive, Dansk Folkeparti, er rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune. Hun har kun denne kommentar:

- Jeg kender ikke forløbet. Men har vi lavet en fejl, så retter vi ind, siger Jette Skive.

Utilfreds regionspolitiker: Synd for Anna-Liisa Astola og dyrt for samfundet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce