Uvurderlig hjælp: Politiet elsker detaljer om tyvene

Politiet oplever, at flere og flere borgere henvender sig, når de ser noget mistænkeligt i nabolaget. Arkivfoto: Nils Meilvang/Scanpix

Uvurderlig hjælp: Politiet elsker detaljer om tyvene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Politiet oplever i disse år en voksende opbakning fra befolkningen i bekæmpelsen af kriminalitet. "Vi er helt afhængige af henvendelser fra borgerne", lyder det fra Østjyllands Politi.

ØSTJYLLAND: Meget tyder på, at østjyderne føler et stigende ansvar for at være med til at bekæmpe kriminalitet.

I en lang række tilfælde har vidner i år aktivt hjulpet med at pågribe gerningsmænd - som da en hel gruppe borgere i Hornslet tidligere i denne måned hjalp politiet med at slå en klo i en ualmindelig fræk indbrudstyv.

- Det er vores umiddelbare fornemmelse, at vi i dag får rigtig meget hjælp fra borgerne i alle mulige forskellige sager. En af årsagerne er nok, at vi er blevet bedre til at fortælle borgerne, hvad vi har brug for, og hvad de skal være opmærksomme på. Eksempelvis sender vi mange gode råd ud på Twitter, som senere havner i medierne. På den måde er vi blevet bedre til at kommunikere med borgerne, siger vicepolitiinspektør Gert Bisgaard, Østjyllands Politi.

Han er glad for udviklingen.

- Vi kan ikke klare os uden borgernes hjælp, siger han.

- Hvordan skal man reagere, hvis man ser en eller flere personer lave et eller andet ulovligt?

- Hvis det er et indbrud, man ser, drejer det sig om at få ringet til politiet så hurtigt som muligt, for vi har noget udrykningstid, og hvis vi skal have en mulighed for at fange tyvene, skal vi hurtig i gang.

Nex grafik
Nex grafik

Detaljer, detaljer

- Kan man selv gøre noget i den slags situationer?

- Det drøfter man typisk med vagtcentralen i den konkrete situation, siger Gert Bisgaard.

- Det er bestemt langt fra i alle tilfælde, at vi anbefaler, at man skal gribe ind. Man skal selvfølgelig passe på sig selv. Hvis man er i tvivl om, at man kan komme i fare, skal man nøjes med at observere og så ringe til politiet. Det er hovedreglen.

- Hvordan laver man gode observationer?

- Man indprenter sig detaljer. Vi kan rigtig godt lide detaljer. Vi kan godt lide informationer om involverede personers påklædning, særlige kendetegn, bilers registreringsnummer og den slags ting, siger Gert Bisgaard.

- Det er ikke så let, som man umiddelbart skulle tro. Men måske har man en makker, som kan hjælpe med at skrive ting ned. Eller måske kan man uden at give sig til kende komme til at tage et billede.

- Hvad sker der, hvis man kommer med et helt forkert tip til politiet? Kan det medføre straf?

- Nej. Vi modtager rigtig mange opkald fra folk, som undrer sig over et eller andet, der virker mistænkeligt. Når vi så undersøger det, er der ikke foregået noget som helst ulovligt.

- Det er helt ok. I denne tid modtager vi eksempelvis mange opkald fra folk, som har set en mand bære en stor pakke fra et hus. Men det kan jo sagtens være et bud, som forgæves har forsøgt at aflevere pakken.

Skældud af politiet?

- Hvis man kun ser en del af hændelsen - en mand, som går rundt i mørket og leder efter en dør og ender med at gå fra huset med noget under armen - så kan det godt se mærkeligt ud. Måske har manden endda pandelampe på.

- Og I skælder ikke ud, hvis det viser sig at være et pakkebud?

- Nej, det gør vi ikke. Men vi spørger ind til sagen, og nogle gange kan vi i løbet af samtalen fastslå, at der ikke foregår noget ulovligt. Andre gange sender vi en patrulje ud, siger vicepolitiinspektøren.

- Og det giver nogle gange et godt resultat?

- Ja, det gør det. Når vi har held til at fange indbrudstyve, er det ofte efter, at vi har fået en henvendelse fra en borger, siger vicepolitiinspektør Gert Bisgaard.

Uvurderlig hjælp: Politiet elsker detaljer om tyvene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce