Vælgerne vender blå blok ryggen

De borgerlige partier er alle gået tilbage bortset fra Liberal Alliance, der fik en svag fremgang men forsat kun et mandat ved byrådsvalget 21. november. De borgerlige ledere er: Jette Skive (DF), Almaz Mengesha, (LA), Mark Perera Christensen (K) og Bünyamin Simsek (V). Foto: Flemming Krogh

Vælgerne vender blå blok ryggen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vi skal tilbage til 1989 for at finde et byrådsvalg, hvor de borgerlige partier præsterede lige så svagt som i år.

At Aarhus i den grad er en rød by beviste byrådsvalget i tirsdags endnu en gang.

Blokken af røde partier - Socialdemokraterne, Radikale, Enhedslisten og SF - slugte 67,2 procent af stemmerne.

Blå Blok - Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance - måtte nøjes med 30 procent af stemmerne.

Vi skal tilbage til 1989 for at finde et byrådsvalg, hvor de blå partier klarede sig dårligere end i år.

For 28 år siden måtte blå blok nøjes med 29,8 procent af stemmerne. Det dengang dårligste borgerlige valgresultat siden kommunalreformen i 1972, der skabte Aarhus Kommune i den størrelse, vi kender den i dag.

Men derefter gik det fremad for de borgerlige. Det bedste valgresultat opnåede blå blok i 2001.

Ved valget i 2001 stemte 43,6 procent af vælgerne stemte borgerligt. Det er der en eneste grund til.

Landspolitisk vind
Begrebet den landspolitiske valgvind dækker over, at partier i kommunerne bliver påvirket af den politiske situation på landsplan.

Forskere peger på, at tre faktorer kan forstærke eller afbøje valgvinden ved et kommunalvalg:

Borgmesterposten giver læ, antallet af personlige stemmer og kommunens størrelse.

Hidtil er valgvinden blevet anslået til halv kraft lokalt, eller faktor 0,5. Ved kommunalvalget i 2013 var der dog større forskelle mellem partierne, viser forskning.

Den politiske landstendens slår lokalt igennem med denne faktor:

Enhedslisten: 0,59
Dansk Folkeparti: 0,55
Liberal Alliance:0,55
De Radikale: 0,53
SF: 0,50 De Konservative: 0,42
Venstre: 0,34
Socialdemokratiet: 0,25

Kilde: DKnyt og Bogen 'KV13: Analyser af kommunalvalget 2013' fra Syddansk Universitetsforlag.

Kandidat til tiden

Hun hedder Louise Gade.

- Louise Gade var en kandidat til tiden. En frisk, engageret kvinde. Det momentum, hun skabte, har Venstre ikke været i stand til at fastholde. Der har Socialdemokraterne været meget dygtigere til at gennemføre et generationsskifte efter Thorkild Simonsen, siger Thorsten Borring Olesen, samtidshistoriker og professor på Historisk Institut på Aarhus Universitet.

Ved valget i 1974 - det første efter kommunalreformen - var V og K lige store. Op gennem 1970'erne og 1980'erne voksede de konservative fra Venstre og kom i 1985 helt op på 18,5 procent af stemmerne.

Olaf P. og Poul S.

Den voldsomme vækst kan ifølge Thorsten Borring Olesen have to forklaringer.

Den ene er den navnkundige konservative politiker, Olaf P. Christensen, der var rådmand i ikke mindre end 34 år.

Den anden forklaring er Poul Schlüter, der var statsminister gennem det meste af 1982 til 1993.

- For landspolitik skinner igennem i lokalpolitik. Og der viser meningsmålingerne, at hverken Venstre eller konservative lige nu klarer sig godt på landsplan. Der kan være en afsmitning, fastslår Thorsten Borring Olesen.

Valgvinden blæser

Forskning på baggrund af valgresultaterne ved kommunalvalget i 2013 bekræfter da også, at der findes en såkaldt valgvind.

Den betyder, at at lokale partier og politikere bliver påvirket af den politiske situation på landsplan. Går et parti frem eller tilbage på landsplan slår det igennem med cirka halv styrke på kommunalvalgene. Dog med en undtagelse for de to største partier. For Venstre slår det kun igennem med en faktor 0,34 og Socialdemokratiet med en faktor 0,25.

Analysen, der er udkommet i bogen 'Analyser af kommunalvalget 2013' på Syddansk Universitetsforlag peger på tre faktorer, som enten kan forstærke eller afbøje valgvinden:

Borgmesterposten giver læ: Hvis et parti har borgmesterposten, er der større mulighed for at profilere sig og svække valgvinden.

Antallet af personlige stemmer: Mange personlige stemmer ved et kommunalvalg betyder at valgvinden har mindre styrke.

Kommunens størrelse: Valgvinden har bedre fat i storbyer end små landkommuner. Storbyvælgerne lader sig lettere rive med af vinden i stedet for at bedømme lokalpolitikerne på, hvad de rent faktisk udretter.

Mere synlige kandidater

Ifølge Thorsten Borring Olesen er det vigtigste at have spidskandidater, der kan sælge billetter. Som Olaf P. Christensen kunne i firserne, og Louise Gade og Laura Hay kunne i nullerne.

- Hvis man sammenligner med de to borgerlige spidskandidater i Aarhus, sælger Bünyamin Simsek ikke billetter i samme grad. Det viser hans valgresultat jo, siger Thorsten Borring Olesen.

Bünyamin Simsek fik 5.742 personlige stemmer mod 8.169 ved valget for fire år siden.

Professoren er heller ikke imponeret af den konservative spidskandidat.

- Marc Perera Christensen er ikke brændt igennem, siger Thorsten Borring Olesen, der mener, at Marc Perera Christensen begik en brøler, da letbanens åbning 23. september blev udsat.

- Han solgte det som en Aarhus-historie, og det skal man ikke gøre i Aarhus. Man krænker lokalpatriotismen, og han kom til at virke, som om han led af et mindreværdskompleks overfor København, siger Thorsten Borring Olesen.

Til gengæld kritiserede Marc Perera Christensen på Århus Stiftstidendes valgmøde og andre steder Trafikstyrelsen for at trække sagen i langdrag.

Skal Venstre og konservative højere op i stemmetal, skal deres spidskandidater være mere synlige og trendsættende, siger Thorsten Borring Olesen.

- Men det er klart, at det kan være svært. Og når Socialdemokraterne har en kandidat som Jacob Bundsgaard, som folk gennemgribende har tillid til og synes gør det godt, så skal du komme op med noget, der er rigtig godt. Sådan som Venstre gjorde med Louise Gade, siger professor Thorsten Borring Olesen.

Afstanden mellem de 'røde' og de 'blå' partier har været nogenlunde konstant i Aarhus gennem 40 år. Dog undtaget 2001 og 2005, hvor Venstre stod særligt stærkt med Louise Gade i spidsen. Hun var borgmester i 2002-2005 med støtte fra de borgerlige partier og De Radikale. Rød linje består af partierne: Socialdemokratiet, SF, Radikale, SF, DKP, VS, Enhedslisten og Alternativet. Blå linje består af partierne: Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Centrumdemokraterne, Kristeligt Folkeparti og Fremskridtspartiet.

Vælgerne vender blå blok ryggen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce