Vanskelig mission: Svært at finde råstoffer til at åbne grusgrave i Aarhus og Odder

I Aarhus og Odder kommuner er jorden langt fra rig på råstoffer til eksempelvis beton. Men det store forbrug af byggematerialer i Aarhus Kommune betyder, at Region Midtjylland gerne vil åbne grusgrave i området. Arkivfoto

Vanskelig mission: Svært at finde råstoffer til at åbne grusgrave i Aarhus og Odder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Aarhus og Odder kommuner har ingen aktive grusgrave. Det skyldes især, at der aldrig er fundet store forekomster af råstoffer til beton. Men Region Midtjylland leder grundigere end nogensinde.

AARHUS: Jordlagene under Aarhus og Odder kommuner er ikke guldgruber af råstoffer til beton.

Det er en af de vigtigste årsager til, at de to kommuner i årevis har undgået at blive hjemsteder for grusgrave.

- I midten og slutningen af 1900-tallet var der flere råstofgrave omkring Aarhus, blandt andet ved Mundelstrup/Yderup, ved Spørring og ved Hornslet. Herefter har Aarhus råstofmæssigt primært været forsynet fra store råstofgrave beliggende i omegnskommunerne. Endvidere er geologien i Aarhus Kommune således, at det vil være yderst vanskelig finde en virkelig stor brugbar råstofforekomst, forklarer råstofgeolog Lars Kristiansen, Region Midtjylland

Regionen har trods geologien de seneste år lavet en del undersøgelse og kortlægninger i Aarhus-området.

Men indtil videre med begrænset succes.

- Denne opgave fortsætter - også med henblik på afstandsmæssigt at kunne begrænse den tunge trafik med råstoffer til betonproducenterne, understreger Lars Kristensen.

Fed dyrkningsjord

I Odder Kommune lukkede de sidste graveområder ned i begyndelsen af 1980'erne.

Cand. Arch. Leni Petersen fra Odder Kommunes afdeling for teknik og miljø påpeger, at der ikke kan graves efter værdifulde råstoffer hvor som helst.

- Man udpeger ikke råstofområder eller anlægger grusgrave, hvor der synes at være plads til dem. Men kun hvor der er en naturlig geologisk forekomst af råstoffer, der er et samfundsmæssigt behov for, forklarer hun.

Leni Petersen fortæller, at hvis Region Midtjylland kunne få øje på et potentiale i Odder Kommune for råstofgravning - altså en værdifuld lokal geologisk forekomst af råstoffer, der var anvendelse for og som kunne udvindes rentabelt - ville der sandsynligvis også inden for Odder Kommune være råstofområder.

- Men vi har til gengæld noget af landets bedste dyrkningsjord, understreger hun.

Vanskelig mission: Svært at finde råstoffer til at åbne grusgrave i Aarhus og Odder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce