Varna-palæet får ekstra plads i nyt hus

Ango Winther er i bestyrelsen for selskabet, der ejer Varna Palæet. Her ses han ­foran byggeriet, der skal stå klar 1. juni. Foto: Hans Petersen


Varna-palæet får ekstra plads i nyt hus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Varna Palæets tilbygning ud mod p-pladsen i Marselisborg-skoven er ved at blive sat i stand. Til sommer vil den stå funklende klar.

Alt udenom ejes af Aarhus Kommune, men selve Varna ejer ni århusianske loger og deres hovedloge.

Det er dem, der lægger omkring 3½ millioner kroner i byggeriet, der totalt fornyer de cirka 100 kvadratmeter.

Varna Palæet
<p>Varna Palæet, også kaldet Odd Fellow Palæet Varna, ligger i Marselisborg Skov. Det er er opført 1908-1909 og indviet ved Landsudstillingen i Aarhus i 1909. Arkitekten er Eggert Achen (1853-1913), og han har muligvis brugt Aarhus byvåben som inspiration.</p><p>Engang sejlede turistbåde langs skoven og lagde til ved en anløbsbro på stedet, så mange gæster kom fra søsiden.</p><p>Varna Palæet er opkaldt efter den bulgarske by og fæstning Varna ved Sortehavet, fordi en tidligere ejer af Marselisborg gods, baron Christian C. N. Gersdorff, havde deltaget i russisk krigstjeneste ved Sortehavskysten og derfor (i begyndelsen af 1800-tallet) opkaldt vandmøllen på stedet derefter.</p><p>Varna blev i 1970 overtaget af ni århusianske Odd Fellow-loger og deres hovedloge.</p><p>Restauranten er i dag og siden 2011 forpagtet til restauratør Palle Enevoldsen, der i nogle år drev den sammen med Wassim Hallal. De seneste tidligere forpagtere er René Knudsen og Finn Enevoldsen.</p><p>.</p><p>&nbsp;</p>

Der bliver plads til rundt regnet 50 personer, og stedet skal bruges til møder for logerne, der har omkring 800 medlemmer. Der er også tanker om mindre koncerter, foredrag og lignende aktiviteter.

Hvid som Varna

»Huset har ikke været brugt i cirka ti år, og vi har længe syntes, det kunne trænge til at blive pudset op og har haft en del planer. Det er vigtigt for os, at vi har en pæn bygning, som vi kan være bekendt. Den bliver bygget i mursten og gjort hvid ligesom Varna-palæet,« fortæller Ango Winther, der er med i bestyrelsen for logernes kommanditselskab Varna.

De ni loger - fem for mænd og fire for kvinder - holder hver møde en gang om ugen, så der er behov for ekstra plads, fordi der i forvejen kun er én logemødesal på husets første sal. Så hidtil har forpagteren af stedet, restauratør Palle Enevoldsen, dækket op i en af salene på nederste niveau, når der er to møder.

»Den nye løsning frigiver et rum, så Palle Enevoldsen kan have flere selskaber, og han og vi slipper for at stille møbler frem og tilbage for hver gang,« siger Ango Winther.

Får mindre køkken

Når huset, der nu bliver sat i stand, ikke har været brugt af Varna, er det fordi der ikke er køkken, og det ligger ubekvemt for personalet på Varna. Der er ikke direkte adgang fra palæet.

»Nu laver vi et mindre køkken, så vi har muligheder i forbindelse med vores møder,« siger Ango Winther.

Veldrevet

Palle Enevoldsen betaler et grundbeløb samt en procentsats af omsætningen på stedet i leje.

»Vi glæder os over, at Varna-palæet går så godt som aldrig før,« siger Ango Winther.

Med til palæet hører en lejlighed, som forpagteren disponerer over.

Det er vigtigt for logerne, at de ikke konkurrerer med restauratøren, så stedet vil ikke blive lejet ud til fester og lignende for andre.

»Vi har da drøftet, at vi kunne lave mindre servering, når for eksempel de mange tusinde gæster ved Sculpture by the Sea kommer forbi hvert andet år. Men hvordan det skal foregå, har vi ikke aftalt helt præcist,« siger Ango Winther.

I år holdes skulpturfesten på stranden og i skoven ved Varna fra 5. juni til 5. juli, hvor 57 kunstværker er stillet op.

Logernes kontrakt med Aarhus Kommune om jorden, bygningerne ligger på, er uopsigelig indtil 2048.

Huset skal stå færdig 1. juni. Derefter skal det indrettes indvendig, og det er meningen at indvi det i september med åbent hus, så byens borgere kan opleve det, oplyser Ango Winther.

Varna-palæet får ekstra plads i nyt hus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce