Vartegn: Aros Øksen udfordrer Store Robert


Vartegn: Aros Øksen udfordrer Store Robert

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Aarhuskunstner har gennem fire år skitseret vartegn til havnefronten og byen Aarhus. Tankerne faldt på plads, da Store Robert blev søsat. Alternativet er Aros Øksen.

»Vikingerne er vores rødder her i Aros. Den tid skal vi brande os på. Men mine skitser blev for Disney-agtige. Da Store Robert kommer ind i billedet, begynder min hjerne at arbejde hurtigt. Det var starten på forvandlingen af skitserne. Jeg er ikke ude på at fjerne Store Robert. Omvendt synes jeg heller ikke, at man kan feje Robert af banen uden selv at have noget at diskutere ud fra,« siger Arnt Uhre.

Aarhus er en ægte vikingeby. Vikingeflåden lå i Aarhus Bugt, før den drog ud og erobrede England. Jovist, for København eksisterede end ikke omkring 1000-tallet.

Derfor skal Aarhus' nye vartegn, monument, relatere sig til vikingetiden i en moderne skulptur: Aros Øksen.

Den er skabt af Aarhuskunstneren Arnt Uhre, der i 30 år har haft atelier i bunden af Jægergårdsgade med slagtehuset som nærmeste nabo. Den 57-årige billedkunstner og skulptør har tænkt et alternativ til Store Robert. Men ikke ene og alene for alternativets skyld.

Aros Øksen har været på tegnebrættet i Arnt Uhres atelier og hoved gennem fire år, fortæller kunstneren og viser os stakkevis af skitser.

»Jeg har arbejdet med et monument længe i forbindelse med, at den nye havnefront skyder op,« siger Arnt Uhre og viser os blandt andet skitser af vikingeskibe, der går ud over kaj-kanten eller former sig på havnepromenaden som springvand.

Aros Øksen, der skal fremstilles delvist i stål, er en moderne skulptur: Noget gammelt er blevet nyt - akkurat som det hamskifte, Aarhus også har gennemgået.

Formgivningen går ifølge Uhre igen i moderne industrikunst og skibskonstruktioner. Aarhus er på vej mod fremtiden, siger kunstneren, og derfor peger øksens æg ud mod det store rum, stjernerne og den ny teknologi.

Arnt Uhre mener, han har skabt et nutidigt værk - i modsætning til afdøde Roberts vartegn.

»Vi taler om vores fælles havn i Aarhus. Et monument her skal stå i årtier, ja måske århundreder. Vi skal relaterer os til skulpturen - lige som den skal relatere sig til Aarhus idag,« siger Arnt Uhre.

»Jeg nedgør ikke Store Robert. Men han byggede sin kunst på efterkrigstiden. På efterkrigstidens stumper, som han samlede sammen og støbte på. Han levede i en tid, hvor han ikke havde råd til andet. Det var et andet Europa end i dag. Vores tid er en anden. Vi lever i et samlet Europa med overskud. Store Robert er ikke i samspil med sin tid.«

aros øksen

Læs mere om Aros Øksen i Århus Stiftstidende fredag

Skal Aarhus have et nyt vartegn? Deltag i debatten herunder

Vartegn: Aros Øksen udfordrer Store Robert

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce