Verdenshaverne samarbejder med jobcenter

Ana Halager først på billedet er i jobafklaring hos verdenshaverne i Gellerup, hvor hun to til tre dage om ugen møder op og planter farvestrålende planter i de to haver. Foto: Axel Schütt


Verdenshaverne samarbejder med jobcenter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gellerups haveforening Verdenshaverne har siden februar også været aktiveringstilbud. Det gør haverne til både forening og socialøkonomisk virksomhed på samme tid.

Ana Halager måtte stoppe sit arbejde som gartner, fordi ryggen og knæene værkede og »dit og dat«, som hun siger.

Foreningen Verdenshavernes Venner laver fælleshaver og spreder farver i det grønne i Gellerup og Toveshøj. Fælleshaverne er for voksne alene eller for voksne og børn sammen.
Elin Kyhl Svendsen er lederen
Foreningen Verdenshavernes Venner laver fælleshaver og spreder farver i det grønne i Gellerup og Toveshøj. Fælleshaverne er for voksne alene eller for voksne og børn sammen. Elin Kyhl Svendsen er lederen
Foto: Axel Schütt

Nu møder hun på arbejde i Gellerups haveforening Verdenshaverne otte timer ugentligt fordelt på to-tre dage. Det var hendes sagsbehandler, som guidede hende til muligheden for at komme i arbejdsprøvning hos haveforeningen.

»Jeg havde lovet mig selv, at jeg ikke ville arbejde med haver igen, fordi det gør så ondt. Men samtidig er det en kæmpe passion og en gave at kunne give det levende videre,« siger hun efter i et par timers arbejde i haven ved beboerhuset Yggdrasil, hvor krydderurter, blomster og planter lyser op fra en række store blomsterkasser.

Der er i øjeblikket fire i praktik eller arbejdsprøvning i haverne med Elin Kyhl Svendsen som daglig leder. Hun blev ansat i foreningen i februar, da den overgik fra kun at være frivillig forening til også at være en del af den boligsociale indsats under helhedsplanen. Målet er at gøre foreningen til en socialøkonomisk virksomhed, som fortsat kan eksistere efter 2017, når de boligsociale midler ophører.

»Vi er mere end bare et projekt. Vi er en forening, som gerne skulle blive ved med at udgøre en fast bund i området,« siger hun.

Elin Kyhl Svendsen har erfaring med den konstruktion, Verdenshaverne for nylig har fået, fra sin tid i Den Økologiske Have i Odder, hvor hun var leder i 16 år. Her arbejder frivillige i fællesskab med ledige.

»Vi har mange frivillige, der deltager i vores havedage, som i søndags (red: forrige søndag), men det er svært at få dem til at komme mandag, tirsdag og onsdag for så at vande det, de har plantet,« siger hun.

Og her kommer de ledige ind i billedet. For med deres hjælp bliver de frivilliges arbejde vedligeholdt i hverdagene. Der møder ledige ind fra mandag til fredag omkring kl. 8 om morgenen.

Verdenshaverne består af to haver i henholdsvis Toveshøj og Gellerup og desuden en række jordstykker, som beboere kan leje til privat dyrkning af diverse grøntsager. Det, Elin Kyhl Svendsen og de frivillige eller praktikanterne planter på fællesarealerne er ikke til hverken at plukke eller spise, men til sansning.

Haverne er oprindelig grundlagt som et slags terapisted for stressramte. Det bruges de stadig til. De bruges også af Ramallah spejderne til deres aktiviteter, køkkenet i beboerhuset har fået lov at bruge krydderurterne, og til havedagen 10. maj mødte forsvarsminister Nicolaj Wammen op for at se, hvordan det er gået med haverne, siden han forlod byen som borgmester.

»Vi sætter farve på det grønne,« siger Elin Kyhl Svendsen opsummerende om havernes berettigelse.

Navnet er både symbolsk i forhold til beboersammensætningen i Gellerup og Toveshøj, og så matcher det Helhedsplanens kommende Verdensplads godt.

Verdenshaverne samarbejder med jobcenter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce