Vi kan takke P. P. Ørum for det rene vand

Billedtekst: P.P. Ørum, ukendt fotograf, ca. 1895, Aarhus Stadsarkiv

Vi kan takke P. P. Ørum for det rene vand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lægen, homøopaten og lokalpolitikeren P. P. Ørum satte markant præg på Aarhus i de 20 år han boede og virkede i byen.

Aarhus: "Der er saa ofte i Aarhuspressen talt om vore smukke Omgivelser, om vore dejlige Skove og Kyster, om vor herlige Bugt, om vor fortrinlige Bade, men hvad hjælper det alt sammen. Vi her i Aarhus kjende alle disse Herligheder og beundre og elske dem, men den Fremmede farer os stolt forbi."

Sådan udtalte Poul Peter Ørum sig i 1897 til Aarhus Stiftstidende. Ørum var uddannet læge og sad i en årrække i Aarhus Byråd, og så var han med til at stifte Aarhus Turistforening. Selv om Ørum ikke var indfødt århusianer, var det faldet ham meget for brystet, at man ikke kunne finde et ord om Aarhus i Turistforeningens Årbøger. Især var det pinligt, når mange andre jyske byer var omtalt både med tekst og billeder. Ørum kunne i Stiftstidende berette, at der arbejdedes på en turistbog på flere sprog, som så skulle distribueres rundt i verden.

De frivillige der skabte Aarhus
Aarhus er i år Europæisk Frivillighovedstad, og byen fejrer de ildsjæle, der på frivillig basis er med til at skabe vores by og vores fællesskaber. Stadsarkivet og lokalarkiverne vil gerne rette fokus lidt bagud i tid. Frivilligt arbejde og store frivillige indsatser er bestemt ikke noget nyt fænomen. I en serie artikler ser Stadsarkivet på en række personer, der gjorde en forskel.

Homøopatiske brevkonsultationer

Poul Peter Ørum blev født i Aars i 1846 som søn af læreren Janus Søren Ørum og Mariane Larsdatter. I 1865 blev han student og i 1872 kandidat i medicin.

Som ung mediciner havde Ørum flere ophold i udlandet, hvor han studerede homøopati, et felt som han beskæftigede sig med resten af livet. I fødebyen Aars startede Ørum sin første lægepraksis. Efter at have praktiseret nogle år som homøopat i Aalborg flyttede Ørum i 1885 sin praksis til Ryesgade 10 i Aarhus. Men havde lod det ikke blive ved at have en almindelig praksis.

Han tilbød også at behandle patienter gennem brevkorrespondance, og han gav gratis konsultationer til de fattige og svage. Konsultationer gennem brevkorrespondance havde Ørum også praktiseret fra sin klinik i Aalborg, og i Stiftstidende havde han i 1878 haft følgende notits indrykket: "Patienter med croniske, gamle, langvarige Sygdomme, som ikke kunne indfinde sig paa Klinikken til Undersøgelse, behandles pr. Correspondance efter nøjagtig Udfyldelse af et dertil indrettet Schema, som paa Forlangende tilsendes."

Eneste venstremand

Ved siden af sin lægegerning, havde Ørum en stor interesse for politik, navnlig på det sociale område. I forlængelse af hans store politiske engagement var det derfor meget naturligt, at han 4. januar 1888 blev medlem af byrådet, hvor han sad til 31. december 1899 som eneste repræsentant for partiet Venstre. Her satte Ørum fokus på de hygiejniske forhold i Aarhus såsom renovation, kødkontrol, slagtehuse og vandværk. Faktisk var Ørum den første, der tog initiativ til Aarhus' første virkelige vandværk.

I slutningen af 1800-tallet var der et voksende problem med renheden af drikkevandet i Aarhus.

Det var ofte nødvendigt at koge det inden brug. Som læge var Ørum opmærksom på vandkvalitetens indvirkning på helbredet, og han lagde et stort arbejde i at få renere drikkevand til århusianere. I 1898 besluttede byrådet at påbegynde det vandværk, som Ørum havde arbejdet så hårdt for.

I første omgang blev projektet budgetteret til en halv million, men i sidste ende blev væsentligt dyrere. I juli 1902 meddeltes det i Aarhus Stiftstidende, at: "Det artesiske Vand er nu lukket ind i Vandledningen og paa flere steder i Byen mærkes det allerede i Dag." Da det i 1904 blev oplyst, at projektet havde kostet 617.000 kr. i stedet for de planlagte 500.000 kr., var det dog også i følgeskab med konstateringen: "Er det end en dyr kommunal Foranstaltning, her er truffet, er der dog ingen Grund til at klage over den. Det gode Drikkevand, Aarhus nu har, kunde næsten ikke betales for dyrt."

Eftermæle

I 1907 flyttede Ørum fra Aarhus til København, hvor han havde ambitioner om at etablere et stort homøopatisk hospital. Efter et mislykkedes forsøg måtte han slå sig til tåls med en homøopatisk klinik. I 1925 døde Ørum, efter han en måneds tid før havde fået en blodprop i hjernen.

På trods af Ørums forholdsvis korte tid i Aarhus fik han en kæmpe indflydelse på byen. Fra vandværk til turistforening, fra fattigudvalget til teaterbestyrelsen; Ørum favnede bredt, og i dag er han mindet med P.P. Ørumsgade ved det gamle Marselisborg Hospital. Ørum var en både kendt og afholdt skikkelse i byen, og hans indsats var med til at sende Aarhus ind i det nye århundrede. Som Aarhus Stiftstidende skrev i forbindelse med hans 75-års fødselsdag i 1921: "Skønt det snart er en Snes Aar siden, Læge Ørum forlod Aarhus for at nedsætte sig i København, vil han dog mindes af de mange Aarhusianere fra de 20 Aar han boede og virkede i Aarhus."

Vi kan takke P. P. Ørum for det rene vand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce