Vi vil dele frem for at eje

Projektleder Kristian Jørgensen fra By-del.dk arbejder på at få borgere i Arhus-bydelen Frederiksbjerg til at bidrage til hjemmesidens delebank, hvor man kan låne både boremaskiner og fonduesæt. Foto: Axel Schütt.

Vi vil dele frem for at eje

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

?Min? er på vej til at blive afløst af ?vores?. Ny hjemmeside gør det nemt og muligt for borgerne at dele med hinanden.

Behøver jeg at eje alt, hvad jeg skal bruge? Det spørgsmål er mange forbrugere i den vestlige verden begyndt at stille sig selv. Resultatet er, at vi i fremtiden vil komme til at dele mere med hinanden.

I New York deler de allerede på livet løs. Alt lige fra senge til skruetrækkere. Byttefænomenet AirBnB, hvor man låner en seng eller sofa ud til en fremmed gæst, råder efter sigende over flere senge i New York end hotelkæden Hilton.

»Ifølge amerikanske The Economist fra marts er der næsten ikke grænser for, hvad vi vil dele i fremtiden. Motorsave, boremaskiner og designertasker. Selv kæledyr. Nu kan man få lov til at gå tur med en lånt hund. Nogle amerikanere tjener endda penge på at leje hunde ud til formålet,« siger fremtidsforsker og blogger Anne-Marie Dahl.

I Aarhus vil den nystartede hjemmeside By-del.dk gøre det nemmere for os at finde nogen at dele med i nabolaget. For hvem har ikke stået og manglet en luftmadras, når svigermor kommer på besøg eller et fonduesæt til nytårsfesten.

»Mange gange er tingene ikke engang til glæde for os, men mere en belastning, fordi de fylder i skuffer og skabe,« siger projektleder Kristian Jørgensen fra By-del.dk.

Han håber, at lysten til at dele ting smitter positivt af på fællesskabet i byen.

»Der er ingen grund til ikke at have et fællesskab med sine naboer, men det er noget, som er gået tabt, da vi flyttede fra land til by. I dag udnytter vi ikke de muligheder, der er,« mener han.

Deletanken er også sund fornuft set i et miljømæssigt perspektiv, for vi har ikke råd til at blive ved med at forbruge i samme omfang som nu.

»Vi er simpelthen nødt til det, hvis jordkloden skal kunne fungere med alle de mennesker, der er. Jeg tror ikke, det er en trend. Det er kommet for at blive,« mener Stine Skytte, idékvinde bag bytte-biksen, Resecond, i Jægergårdsgade, hvor kvinder kan komme med en kjole og bytte den til en anden.

Vi vil dele frem for at eje

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce