Viceværter i fare: René har klaret muskuløse fulderikker og en knivbevæbnet kvinde

René Toustrup er på 13. år ejendomservicetekniker for 116 boliger på Paludan Müllers Vej i Aarhus. Han oplever af og til konflikter, der kræver dybe indåndinger og pædagogiske evner ud over det sædvanlige. Foto: Flemming Krogh

Viceværter i fare: René har klaret muskuløse fulderikker og en knivbevæbnet kvinde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

René Toustrup er vild med tjansen som ejendomsservicetekniker i Aarhus. Men der opstår konflikter, som kræver pædagogiske evner og overblik. Eksempelvis blev han på en biograftur med hustruen opsøgt af en vred mand, der var blevet smidt ud af et lejemål.

AARHUS: En tidlig morgen skulle René Toustrup ene mand gå ind i en lejlighed for at dæmpe tre højrøstede og velvoksne fulderikker.

En anden gang skulle han håndtere en psykisk syg kvinde, der med en kniv i hånden forsøgte at skaffe sig adgang til sin lejlighed.

Dermed er ejendomsserviceteknikeren i det nordlige Aarhus en af de viceværter, varmemestre og lignende, der har oplevet en kedelig bagside af at være omdrejningspunkt for driften af et boligbyggeri i Aarhus.

Ifølge Ejendomsfunktionærernes Fagforening og flere boligforeninger i Aarhus støder stadig flere viceværter på chikane, trusler og endda vold fra beboere.

- I den slags situationer må man lige tage en dyb indånding og tænke sig om en ekstra gang. Det handler blandt andet om at udsende de rigtige signaler med kropsproget, og indtil videre har jeg haft held med at tale folk til ro, understreger René Toustrup med en forbløffende balance i stemmen.

Kort om viceværten
  • I boligforeninger og boligselskaber har viceværter mange forskellige stillingsbetegnelser: Ejendomsfunktionær, ejendomsinspektør, pedel, vicevært, servicemedarbejder eller teknisk servicemedarbejder.
  • Viceværter kan have meget forskellige uddannelser bag sig. Nogle er gartnere, mens andre har en mere teknisk uddannelse. En større og større del af viceværterne er dog uddannede ejendomsserviceteknikere.
  • Uddannelsen til ejendomsservicetekniker strækker sig over tre år og ni måneder. Eleverne lærer om håndværksfag til de praktiske opgaver, ligesom der indgår en række servicefag for at kunne hjælpe brugere og beboere.
  • I uddannelsen indgår der også forløb om håndtering af konflikter. Eleverne lærer om kommunikation, samarbejde, psykologi og serviceformidling, som de kan bruge til at hjælpe beboerne og til at fremme fællesskabet. Der undervises også i at vejlede beboerne om deres rettigheder og pligter.
  • En faglært ejendomsservicetekniker kan læse videre direkte efter uddannelsen til eksempelvis bygningskonstruktør eller byggetekniker.
René Toustrup gør meget for være mere end bare en
René Toustrup gør meget for være mere end bare en "vicevært". Han vil fremstå som et menneske, der er en del af livet for beboerne i 116 boliger nær Storcenter Nord i Aarhus. Foto: Flemming Krogh

Ubehagelig oplevelse

René Toustrup er på 13. år ejendomsservicetekniker for 116 boliger på Paludan Müllers Vej i Aarhus.

Samtidig har han medansvar for to andre boligområder i Aarhus Nord, og hver eneste arbejdsdag er han i kontakt med beboere.

Den 44-årige ejendomsservicetekniker i sort t-shirt og sorte arbejdsknickers er en smilende og rolig mand. Men ansigtet falder i alvorlige folder, når snakken falder på konfrontationer og svære situationer.

Det gælder eksempelvis en episode, da René Toustrup i selskab med hustruen var på vej i biografen i Aarhus Midtby. Han blev opsøgt af en vred mand, som var blevet smidt ud af en bolig på grund af manglende huslejebetaling.

- Så kommer det godt nok tæt på. Jeg fik hurtigt sendt min hustru ind i biografen og tog så en snak med manden. Han faldt ret hurtigt til ro, men det var en pænt ubehagelig oplevelse, understreger René Toustrup, der privat bor i Skanderborg.

René Toustrup har blandt andet prøvet at bremse tre velvoksne fulderikker midt i en vild morgenfest. Det gik godt. Men situationen i den 44-årige ejendomserviceteknikers byggeri i Aarhus Nord krævede masser af omtanke. Foto: Flemming Krogh
René Toustrup har blandt andet prøvet at bremse tre velvoksne fulderikker midt i en vild morgenfest. Det gik godt. Men situationen i den 44-årige ejendomserviceteknikers byggeri i Aarhus Nord krævede masser af omtanke. Foto: Flemming Krogh

Dus med beboerne

Der er en stille dag i boligerne nær Storcenter Nord i Aarhus.

De fleste beboere er studerende, men der bor også flygtninge og unge med udfordringer.

René Toustrup kender alle beboerne. Han er stensikker på, at tæt kontakt til beboerne kan dæmpe risikoen for konfrontationer betragteligt.

- Jeg gør rigtigt meget for at forebygge konfrontationer. Eksempelvis bruger jeg gerne en time på at sige goddag til nye beboere, og i den forbindelse får de også noget at vide om mig, min baggrund og lidt om min familie. Det handler om at gøre mig til mennesket René - og ikke bare en tilfældig vicevært. Det har enorm betydning i situationer, hvor tingene kan spidse til, understreger René Toustrup på en af boligområdets græsplæner.

En klar grænse

René Toustrup fortæller dedikeret om sit arbejde.

Ejendomsserviceteknikeren er ikke bange for at investere noget af sig selv i omgangen med beboerne, men han gør det efter nøje overvejelser.

- Generelt er jeg en person, som gerne vil være åben og involvere mig i andre mennesker. Det skinner også i gennem i mit fritidsliv, hvor jeg er træner og aktiv i en idrætsforening. Men overfor beboerne giver jeg kun af mig selv til en bestemt grænse. Den betyder blandt andet, at ingen kender til detaljer om min familie, forklarer han.

René Toustrup er glad for sine evner til at knytte bånd til beboerne.

Men det betyder også, at han af og til må udsætte græsslåningen til dagen efter.

- Jeg har delt kram ud og givet gode råd ved kærestesorger. Jeg er også blevet inviteret til bryllup i Gellerup og barnedåb hos nogle flygtninge i Århus N. Nogen mener, at jeg burde have været pædagog. Men jeg er vild med mit job og elsker at være en del af beboernes liv. Det er helt sikkert en vigtig årsag til, at jeg meget sjældent havner i konflikter, fortæller han.

Viceværter i fare: René har klaret muskuløse fulderikker og en knivbevæbnet kvinde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce