Vikingeplaner venter på en rig onkel

Set udefra med røntgensyn.Ved Bispetorvet bliver der indgange, hvor der tidligere har været offentligt toilet. Og derudover fra et elevatortårn oven for trappen.

Vikingeplaner venter på en rig onkel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mange er enige om, at det er en fantastisk plan Moesgård Museum har om at udvide vikingemuseet ind under Strøget, men pengene mangler.

Aarhus' helt unikke historie, der kan spores 1200 år tilbage til vikingetiden, kan blive endnu mere synlig og dermed en endnu større attraktion for byens borgere og turister.

Det mener Moesgård Museum, der for mere end tre år siden præsenterede planerne om at udvide vikingemuseet under Nordea med 400 kvadratmeter ind under Strøget i retning mod Bispetorvet.

Men siden er intet sket. Hvorfor ikke?

Museumsdirektør Jan Skamby Madsen, Moesgård Museum, siger, at planerne langt fra er skrinlagt. Tværtimod brænder museet fortsat varmt for at gennemføre udvidelsen inden Aarhus skal være kulturhovedstad i 2017. Foreløbig har projektet til omkring 50 mio. kr. dog været sat på stand by på grund af økonomien.

»Udvidelsen vil give mulighed for at lave en indgang ved de gamle toiletter ved Bispetorvet, hvorfra man vil kunne gå ned under jorden og følge den gamle vold ind i vikingetiden. Her vil man kunne se, hvad vikingerne så og få et kik fra volden ned mod åen og havnen. Det er det eneste sted i Norden, hvor man kan invitere folk inden for i vikingetiden,« beskriver Jan Skamby Madsen.

E+N Arkitektur (det tidligere Exners Tegnestue, red.) vandt i 2009 konkurrencen om et skitseprojekt til udvidelsen, som ses her på siden.

»Det er simpelthen for godt et projekt at tabe. Og der er stor politisk interesse for det, men endnu har ingen budt sig til med penge,« siger Jan Skamby Madsen, der for tiden også har meget at se til med udvidelsen af Moesgård Museum, der skal åbne for publikum 10. oktober 2014.

»Vi har så mange dygtige folk, at vi også ville kunne håndtere en udvidelse af vikingemuseet, så snart der er grønt lys udefra. Lige nu er vi i en venteposition i forhold til at kommunen og nogen udefra kommer og siger, nu gør vi det,« siger direktøren med en henvisning til den sponsorstøtte, der er afgørende for planerne. Moesgårds store udvidelse har fået en meget stor sponsorstøtte, og direktøren håber, at det også kan lade sig gøre en dag at finde en sponsor til vikingemuseets udvidelse. Museet bor i forvejen til leje med hos Nordea for kun én krone om året.

Ifølge Jan Skamby Madsen er det i helt særlig grad krydstogtturister, der myldrer til og vil ned og se vikingerne i museet under Nordea.

Det ved kulturrådmand Marc Perera Christensen (K) også:

»Som en amerikansk krydstogtturist sagde det: Udsigter kan se jeg i hele verden, men der er ikke andre steder, jeg kan gå direkte end i vikingetiden.«

Marc Perera Christensen er begejstret for udvidelsesplanerne for vikingemuseet.

»Det er et superspændende projekt. Vi er en af Nordens ældste vikingebyer og har en fantastisk fortælling at fortælle i gadehøjde med vikingetiden. Den skal vi selvfølgelig udvikle. Jeg tænker tit på, når jeg benytter granittrappen ned mod åen, hvad der mon gemmer sig ind bag af vikingefund inde i jorden bag ved.«

Kulturrådmanden synes det er positivt, hvis museet vil kunne løfte en udvidelse af vikingemuseet.

»Men lige nu er vi mest optagede af museet egen store udvidelse. Det skal gerne komme godt på plads. Samtidig må vi sige, at der i kommunen ikke er en krone til nye anlæg på kulturområdet. Så hvis det skal op og stå er det afhængig af fonde, men det tror jeg heller ikke er umuligt,« siger Marc Perera Christensen.

Han mener, at et udvidet vikingemuseum vil være et fremragende trækplaster for Aarhus frem mod at byen bliver kulturhovedstad i 2017.

»Jeg er overbevist om at udvidelsen kommer en dag, det er blot et spørgsmål om timing,« siger rådmanden.

Vikingeplaner venter på en rig onkel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce