Vintest: To perfekte følgesvende til juleanden

En flok vineksperter bænkede sig om bordet med en Wassim Hallal-stegt and og valgte den absolut bedste rødvin til maden. Foto: Axel Schütt

Foto: Axel Schütt/Scanpix Denmark

Vintest: To perfekte følgesvende til juleanden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stiftens store test af julevin afslørede, at de bedste glas vin til den store aften i år kommer fra Italien og Sydafrika.

Der ligger gaver for tusindvis af kroner under træet og venter. Det er årets helt store aften, og så skal der naturligvis også ordentlige dråber i glasset, når juleanden skal spises.

Men spørger man Stiftens uhyre kompetente testpanel af vinsagkyndige mænd, så er der alt for mange, der vælger at spare lidt, når der skal købes vin. Og det er synd, for hvis man betaler bare nogle få kroner mere, stiger kvaliteten på vinen markant - og det i en grad, så selv ikke-vinkyndige mennesker med lethed kan smage forskel.

Sådan gjorde vi
<ul><li>Vi samlede et panel af vinkyndige eksperter.</li><li>De deltog i en blindtest af 20 forskellige vine, som vi hentede hos ti forskellige vinforhandlere i Aarhus og Odder.</li><li>Panelet skulle vurdere vinen på en skala fra et til ti i forhold til, hvordan vinen passede til juleand med brunede kartofler, sauce og rødkål.</li><li>Den ene vin måtte maksimalt koste 110 kroner og den anden vin maksimalt 300 kroner.</li><li><strong>Panelet bestod af:</strong></li><li>Wassim Hallal, mesterkok på Frederikshøj og Molskroen</li><li>Claus Broberg, vinimportør, restaurantejer og erhvervsmand</li><li>Flemming Olsen, direktør for Jysk Vin i Randers</li><li>Nick Horup, redaktionschef TV2 Østjylland</li><li>Morten Kirchheiner, ejer af et shippingfirma</li><li>Søren Nørbjerg, medejer af finansvirksomhed</li><li>Søren Dalhoff, direktør Hotel Royal</li><li>Jan Schouby, chefredaktør Århus Stiftstidende</li></ul>
Vindervinen den dyre
<ul><li>Vindervinen i den dyre kategori til maks 300 kroner blev Amarone Tommasi, der kan købes til en pris af 299 kroner hos Kjær og Sommerfeldt, Skovvejen 2A, Aarhus. </li><li>Tlf: 70 15 65 00</li><li>Hjemmeside: <a href="http://www.kogs.dk/aarhus" target="_blank">kogs.dk/aarhus</a></li><li>Åbningstider:<br />Mandag-torsdag: kl. 10:00-17:30<br />Fredag kl. 10:00-19:00<br />Lørdag kl. 10:00-15:00</li></ul><p>&nbsp;</p>
Vindervinen den billige
<ul><li>Vindervinen i den billige kategori blev The Formula til 110 kroner, der kan købes hos Hagelquist Vin, Balticgade 7, på havnen i Aarhus.</li><li>Tlf: 86 13 87 63</li><li>Hjemmeside: <a href="http://www.hagelquist.dk/" target="_blank">hagelquist.dk</a></li></ul><p>&nbsp;</p>

Der er dog også folk, som gerne vil bruge lidt penge på vin, og derfor valgte vi i år at udvide testen af julevin, så vi ud over at vælge den bedste flaske til 110 kroner også har valgt at finde den bedste flaske til 300 kroner.

»For mange mennesker lyder det måske som meget at bruge 300 kroner på en flaske vin, men kvalitetsforskellen på den vin, du giver 100 kroner for, og den, du giver 300 kroner for, er bare enorm. Men når det er sagt, så får man bestemt også god vin for 100 kroner,« sagde Claus Broberg, der selv har et vinimportfirma og er med i Stiftens ekspertpanel.

En svær opgave

Opgaven for det otte mand store panel var som altid at finde den perfekte makker til juleanden.

Vi har bedt ti vinimportører om at finde deres bedste bud på en julevin til maksimalt 110 kroner samt den bedste flaske til maksimalt 300 kroner.

»Selv når vinen må koste 300 kroner, er det ikke nogen let opgave. For at ramme noget, der på én gang kan tage kampen op med den fede and og kraftfulde salte andesauce, samtidig med at den skal kunne klare de hvinende søde brunede kartofler, æbler og svesker samt den syrefyldte rødkål, det er så godt som umulig. Men jeg synes faktisk, at det er lykkedes ret godt - i hvert fald for et par af vinimportørerne,« sagde Wassim Hallal, der ejer den kendte Michelin-restaurant Frederikshøj Kro.

Optimistiske deltagere

Som altid fejlede optimismen og selvsikkerheden ikke noget hos de ti vinforhandlere, som avisen havde indbudt til at deltage i konkurrencen.

Forhandlerne havde totalt frie hænder med hensyn til drue og producent. Eneste krav var, at den ene flaske maksimalt måtte koste 110 kroner per flaske, mens den anden maksimalt måtte koste 300 kroner. Og begge vine skulle matche den klassiske andesteg, som Wassim Hallal fremtryllede til lejligheden.

Mahlers vinhandel, der vandt sidste år, var overbevist om, at det også i år var lykkedes at finde den perfekte vin. Nogenlunde samme toner lød der fra de andre tidligere vindere fra Chas E og Kvickly Odder.

Men lad det være sagt med det samme: Ingen af de tidligere vindere strøg helt til tops i år.

De stillede bestemt med kvalificerede bud, men i sidste ende var de to andre vinhandlere, der løb med sejren.

Panelet startede med at teste vinen til maksimalt 110 kroner, og i modsætning til tidligere år var ekspertpanelet ikke så imponeret over den generelle kvalitet.

»Vi plejer at få mange rigtig fine glas, men i år er kvaliteten ikke helt så høj,« sagde Flemming Olsen, der til daglig driver Jysk Vin i Randers.

De første flasker vin fik ikke mange rosende ord med på vejen fra de skuffede dommere.

»Den smager syntetisk og direkte ubehageligt. Det er helt sikkert en vin, der er konstrueret til at smage sådan. Men det er mildt sagt forfærdeligt,« lød dommen over den ene af vinene fra Chile, mens en anden fik følgende ord med på vejen:

»Den lugter som dårlig mave anden juledag og burde aldrig være sat til salg.«

Men det blev dog bedre mod slutningen af smagningen.

Her fik vinene fra blandt andre Svinbar, Kvickly, Hagelquist Vin, Mahlers Vinhandel og Graa Vin mange rosende ord med på vejen.

http://stiften.dk/sites/default/files-dk/Vintest.pdf" target="_blank">SE VINTESTEN HER.

Tæt i toppen

Faktisk var det ekstremt tæt i toppen, hvor kun ganske få point skilte de tre første pladser.

Faktisk var der kun fem point mellem de tre første vine.

Nummer tre blev Kvickly Odder, hvis Spier fra Sydafrika opnåede mange point for en vin, der blandt andet blev kaldt »på en gang let og smagfuld. Den burde egentlig ikke kunne klare kampen med maden, men den vinder ved nærmere bekendtskab.«

Graa Vin har hvert år delt dommerpanelet meget. De amerikanske vine får mange point hos enkelte af paneldeltagerne, men der er også to af vineksperterne, der ikke er begejstrede. Derfor lyder vurderingen også på alt lige fra »marmeladevin« til »anderledes, men spændende vin«.

Det var fem af dommerne, der havde Graa Vins Barra Girasole, som den bedste blandt de billige, men da to af dommerne ikke var så begejstrede, måtte Graa Vin for andet år i træk nøjes med andenpladsen. I stedet blev det Hagelquist Vin, der løb med sejren i den »billige« kategori med en australsk shiraz ved navn The Formula.

»En vin, der holder 15,9 procent alkohol, men som stadig fremstår frugtig og fyldig og som et rigtig fint bud juleaften. Den har fået masser af sol, men viser sig stadig at have nuancer og balance,« lød dommen.

Højere niveau

Herefter var det tid til at prøvesmage de ti forskellige vine til en pris af 300 kroner.

Og ingen tvivl om, at de fine dommerganer var begejstrede for skiftet til lidt dyrere vin. Generelt fik vinene markant højere karakterer, og ingen af vinene faldt igennem.

»Det er beviset på, at prisen naturligvis betyder noget. Ikke at alle vinene er fantastiske til and, men generelt får man vin, der er meget bedre i balance og med meget mere kvalitet, når man betaler et par hundrede kroner mere,« sagde Søren Dalhof, der til daglig driver Hotel Royal.

Også blandt de dyre vine var pointforskellen ikke så stor blandt mange af vinene. Men de tre bedste fra Salling, Kjær og Sommerfeldt og Kvickly Odder skilte sig markant ud. Og her var to af vinene faktisk Amarone.

Præcis som i den billige kategori blev Kvickly Odder nummer tre. Den store vinhandler fik 53 point ud af 80 for deres Amarone til 279 kroner. En vin, der delte dommerne lidt. Enkelte fandt den en smule overgjort, men hovedparten af panelet kaldte den for et rigtig godt glas til prisen og en vin, der vil vinde ved at blive åbnet i god tid inden julemidddagen.

Nummer to med 57 point blev en smule overraskende Salling. Overraskende, fordi forretningen stillede med konkurrencens klart billigste vin. En spansk vin på 100 procent Garnacha til en pris af bare 150 kroner.

»Overraskende godt glas til den pris. Den har en god balance mellem syre og sødme, som spiller godt sammen med madens mange indtryk,« lød det blandt andet fra dommerne.

I sidste ende kunne ingen dog måle sig med den Amarone Tommasi, som Kjær og Sommerfeldt havde valgt. Vinen opnåede i alt 64 point og fik blandt andet følgende ord med på vejen:

»Med afstand dagens bedste glas vin. Den har masser af krop, uden at den løber med opmærksomheden fra anden, og den har samtidig en meget fin balance. Amarone kan være meget anmassende, men det er denne bestemt ikke,« lød ordene.

Så hvis folk gerne vil have et rigtig godt glas vin til juleanden, så er det helt klart med at lægge vejen forbi havnen i Aarhus.

Klik på billedet for at se testen af vine til julemaden. http://stiften.dk/sites/default/files-dk/Vintest.pdf" target="_self">Hvis du er på mobilen så klik her for at se vintesten.

http://stiften.dk/sites/default/files-dk/Vintest.pdf" target="_blank">http://stiften.dk/sites/default/files-dk/node-files/687/11/11687804-vintest-lille.jpg" style="height:400px; width:197px" />

Vintest: To perfekte følgesvende til juleanden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce