Yrsa forlod 'verdens bedste job': Nu er hun glad hver eneste dag

Yrsa Dunvad i fuld gang med penslerne. Foto: Brian Rasmussen

Yrsa forlod 'verdens bedste job': Nu er hun glad hver eneste dag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Yrsa Dunvad blev maler, da hun måtte opgive sit job. Nu skriver hun også bøger, og den fjerde er netop udkommet.

AARHUS: Yrsa Dunvad blev nødt til at forlade "verdens bedste job". Men hun fandt nye veje, og en drømmeverden åbnede sig for hende. Nu folder hun sig ud på nye felter og er glad hver eneste dag.

Den 70-årige kvinde fra Risskov har netop udgivet sin tredje bog med tanker og visdomsord, men mest af alt maler hun, farverigt og med en lysende livsglæde.

Egentlig var Yrsa Dunvad for længe siden leder af forsikringsafdelingen i Dansk Supermarked som forsikringsjurist. Selv om det var mere end et fuldtidsjob, "som hun bare elskede overalt på jorden", fik hun tid til at male ved siden af.

Selv om hun fik brystkræft i begyndelsen af 1990'erne og blev opereret mange gange, er hun i dag frisk og rask, som hun selv siger.

Hendes mand Svend Dunvad havde lige startet sin egen produktionsvirksomhed, Dutec Plast A/S, og var kommet godt i gang. Men også han fik kræft.

Gode råd var dyre, og ægteparret besluttede, at Yrsa Dunvad skule sige jobbet i Dansk Supermarked op og rykke hjem i virksomheden.

Yrsa Dunvad
Yrsa Dunvad, 70 år, forfatter og billedkunstner. Fjerde bog, "En rejse i tanker og visdomsord", er netop udkommet. Forlaget Attika. 150 kr.

Hun holder åbne døre to gange om året i sit atelier "Underground", Kanehaven 38 i Risskov. Udstiller på Kunst for Alle i Aarhus og København og er fast på Midtjyllands Kunstcenter i Bryrup.
Fire bøger har Yrsa Dunvad nu lavet. Foto: Hans Petersen
Fire bøger har Yrsa Dunvad nu lavet. Foto: Hans Petersen

Inspiration fra Chile

- Tiden var turbulent, men efter fire år fandt vi endelig os selv og fik en hverdag til at hænge sammen. Som selvstændig kunne jeg bedre tilrettelægge mine hverdage og holde fri en dag om ugen. Det benyttede jeg til at tage en tegneuddannelse på Århus Kunstakademi, en dag om ugen i syv år, og samtidig tog jeg alle de kurser, jeg havde tid til, fortæller Yrsa Dunvad.

Det var dér, hendes drømmeverden åbnede sig.

- Jeg malede og malede og elskede det fra den første dag. En kunstmaler fra Chile, Eduardo Souza, blev min helt store inspirationskilde, og han underviste mig i ti år, inspirerende og berigende, siger Yrsa Dunvad, der i 2004 var klar til at holde sin første udstilling.

Det skete i kælderen under familiens hus i Kanehaven i Risskov, da deres søn var flyttet hjemmefra. Det blev til "Atelier Underground" og også lokale til udstilling. To gange om året åbner Yrsa Dunvad nu dørene for offentligheden.

Alle sanser tændt

- Når jeg maler, går jeg dybt ind i mig selv og har alle sanser tændt. Lige så stille skrev jeg små historier til malerierne. Det berørte mine gæster, og en af dem spurgte, hvorfor jeg ikke skrev en bog. Det gør man ikke sådan lige, men efter nogle år udkom den første af indtil videre fire, siger Yrsa Dunvad.

- At male og udvikle sin stil er hårdt arbejde som så meget andet, men jeg elsker hvert et penselstrøg og elsker at skrive. At male er et leve, det ene øjeblik kommer aldrig igen. Derfor er et maleri unikt, siger Yrsa Dunvad, der synes, at livet er for kort til at gå og surmule. Der er nok at være ked af, men livet ville se helt anderledes ud, hvis alle ville være mod andre som de synes, andre skal være mod dem, siger hun, der ikke opfatter sig som forfatter, men god til visdomsord.

Det er dem, hun skriver i bøgerne, der også er illustreret af hende selv. Og hendes billeder kan ses på Midtjyllands Kunstcenter i Bryrup, når hun ikke lige holder dørene åbne derhjemme.

Yrsa forlod 'verdens bedste job': Nu er hun glad hver eneste dag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce