4-4-2, 3-4-3, 3-5-2 eller 2-2-6: Derfor skifter David Nielsen AGF-opstillinger

Jon Dagur Thorsteinsson har nydt godt af 3-4-3-formationen. For eksempel scorede han i Lyngby. Foto: Anders Kjærbye.

4-4-2, 3-4-3, 3-5-2 eller 2-2-6: Derfor skifter David Nielsen AGF-opstillinger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der er forskel i preshøjde og udgangspunkt, afhængigt om AGF spiller med tre eller fire mand i forsvarskæden.

Fodbold: 4-4-2, 3-4-3, 3-5-2 og 2-2-6.

Der er et helt hav af forskellige formationer i moderne fodbold. I AGF bruger man lige nu to.

Der er den velkendte 4-3-3-formation, som har været den mest brugte i David Nielsens tid i AGF. To centrale forsvarspillere, tre centrale midtbanespillere, to fløje og en angriber.

Men på det seneste er 3-4-3-formationen blevet yderst populær på Fredensvang. Her indgår istedet de moderne "wingbacker", som ofte står højere på banen end en normal back og som derfor nemmere bliver en offensiv trussel.

Men noget af det mest interessante ved formationen er faktisk defensiven. Her er der tre centrale forsvarsspillere i stedet for to. I udekampen mod Lyngby gik Alexander Munksgaard for eksempel ind som ekstra central forsvarsspiller for at hjælpe Frederik Tingager og Jesper Juelsgård.

Og hvornår skal man så bruge de forskellige formationer? Det handler om, hvilken kamp, man ønsker at spille.

- Det handler om, hvordan vi bygger spillet op. Hvis vi spiller med tre i forsvaret, kan vi dominere og presse højere uden at afgive rum. Hvis vi spiller med fire i forsvaret, er vi i stedet farlige på kontramuligheder, siger AGF's cheftræner David Nielsen.

Bundu backer op

I begge formationer er Mustapha Bundu en vigtig figur. Sierra leoneren er umiddelbart den spiller, der får sin rolle ændret mest afhængig af formationen. I 4-3-3-formationen er det den klassiske fløj-rolle, hvor han skal udfordre med sine driblinger og adræthed. I den anden formation er han i stedet wingback, og så skal der også arbejdes defensivt.

Til fredagens træning afsluttede AGF'erne med en indlægsøvelse uden forsvarspillere. Her slog de to venstre backer Casper Højer Nielsen og Daniel Thøgersen indlæg fra den ene side, mens Alexander Munksgaard og føromtalte Mustapha Bundu slog indlæg fra højre side.

- (Mustapha red.) Bundu falder tilbage, når modstanderen bygger op, når han spiller som wingback, og det hjælper resten af holdet til at kunne stå højere.

- Men det, der så sker, er, at vi lige mister toppen af vores kontramuligheder. For når han er wingback skal han løbe meget længere for at blive farlig offensivt i forhold til, når han spiller fløj, siger David Nielsen.

I Superligaen er flere og flere hold begyndt på at spille med tre mand i forsvarskæden. FC Midtjylland og Lyngby Boldklub gjorde det mod AGF, og SønderjyskE gjorde det faktisk også, hvilket kom en smule bag på David Nielsen.

Derudover er også OB og FC Nordsjælland specialister i formationen.

- Man skal have en variant af sit spil klar til de hold, der spiller med tre nede bagi. Det synes jeg vi har, og vi prøvede den også af i foråret, siger David Nielsen.

Næste kamp for AGF er på mandag, hvor AC Horsens kommer til Aarhus.

4-4-2, 3-4-3, 3-5-2 eller 2-2-6: Derfor skifter David Nielsen AGF-opstillinger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce