AGF får massiv kritik for drift af Ceres Park og Arena

AGF har forpagtet Atletion - Ceres Park og fire haller - siden 2005. Arkivfoto: Ole Nielsen

AGF får massiv kritik for drift af Ceres Park og Arena

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er alle mod AGF i området omkring stadion. Sådan lyder en stort set enstemmig kritik fra brugerne om forpagteren af Atletion i bilagene til en rapport, Århus Stiftstidende er kommet i besiddelse af.

IDRÆTSPOLITIK: AGF har fokus på at tjene penge i stedet for at støtte op om idrætten i Aarhus.

AGF beskyldes for at drive en erhvervspark og ikke en idrætspark. Og AGF søger ikke et samarbejde med de klubber, som lejer sig ind i faciliteterne omkring stadion i Havreballe Skov.

Aarhus' bedste idrætsklubber i andre sportsgrene end fodbold holder sig ikke tilbage i kritikken af AGF, der driver Atletion, området omkring Ceres Park og Arena.

Kritikken er rettet i en evaluering i forbindelse med, at AGF's forpagtningsaftale med Aarhus Kommune udløber i 2020.

Århus Stiftstidende er i besiddelse af den detaljerede rapport hvor klubberne i forskellig grad alle er utilfredse med driftsherren AGF.

Klubberne er generelt skuffede over prisniveauet, en dalende kvalitet, mange aflysninger og manglende rengøring. Og så retter de en kraftig kritik af samarbejdet med AGF som forpagter - nærmere manglen på et samarbejde.

- Det føles som om, det er AGF mod alle andre i området og AGF opretholder et unødvendigt regelsæt som begrænser brugerne i stor stil og ikke fremelsker en videre udvikling i området og i faciliteterne.
Aarhus United i intern evalueringsrapport om AGFs forpagtning af Atletion.
Atletion
  • Siden 2005 har AGF forpagtet Ceres Park og Arena inklusive stadionhallerne. I alt råder området over fire haller, fodboldbanen og atletikfaciliteterne.
  • Området blev i sin tid døbt Atletion og navnet optræder stadig på det selskab, der under AGF A/S driver området. I daglig tale omtales området dog som Ceres Park og Arena.
  • Forpagtningsaftalen med Aarhus Kommune udløber 31. december 2020. Den er allerede to gange blevet forlænget, man skal denne gang i nyudbud hvis ikke den overgår til kommunal drift. Det skal politikerne afgøre i løbet af efteråret.
  • En række idrætsklubber benytter området. Foruden Superligaholdet AGF er det blandt andre håndboldklubberne Århus Håndbold, Aarhus United og AGF. Volleyballklubben ASV, badmintonklubben Højbjerg, Team Aarhus Floorball, Aarhus 1900 Atletik samt en række organisationer som Eliteidræt Aarhus, Idrætssamvirket og Team Danmark.
  • Desuden afholdes der - i tråd med oplægget i forpagtningsaftalen - løbende koncerter og messer i faciliteterne.
  • I forpagtningsaftalen står der blandt andet, at forpagter skal: 'medvirke til at styrke det lokale og nationale idrætssamarbejde.' 'Have en god relation til foreninger m.v. pa omradet, som benytter faciliteterne og inddrage disse i driften af anlægget.' 'Breddeidrættens vilkar ma ikke forringes som følge af malsætningen om et sundt og bæredygtigt økonomisk fundament' og at det er forpagters ansvarsområde at inddrage brugerne, såfremt dette efterspørges.

AGF mod alle andre

Ifølge avisens oplysninger har flere klubber et anstrengt forhold til AGF som forpagter, hvilket underbygges af svar i evalueringsrapporten.

- Det føles som om, det er AGF mod alle andre i området og at AGF opretholder et unødvendigt regelsæt som begrænser brugerne i stor stil og ikke fremelsker en videre udvikling i området og i faciliteterne, svarer kvindehåndboldklubben Aarhus United, der er fast lejer af Stadionhallen.

Aarhus United foreslår, at der omgående nedsættes et brugerråd, som det er nævnt i forpagtningsaftalen, der sammen med AGF "øjeblikkeligt får mulighed for at præge forholdene i Ceres Park og Arena og som sikrer, at forpagtningen håndteres efter de nedskrevne hensigter og skaber de muligheder, der er behov for."

Den idé er interesseorganisationen for århusianske idrætsforeninger, Idrætssamvirket, enig i:

- Oprindeligt var der et formelt forum, hvor lejere af kontorer mødtes med forpagter for at diskutere, hvordan det gik. Dette ophørte for lang tid siden. Der savnes et forum, hvor forpagter og lejere sammen diskuterer forbedringer og udvikling for stedet. Det er efterlyst af Idrætssamvirket Aarhus, men ingen respons.

Erhverv ikke idræt

AGF har forpagtet driften af Atletion - stadion og fire haller - siden 2005.

I aftalen med kommunen står der blandt andet, at "driftsherren skal have en god relation til foreninger m.v. pa omradet, som benytter faciliteterne og inddrage disse i driften af anlægget" samt må "breddeidrættens vilkar ikke forringes som følge af malsætningen om et sundt og bæredygtigt økonomisk fundament."

Men i rapporten lyder det enstemmigt, at AGF ikke gør noget for at styrke samarbejdet i området:

- Det opleves, at der har været fokus på at skabe en erhvervspark frem for en idrætspark (fx anvendes mange kontorer af revisionsfirmaer mv. i stedet for sportsklubber).

- Det opleves ikke, at forpagter søger at skabe sammenspil mellem foreninger i området, og forpagter understøtter ikke i tilstrækkelig grad idéen om et sportscampus (fx er Café Break, hvor folk ellers samles på tværs af sportsgrene og skabet et socialt niveau, lukket, svarer Aarhus 1900 Atletik.

Anerkender ikke de andre

Flere svarer, at AGF agerer uden den store respekt for andre sportsgrene end fodbold:

- Dialogen mellem forpagter og klubberne, som Eliteidræt Aarhus er i kontakt med, vurderes som værende mangelfuld. Der afholdes ikke brugermøder eller lignende, hvilket ellers fremgår af forpagtningsaftalen.

- Det opleves, at forpagter ikke søger at skabe et sportscampusmiljø, men i højere grad har haft fokus på at skabe et fodboldmiljø samt har fokus på erhvervsarrangementer, svarer Eliteidræt Aarhus, der blandt andet arbejder med talenter på tværs af mange sportsgrene.

Flere klubber påpeger, at de har et godt forhold til arbejderne på gulvet - viceværter og lignende - men at de er underlagt stramme rammer fra direktionen, og at de i øvrigt er blevet færre ansatte de seneste år.

- Der er løbende møder vedrørende koordinering samt mulige forbedringsforhold. På den måde er dag-til-dag-samarbejdet fint med de ansatte. Det opleves dog, at forpagter som virksomhed ikke anerkender andre sportsgrene end fodbold og nedprioriterer deres behov. Generelt opleves det, at forpagter ikke forsøger at fastholde en god relation, svarer volleyballklubben ASV.

I rapporten, der er lavet af revisionsfirmaet PWC, sammenfattes kritikken:

- Flere af interessenterne giver udtryk for, at dialogen med forpagter generelt er meget begrænset og kun vedrører strengt nødvendig kommunikation. Det er flere interessenters vurdering, at forpagter ikke har fokus pa opbygning af en god relation.

AGF har fået mulighed for at svare på kritikken, men har ikke ønsket det mandag.

AGF får massiv kritik for drift af Ceres Park og Arena

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce