Analysemanden er blevet en afgørende medspiller

Lasse Winther Andersen. Foto: Kim Robin Graahede

Analysemanden er blevet en afgørende medspiller

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

AGF er en af de få klubber i Danmark, der har en fuldtids videoanalytiker ansat. Han hedder Lasse Winther Andersen. Men hvad er det egentlig, han render rundt og laver med den iPad i hænderne ude på træningsbanen?

Fodbold: FC København har det. Brøndby, FC Midtjylland, FC Nordsjælland og Lyngby har det. Og AGF.

Video-analytikerne har i den grad gjort deres indtog i den danske Superliga, og i takt med den digitale udvikling og den hastige udvikling af software og platforme, der skyller ind over moderne fodbold i disse år, er det en del af de bedste klubbers set up, der er kommet for at blive. Det er "big data" og programmer som "Eye4Talent", der er med til at forme træninger og taktik i dag.

Hos AGF hedder den analyse-ansvarlige Lasse Winther Andersen. Han kom til klubben fra FC Midtjylland for halvandet år siden, og han fodrer i dagligdagen trænere og spillere i truppen med video-sekvenser, analyser og indsatsområder i udviklingens tegn for holdet og den enkelte spiller.

På AGFs træningslejr i Portugal - som i hverdagen på Fredensvang - arbejder han som en integreret del af trænerteamet. Han optager de enkelte træninger, kampene, og har hele tiden en iPad ved hånden, så han kan markere brugbare situationer, der senere kan vises til holdet i plenum eller via en app på den enkelte spillers mobiltelefon.

- Vi er i Danmark på det niveau, som Tyskland var for ti år siden. Vi er jo håbløst langt bagefter på det her område, men det er faktisk også en god tid lige nu. Der sker rigtig meget i Danmark omkring analysearbejdet. Der er flere gode tiltag fra Divisionsforeningen, så jeg er sikker på, at det vil blive udvidet i de klubber, der allerede har det, ligesom flere vil komme til, lyder det fra 27-årige Lasse Winther Andersen.

- Den helt store udfordring herhjemme er økonomien. Og derfor er det heller ikke alle klubber, der kan være med på de her aftaler, og det er heller ikke alle klubber, der har mandskab til at behandle de her data og analysere kampene i bund. Det er vel kun fem-seks klubber, der virkelig satser på det i Danmark, og AGF er heldigvis også kommet med på vognen, smiler han.

Lasse Winther Andersen. Foto: Kim Robin Graahede
Lasse Winther Andersen. Foto: Kim Robin Graahede

Spoler på VHS-bånd

Det var tidligere AGF-cheftræner, Glen Riddersholm, der i sommeren 2016 fik lokket AGF til at ansætte Lasse Winther Andersen på fuld tid som den første deciderede videoanalytiker i klubben.

Og han føler sig også som lidt af en pionér, der hele tiden finder nyt land. Han har en lille flok frivillige omkring sig, der hjælper ham med at filme så han primært kan koncentrere sig om at analysere egne som modstandernes præstationer.

- For mig er det her en karrierevej. Det er en vej, jeg gerne vil gå. Jeg synes, det er vildt spændende at arbejde så analytisk med tingene, og AGF er et ekstremt spændende sted at være lige nu. Jeg er jo ligesom den første, for der var ingenting, da jeg kom. Så det er lidt som at få udleveret et blankt stykke papir, og så ellers bare få sat nogle streger, så man kan imødekomme de behov, der er hos den øvrige trænerstab. Jeg har jo en forhåbning om og en tro på, at det jeg gør, kan være med til at sende AGF i den rigtige retning rent sportsligt, lyder det fra Lasse Winther Andersen, der af klubben har carte blanche til hele tiden at søge ny inspiration.

Han tager på softwarekurser, konferencer og klubbesøg. I vinterpausen var han forbi de nordtyske klubber Hamburger SV og St. Pauli. Det er nødvendigt for at få noget inspiration, for der er ikke nogen analytiker-uddannelse i Danmark endnu. Derfor netværker han også flittigt med de øvrige analytikere herhjemme, ligesom han naturligvis hele tiden forsøger at have fingeren på pulsen i forhold til tendenser i spillet ude i den store verden.

- Det er klart en fordel at vide, hvad der sker, og hvad der er af tendenser i de store ligaer og i de større klubber. Jeg bruger især tid på at kigge på de klubber, der fører i de respektive ligaer. Hvad gør de? Og hvad lykkes de med? Og er der noget af det, vi med fordel kan implementere i vores spillestil? De her ting med at holde øje med andre klubber og nye tendenser er noget, jeg håber, vi kommer til at gøre meget mere i. Det gjorde de eksempelvis rigtig meget ud af i HSV. Men der er også et helt andet set up.

Analysemanden. Man kunne snildt have et billede af mand, der hver eneste nat sidder og klipper og klistrer med videoredigering, afleverer en færdig pakke til cheftræneren, når denne møder ind, og så ellers bare sover formiddagen væk. En slags nørdet nattekriger iført en fedtet t-shirt med 4-4-2-tryk på brystet.

Sådan var det måske tidligere for de første danske analytikere ude i klubberne, lyder det fra Lasse Winther Andersen. Det er ikke tilfældet mere. Analysen-delen er blevet så vigtigt et redskab, at han også er med på træningsbanen, i de daglige møder i trænerstaben, i op -og nedtakt til kampene.

- Et af de vigtigste aspekter af mit job, er at vide, hvad David Nielsen og Rubén Sellés (AGF's assistenttræner, red.) tænker. Så jeg skal så langt ind i hovedet på dem, som overhovedet muligt for at kunne støtte dem bedst. Jeg er derfor på træningsbanen alle de dage, hvor det er muligt og relevant. Det er klart, at dagen efter en kamp, hvor det primært er en mindre gruppe, der træner, og det ellers er restitution for resten, der bliver jeg inde og arbejder på min analyse. Men ellers er jeg med på træningsbanen, siger han.

Så selvom han ikke har en træneruddannelse i baglommen, er selvlært analyse-mand, er han en aktiv del af holdet i hverdagen.

- Jeg føler mig klart som en del af trænerstaben. Jeg har kontor ved siden af de andre trænere, og vi sparrer hele tiden med hinanden. Man skal være en kæmpe fodboldnørd for at løfte det her job. Og det er jeg. Fodbold har altid været min helt store interesse, og jeg har også selv spillet i nogle tæt på elite-miljøer. (U19 division, red.). Jeg er ikke bare én, der sidder og klipper video sammen om natten. Jeg skal kunne give trænerne modspil og komme med ideer. Og det gør jeg også.

- Jeg holder også individuelle møder med nogle af spillerne. Det er især de unge, der er meget interesserede. Men de er også vokset op med det her. De er vant til at se video-sekvenser af dem selv. Det er de ældre spillere ikke. Steffen Rasmussen fortalte mig på et tidspunkt, at hvis han tidligere i sin karriere ville se en noget fra en kamp igennem, fik han et VHS-bånd i hånden, og så kunne han selv spille kampen over på et andet både og så ellers sidde og spole frem og tilbage, fortæller Lasse Winther Andersen.

Modstander-rapport

Hvor meget går I i dybden med jeres analyse-del, når I eksempelvis her i Portugal møder et kroatisk og et kinesisk mandskab, som I måske ikke skal spille mod igen?

- Vores prematch-analyse er selvfølgelig mere omfattende op til superligakampe, men vi bruger alligevel en del tid på at finde ud af, hvad det er for en størrelse, vi skal møde, hvilke våben de har, og hvad vi skal gøre, som kan gøre ondt på dem. Så nej, vi går ikke bare ind og spiller kampene hernede uden at vide nøjagtigt, hvad der venter. Både Beijing og Rijeka spiller noget, der ligner en 4-4-2, som også kan ligne det, vi skal møde i Hobro i forårspremieren, og helt specifikt også en midtbanespecifikation, der minder meget om Hobros. Især Beijings midtbane har ligheder med Hobro med to kontrollerende spillere centralt. Så det er faktisk to fine hold at møde i forhold til det, der venter i den første superligakamp, kommer det fra Andersen.

- Vi har et ret fast set up i forhold til vores kampe. Tre dage før en kamp i Superligaen præsenterer jeg en modstander-rapport for trænerstaben. Og ud fra den briefing fastlægger David og Ruben en game-plan i forhold til, hvad vi som hold selv skal have fokus på. Så vi har min analyse af modstanderen. Vi har deres analyse. Og derfra finder vi ud af, hvad det er, vi skal vise truppen på video for at give dem den overbevisning, vi selv har, forklarer han.

Og med analysen i ryggen løber spillerne så banen for at gøre arbejdet færdigt.

Analysemanden er blevet en afgørende medspiller

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce