Holdånden, Brøndby-kampen og tilfældet Bundu

- Da jeg kom til klubben og trænede med for første gang, tænkte jeg at ham dér, han har noget helt specielt. Men som for enhver anden spiller, så har han brug for minutter på banen for at få rytmen ind i kroppen. Tidligere leverede han når han kom ind og modstanderen var trætte. Han slog dem ihjel, når han kom ind. Men nu gør han det samme fra start i kampene, lyder det blandt andet fra Tobias Sana, der har fået et specielt bånd med Bundu på og udenfor banen. Arkivfoto: Henning Bagger/Scanpix

Holdånden, Brøndby-kampen og tilfældet Bundu

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mustapha Bundu er personifikationen af den selvtillid, der har hvilet i AGF-truppen siden 2-2-kampen i Brøndby. Afrikaneren har fået sit gennembrud og AGF har fundet melodien, men mål og point lader vente på sig.

FODBOLD: Der skete et eller andet med AGF-truppen omkring Brøndby-kampen i december.

Det er ikke så meget, at holdet fik 2-2 på den svære udebane efter at have været bagud 0-2. Eller at århusianerne siden den kamp først tabte igen i søndags, mod FC København.

Når man snakker med spillerne i AGF, så refererer de hele tiden tilbage til dén kamp. 10. december, en råkold søndag.

Det var dén dag, AGF-spillerne forstod David Nielsens idéer for første gang, når han snakkede om at optræde som ét hold; Om at bakke hinanden op, at have hinandens ryg. Om at kunne stole blindt på hinanden.

Pudsigt nok var den kamp også Mustapha Bundus første fra start i denne sæson i Superligaen. Og han har været en fast del af startopstillingen lige siden, på nær i Horsens hvor han blev sparet og kom ind fra bænken.

Det er ironisk, fordi afrikaneren, der lige er fyldt 21 år, i sine to sæsoner i AGF flere gange har været italesat som en mand med unikke individuelle kvaliteter, men hvor der i den grad er noget at arbejde med taktisk.

Superliga, 25. runde
Cheftræner David Nielsen har udtaget 18 spillere til fredagens Superligakamp mod OB. AGFs formodede startopstilling:AGF (4-4-2): Aleksandar Jovanovic - Dino Mikanovic, Pierre Kanstrup, Jesper Juelsgård, Casper Højer Nielsen - Jens Stage, Mustafa Amini, Adama Guira, Mustapha Bundu - Tobias Sana, Martin Pusic

Bænken: Steffen Rasmussen, Daniel A. Pedersen, Bjørn Daniel Sverrisson, Bror Blume, Martin Spelmann, Magnus Kaastrup, Kasper Junker

Kampen spilles på Odense Stadion med kampstart klokken 19.00.

Holder ikke jul sammen

Så er der en sammenhæng? Ikke sådan forstået, at det er Mustapha Bundu, der som en anden Luka Modric binder hele holdet sammen. Slet ikke.

Men sammen med Tobias Sana er han indtil videre ansigtet på David Nielsens AGF. Ligesom Morten 'Duncan' Rasmussen var det på Glen Riddersholms og Kim Aabech på Morten Wieghorsts.

Bundu og Sanas forståelse for hinanden - som især kom til udtryk i udesejren over Hobro - er et udtryk for den kemi, David Nielsen ønsker mellem sine spillere. En vished om hvor holdkammeraten er på banen og en blind tro på, at alle trækker i den samme retning.

- Jeg ser Bundu som min bror. Han er afrikaner ligesom jeg - min far er fra Afrika. Vi er venner uden for banen. Vi spiser sammen og laver en masse sammen. Hvis du ser på Östersunds FK (der gik videre fra gruppespillet i Europa League, red.) så er årsagen til deres succes, at de er som en stor familie. Jeg ved det, fordi jeg har et par venner deroppe. Alle kan tale med alle. De går i biografen sammen og gør alt muligt sammen. Og det er dét, Bundu og jeg også gør. Og vi kan mærke det bånd på banen. Når man klikker uden for banen, så kan man ofte mærke det på banen. Det tror jeg på, siger Tobias Sana, der selv har været fast mand hele sæsonen.

Men det betyder ikke, at AGF-truppen skal kunne holde jul sammen alle mand, som David Nielsen udtrykker det.

- Brøndby-kampen var et vendepunkt for hvordan, vi skal optræde som et hold. Og der skal ikke være tvivl om, at vi har ekstrem skarp konkurrence. Det slår gnister, fordi der er så mange, der gerne vil spille. Det er et hårdt sted at være, fordi der er så stor konkurrence om pladserne, men vi har set vigtigheden af konkurrencen. Så snart, én falder, har vi set at en anden steppe up. Holdet er der stadig, selvom vi mangler en spiller. Og det er en vigtig del af dét at være et hold, siger David Nielsen.

AGFs Tobias Sana 11 og Mustapha Bundu 19 på måljagt under Alka Superliga-kampen mellem AGF og SønderjyskE på Ceres Park i Aarhus, mandag den 19. februar 2018.. (Foto: Bo Amstrup/Scanpix 2018)
AGFs Tobias Sana og Mustapha Bundu har "fundet" hinanden på og udenfor banen. "Vi har et bånd sammen, som vi kan mærke på banen," lyder det fra Sana. Foto: Bo Amstrup/Scanpix 2018

- Vi blev revet fra hinanden

Tobias Sana understreger, at truppen også havde det godt sammen under Glen Riddersholm. Det er holdånden, der er ny, og som første gang for alvor viste sig i Brøndby.

- Glen var en fantastisk træner. Ham og Lars Friis var rigtig gode til at sprede glæde, og som ny spiller var man velkommen med åbne arme. Men nu får vi point i stort set hver kamp, og det giver selvtillid. Og nu er vi tættere på hinanden som hold. Tidligere blev vi let revet fra hinanden, når der var modgang, men det føler jeg ikke nu.

- Mod FC København kunne jeg se i alles øjne, at vi ville gå efter at udligne, da de scorede. Og vi var ualmindeligt tæt på. Tidligere havde vi ikke den attitude, så havde vi tabt med endnu et mål. Man skal huske på, at vi har lukket to mål ind i fem kampe i foråret. Før lukkede vi jo nærmest 25 mål ind på fem kampe, siger Tobias Sana.

Han mener, at det foruden selvtilliden er de bånd, som der knyttes forskellige steder på banen, der har skabt den udtalte holdånd.

- Jeg tror på, at når træneren spiller med de samme spillere hver gang, så skaber det et særligt sammenhold mellem de forskellige spillere. Back og fløj, midterforsvarererne og ligesom Bundu og jeg, der er ved at finde noget sammen.

AGF hentede Bundu i den ottende bedste engelske fodboldrække, hvor han spillede for Hereford ved siden af sine studier.

Bundu kan nå langt

Mustapha Bundu er i sig selv et særligt tilfælde i professionel fodbold.

Offensivspilleren fra Sierra Leone fandt AGF i den ottende bedste engelske fodboldrække, hvor han spillede for Hereford ved siden af sine studier.

Han har en tydelig gave i sin boldbehandling, men også et taktisk efterslæb, fordi han ikke er opvokset i et traditionelt akademi-system.

- Han er en dygtig spiller allerede, men det er klart, at han jo også er en spiller med et stort potentiale. Jeg synes, han har spillet godt siden, han blev starter. Han har ikke fået scoret, nej, men han udviklet sig godt og præsterer godt. Og ikke mindst har han bidraget til holdets helhed på en god måde, og det er jo dét, der ofte er en udfordring med den type spiller som Bundu er, siger David Nielsen.

Mustapha Bundus tre mål i denne sæson er faldet som indskifter. Ét i sæsonens anden kamp og to imod Silkeborg i David Nielsens første AGF-sejr.

De manglende mål kan ses som en metafor for AGFs kampe siden Brøndby-uafgjorten, hvor man generelt har fået meget ros, men pointene er mest kommet ét af gangen. Men det hele skal nok ordne sig, forsikrer Bundu selv.

- AGF er min første professionelle klub, så jeg har meget at lære. Jeg skal lytte til trænerne og de erfarne spillere for at udvikle mit spil. Målene skal nok komme, det bekymrer mig ikke. Jeg har haft et par gode chancer i foråret, og en anden dag var skuddene gået i mål.

Og ifølge Tobias Sana går Mustapha Bundu en stor fremtid i møde:

- Da jeg kom til klubben og trænede med for første gang, tænkte jeg at ham dér, han har noget helt specielt. Men som for enhver anden spiller, så har han brug for minutter på banen for at få rytmen ind i kroppen. Tidligere leverede han når han kom ind og modstanderen var trætte. Han slog dem ihjel, når han kom ind. Men nu gør han det samme fra start i kampene.

- Han har udviklet sig meget og arbejder stenhårdt. Og det er faktisk det vigtigste. Han vinder mange bolde som vi kan starte spillet fra, som man blandt andet så i Hobro, hvor vi fungerede godt sammen. Han er en gamechanger. Jeg forsøger hele tiden at spille ham i de bedste positioner, fordi en spiller som ham kan gøre forskellen. Han har de her specielle egenskaber, og han kan komme langt i sin karriere.

Bundu, Sana og AGF møder fredag aften OB klokken 19.00.

Holdånden, Brøndby-kampen og tilfældet Bundu

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce