Lars Friis er tilbage på Fredensvang: - Hvis du er nærtagende, skal du ikke være i denne branche

Lars Friis er tilbage i AGF efter at han stoppede sammen med Glen Riddersolm i efteråret 2017. Arkivfoto: Ole Nielsen

Lars Friis er tilbage på Fredensvang: - Hvis du er nærtagende, skal du ikke være i denne branche

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Talenter skal have spilletid for at vokse. Men de skal også lære at være tålmodige. Begge ting er Lars Friis kommet tilbage til AGF for at tage hånd om.

FODBOLD: Han fik lov til at glæde sig i månedsvis. Og Lars Friis var med til rejsegildet, da AGF byggede et nyt klubhus. Men han har aldrig fået lov til at arbejde i det.

Da cheftræner Glen Riddersholm i efteråret 2017 blev fyret som AGF-træner, var assistent Lars Friis' dage nemlig også talte.

Men forleden trådte midtjyden Friis endelig ind i det nu færdigbyggede, topmoderne klubhus. Igen iført en AGF-jakke.

Efter halvandet år i den engelske Championship-klub Brentford er han nemlig blevet genansat i AGF. Denne gang som assistent for David Nielsen sammen med Ruben Seles.

Friis kommer blandt andet til at spille en vigtig rolle i talenternes inkorporering på førsteholdet - men den del vender vi lige tilbage til.

Først må vi have et svar på det uundgåelige spørgsmål.

Hvordan har Lars Friis det med at være tilbage i den klub, der skilte sig af med ham for små to år siden?

- Jeg har selvfølgelig haft en snak med PC (Peter Christiansen, sportschef i AGF, red.) omkring forløbet, da jeg var her sidst. Men jeg kom godt herfra og for mit vedkommende er der ikke noget nag fra dengang. Jeg synes, AGF er en fed klub. Det er nogle fantastiske gutter, der er her.

- Jeg var ærgerlig over, vi ikke fik lov til at fortsætte. Men hør lige her, det er fodbold; hvis du er nærtagende, skal du ikke være i denne branche. Jeg er superglad for at få muligheden igen i AGF. Fordi vi skal kunne rejse denne klub. Fansene har virkelig en stor plads i mit hjerte. De står for en lidenskab og passion, som du ikke finder ret mange andre steder - højst et par andre steder i Danmark, siger Lars Friis.

Find mennesket

Da han forlod AGF valgte han at udleve en drøm og tog til England for at arbejde.

I halvandet år var han ansat i den ambitiøse Championship-klub Brentford, hvor han nåede at besidde tre stillinger; Individuel udviklingstræner på førsteholdet under Dean Smith. Da han smuttede til Aston Villa og blev erstattet af Thomas Frank var Lars Friis assistent for ham i en periode, indtil han overtog rollen som cheftræner for B-holdet.

- Det har været outstanding at prøve.

- Jeg er blevet bekræftet i en masse ting. Vi er slet ikke så dårlige til det, vi går og laver i Danmark. Og jeg er blevet bekræftet i, at det er sindssygt vigtigt hvilket forhold du har til mennesker. Det er selvfølgelig vigtigt, at du har en basal fodboldfaglighed og om du sparker til bolden på den ene eller anden måde eller om du spiller 4-4-2 eller 4-3-3. Men dét, der gør en forskel er, hvordan vi behandler mennesker. Jeg kom til et land, hvor arbejdet med mennesket måske ikke er i højsædet. Hvis du ikke slår til, så er det videre. Derfor følte jeg, første gang jeg havde en individuel samtale med spillerne derovre, at de tænkte; 'Hvad fanden er det, han vil mig? Hvorfor spørger han ind til min familie og hvordan jeg har det? Hvad stikker der lige under?' Men når de så fandt ud af, at det er reelt nok, så får du spillere, der gror. Og den del er vi altså slet ikke så dårlige til i Danmark, fortæller Lars Friis, der dog også skynder sig at tilføje:

- Når det er sagt, så skal der stilles krav. Der skal stilles masser af krav.

Talenter skal spille

Og det er i høj grad den arbejdsfilosofi, han er kommet til AGF med. Mennesket skal være i højsædet. Men selvfølgelig skal der stilles krav.

I AGF fungerer han som almindelig assistenttræner, der er med til samtlige træninger og kampe. Men han har også fået en speciel funktion som ansvarlig for talenternes transition - altså overgang - til Superligaholdet.

- Hvis du spørger mig - og det kan godt være, jeg nu går lidt imod det, DBU siger - så har vi lavet en fejl i Danmark ved ikke at give spillerne minutter på banen, når de kommer op som seniorer. Det er jo ingen kunst at tage dem op i truppen, det kan alle gøre. Men hvordan sørger vi for, de får spilletid?, spørger Lars Friis retorisk.

- I første omgang handler det om, hvordan de kommer til at træne mere med, hvordan de i første omgang kommer på bænken og hvordan de siden kommer i startopstillingen.

- Fordi der er to muligheder for en ung spiller for at gøre sig bemærket. Den ene er, at du træner med førsteholdet og den anden er, at du spiller kampe for førsteholdet. Jeg har ikke set mange, der kommer på førsteholdet, fordi de gør det godt for U19-holdet. Du skal op og vise, at du kan. Dét skal vi have mere fokus på, siger Lars Friis.

Dermed siger han også, at den klassiske ungdomsfælde med at gå mest op i resultater ikke holder.

- Vi skal tænke klubben som "vi". Vi bliver nødt til at kigge på, hvad der er bedst for spilleren. Og derfor hjælper det ikke, at vi for eksempel insisterer på at have ham med i en U17-kamp, fordi vi tror, at vi ikke kan vinde den kamp uden ham. Vi må tænke på spilleren først og fremmest. Og det skal vi være bedre til.

Tålmodighed er stadig en dyd

I AGF oplevede flere talenter et forrygende forår med masser af spilletid.

Men de samme talenter har svært ved at få spilletid i begyndelsen af denne sæson og er øjensynligt røget bag flere nyindkøb i køen.

Men det er en del af talenternes udvikling, at fodboldlivet er sådan, mener Lars Friis.

- Er de gode nok, så spiller de. Det kan ikke diskuteres. Men en transitionsproces for unge spillere kræver tålmodighed. Men det er næsten det værste, du kan sige til dem. Det er et ord, de ikke vil høre. Men det er et maraton og ikke en sprint at udvikle fodboldspillere. Det lyder som en floskel, men det er altså sådan, det er.

- De her spillere vil få ups and downs. Nogle af dem er blevet skreget ud til at være rigtig, rigtig gode. Og de er slet ikke i truppen lige nu. Hvordan håndterer de det? Det er i dét tilfælde, at vi skal sikre, de ikke bliver tabt - at de kommer på benene igen. Fordi det handler ikke om, om de får modgang. Det handler om, hvor ofte de kan rejse sig fra den modgang. Det er det vigtigste, siger Lars Friis.

Træneren, der endelig kan nyde AGFs nye klubhus.

Lars Friis er tilbage på Fredensvang: - Hvis du er nærtagende, skal du ikke være i denne branche

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce