Mangel på talenter koster AGF en stjerne i nyt licenssystem

Sebastian Hausner (37) er ét af de AGF-talenter, der har fået debut i 2019. Arkivfoto: Ernst van Norde/Ritzau Scanpix

Mangel på talenter koster AGF en stjerne i nyt licenssystem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

AGF er blot Danmarks 11. bedste klub til at udvikle talenter. Det er skuffende for klubben selv, der dog spår, at fremtiden er lys.

FODBOLD: AGFs talentafdeling er på niveau med klubber som Sønderjyske, Randers og Vejle, vurderer Dansk Boldspil-Union (DBU) i en netop offentliggjort rangering af de bedste klubber i Danmark til at udvikle fodboldspillere.

De omtalte klubber har fået tildelt tre ud af fem stjerner i DBUs klublicenssystem. AGF havde som minimum håbet at blive rangeret på niveau med OB og Silkeborg IF, der har fået tre og en halv stjerne, men mangel på spillere, der er kommet igennem nåleøjet til førsteholdet, holder AGF tilbage. Derfor må klubben nøjes med en 11. plads.

Det fortæller klubbens talentchef Allan Frederiksen.

- Da jeg fik meddelelsen var jeg ikke tilfreds. Men efter at jeg har sat mig ned og er gået i dybden med de argumenter, der ligger bag, kan jeg se, at klubberne omkring os ligger meget tæt. Scoren er givet ud fra syv parametre, og vi skiller os markant ud på ét af dem - produktivitet - som trækker vores gennemsnit meget ned, siger Allan Frederiksen.

Produktivitet tæller 20 procent af den samlede score og dækker over evnen til rent faktisk at skabe fodboldspillere fra en talentafdeling. Altså hvor mange spillere fra AGFs ungdomdsafdeling spiller i dag på førsteholdet, på landsholdet, i udlandet eller i andre klubber i Danmark ned til 2. division?

Der måles på årgangene op til spillerne er 23 år.

Som tidligere beskrevet i Århus Stiftstidende har AGF ikke formået at skabe ret mange spillere i den periode.

- Jeg forsøger ikke at sende aben videre, fordi jeg har selv været ansat i halvandet år og er derfor også en del af det. Men i og med, de også måler på ungdomslandsholdsspillere, så skal vi helt ned til 13 årsalderen på talenter og dermed strækker det vi har set resultaterne af langt tilbage. Mere end fem år.

DBUs klublicenssystem
  • Dansk Boldspil-Union (DBU) har lavet et nyt system til at måle og rangere ungdomsarbejdet i danske fodboldklubber.
  • Holdene får stjerner fra 1 til 5 (med mulighed for halve) og bliver tildelt pladser i ungdomsliga og -division herefter.
  • AGF har fået scoren 55,48, hvilket rækker til tre stjerner (50-60). FC København og FC Nordsjælland har fire og en halv stjerne, Brøndby og FC Midtjylland fire mens OB og Silkeborg er tildelt tre og en halv. AC Horsens og Hobro IK er som de eneste Superligahold ikke tildelt minimum tre stjerner og kan derfor ikke spille på liganiveau i ungdomsrækkerne.
  • Foruden AGF er IF Lyseng (1) og FC Skanderborg (1) fra lokalområdet tildelt en stjerne.
  • Scoreudregningen er meget kompliceret og er en vægtning af følgende syv parametre: Produktivitet (20 procent), holdudvikling (18), struktur (18), individuel udvikling (12), scouting (12), strategi (10), infrastruktur (10).

Lysere tider forude

Dette års vurdering af afsluttet ved årsskiftet, og siden har AGF faktisk benyttet ret mange egenudviklede spillere.

I 2019 har syv spillere fra ungdomsafdelingen optrådt i Superligaen, og derfor formoder talentchefen, at scoren bliver bedre næste år.

- Vi skal have flere stjerner i fremtiden, men det er svært at sætte tal på. I år er første år, dette system gælder, så det er svært at sige hvad der skal til. Men vi vil gerne op på både tre en halv og fire stjerner.

- Parametret produktivitet forventer jeg bliver bedre næste år. Dernæst skal vi løbende have løftet nogle af de andre parametre, og det var på dosmersedlen i forvejen. Her ligger vi omkring gennemsnittet.

- Når det er sagt, så er det vigtigste for os ikke, hvad vi får af karakter, men hvad der er vigtigst for AGF. Det er dejligt, hvis det stemmer overens, men vi skal stadig have et AGF-præg i den måde, vi gør tingene på og vores hold skal ikke nødvendigvis ligne alle de andre, siger Allan Frederiksen med henvisning til nogle af de andre parametre, som blandt andet er holduvikling og strategi.

AGF har de seneste to sæsoner vundet U17-DM, men det tager klublicenssystemet ikke højde for. Det måler på individuel udvikling.

Rangeringen i klublicenssystemet bestemmer hvilket niveau klubbernes ungdomshold skal spille på. Med tre stjerner beholder AGF sine pladser i U15-, U17- og U19-ligaen.

Mangel på talenter koster AGF en stjerne i nyt licenssystem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce