Politikere åbner for en anden forpagter af Atletion end AGF

AGF A/S' forpagtningsaftale med Aarhus Kommune udløber 31. december 2020. Foto: Axel Schütt

Politikere åbner for en anden forpagter af Atletion end AGF

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Flere brugere af Atletion ønsker en ny forpagter. AGF A/S selv beder Aarhus Kommune finde ud af, hvad der skal ske med området for at undgå de problemer, der har været beskrevet i Århus Stiftstidende de seneste dage.

IDRÆTSPOLITIK: Da Århus Elite i begyndelsen af dette årtusinde vandt forpagtningen af Atletion var det med drillende konkurrence fra FC København og dets daværende bestyrelsesformand, Flemming Østergaard.

Men der var ikke den store tvivl om, at byens store idrætsselskab med AGF og Århus GF i spidsen skulle drive anlægget for enden af Stadion Allé.

Siden er Århus Elite opløst. AGF A/S driver nu selv Atletion med byens bedste håndboldklubber, atletikklubben Aarhus 1900 og en række breddeklubber som lejere. Det har skabt problemer mellem forpagter og brugere, som beskrevet i PWCs rapport bestilt af Aarhus Kommune, der har været refereret de seneste dage i Århus Stiftstidende.

Den nuværende forpagtningsaftale udløber nytårsaften 2020 og derfor skal politikerne i dette efterår beslutte, om Atletion skal overgå til kommunal drift eller om det skal forpagtes ud på ny.

- Vi har brug for at have en stærk partner. Alle kan ikke drive det. Men jeg synes, at vi skal bruge muligheden nu på at se, om der er andre, der vil byde ind. Vi er åbne for mange muligheder. Vi er også åbne for muligheden at kommunen driver stedet i en periode på for eksempel fem år. Men nu må vi se. Det er vigtigt, at vi åbner op og siger, at der ikke er en automatik i, at det er AGF A/S, der skal drive stedet.
Atletion
  • Siden 2005 har AGF A/S forpagtet Ceres Park og Arena inklusive stadionhallerne. I alt råder området over fire haller, fodboldbanen og atletikfaciliteterne.
  • Området blev i sin tid døbt Atletion og navnet optræder stadig på det selskab, der under AGF A/S driver området. I daglig tale omtales området dog som Ceres Park og Arena.
  • Forpagtningsaftalen med Aarhus Kommune udløber 31. december 2020. Den er allerede to gange blevet forlænget, man skal denne gang i nyudbud hvis ikke den overgår til kommunal drift. Det skal politikerne afgøre i løbet af efteråret.
  • En række idrætsklubber benytter området. Foruden Superligaholdet AGF er det blandt andre håndboldklubberne Århus Håndbold, Aarhus United og AGF. Volleyballklubben ASV, badmintonklubben Højbjerg, Team Aarhus Floorball, Aarhus 1900 Atletik samt en række organisationer som Eliteidræt Aarhus, Idrætssamvirket og Team Danmark.
  • Aarhus Kommune har fået lavet en rapport om forholdene på Atletion af revisionsfirmaet PWC, hvorfra svarene i artiklen kommer. PWC påtaler i rapporten, at flere af svarerne kan have interesse i at byde på forpagtningen og dermed med fordel kan sætte forpagter i et dårligt lys. PWC har dog taget højde for dette ved kun at benytte svar, der er velbegrundede og optræder flere gange.

Ny forpagter?

I PWCs rapport svarer flere af brugerne, at de helst ser, at forpagter ikke er aktør i området. Nogle ønsker kommunal drift, og håndboldklubberne Århus Håndbold og Aarhus United overvejer at gå sammen og byde på driften af hallerne.

Og det er langt fra givet, at slutresultatet bliver, at AGF A/S fortsætter med at sidde for bordenden.

- Jeg tror også, at vi skal ryste posen lidt. Vi har forlænget en gang allerede, siger Steen B. Andersen (S), der er formand for kulturudvalget i Aarhus Kommune.

- Vi har brug for en stærk partner. Alle kan ikke drive det. Men jeg synes, at vi skal bruge muligheden nu på at se, om der er andre, der vil byde ind. Vi er åbne for mange muligheder. Vi er også åbne for muligheden at kommunen driver stedet i en periode på for eksempel fem år. Men nu må vi se. Det er vigtigt, at vi åbner op og siger, at der ikke er en automatik i, at det er AGF A/S, der skal drive stedet.

Den åbning bakker Hans Skou (V), medlem af kulturudvalget, op omkring.

- Jeg vil sige det på den måde, at i Venstre er vi åbne for at kigge på disse ting. Jeg tror ikke på, at en model, hvor kommunen har hele driftsansvaret, er den rigtige vej at gå. Vi bevæger os i et felt, der er rent foreningsdrevet hvor den kommercielle del af sporten også byder sig til og endelig har du hele oplevelsesøkonomien med koncerter og konferencer. Og i det krydsfelt tror jeg ikke, kommunen er den rette aktør.

- Om det så skal være en splitmodel, hvor AGF A/S eller andre har noget og kommunen har noget andet, er for tidligt at låse sig på nu.

Kan du overhovedet lade sig gøre at have så forskellige aktører samlet ét sted?

- Det tror jeg på, når vi kigger fremad i forhold til visionen om idrætscampus og fodboldstadion. Men det kan godt ske, at det bliver en model, hvor det er et clean-cut mod den kommercielle del og elitedelen over for forenings- og breddedelen. Fordi det er et svært krydsfelt at være i, siger Hans Skou.

AGF ønsker at fortsætte

Hos AGF A/S efterlyser direktør Jacob Nielsen i første omgang, at politikerne bestemmer, hvad Atletion præcist skal bruges til.

- De er nødt til at finde ud af, hvad det er, hvad man vil med området. På den ene side vil man gerne have bredde og også gerne have store events til byen. Derfor mener vi, at det skal afklares, hvor meget der skal være af hver del.

Er det i virkeligheden en umulig opgave at få det til at køre, så begge parter bliver tilfredse?

- Nej, det er ikke umuligt. Men jeg er også nødt til at sige, at PWC-rapporten er mangelfuld, når man kun spørger faste lejere og naboerne (væddeløbsbanen, cyklebanen, red.). Hos kommunen har det en stor vægt med hele eventdelen, som er blevet påpeget over for os mange gange. Men i rapporten spørger man ikke én ekstern lejer såsom Live Nation, messer og DBU, siger Jacob Nielsen.

- Vi står i et vakuum lige nu i forhold til, hvad der skal ske med området. Vi synes holistisk set, at det giver mest mening, at det er os, der driver det for nuværende. Vi er klar til at gå i dialog i forhold til de kritikpunkter, der er, hvor det kan løses. Men jeg må også sige, at for de elitære klubbers vedkommende, som er under selskabsform - herunder Aarhus United - vil det være en ekstrem dyr model for dem, hvis det bliver kommunalt, i forhold til den model, de har i dag, siger Jacob Nielsen.

Hvordan står I i forhold til et forslag om at AGF A/S forpagter stadion, mens nogle af indendørsklubberne forpagterne hallerne?

- Jeg har svært ved at se, hvordan det kan lade sig gøre. Hele grundlaget for driften er, at den drives med synergier. Det hele hører sammen og jeg tror ikke, man kan lave en gunstig model. Uagtet at det er os eller nogle andre.

Brugerråd og dialog

Politikerne er enige med direktøren i AGF A/S i, at det ikke er nogen nem opgave at gøre alle tilfredse i et område som Atletion.

- Vi har et clash mellem eliten og bredden. Og derudover har vi idrætten generelt mod det kommercielle. Og det er to store mundfulde, siger Hans Skou.

Både han og Steen B. Andersen ønsker brugerudvalg, der kan fremme dialog blandt parterne.

- Det skal fortsat være et sted for bredde, elite og events. Og de hensyn kan stride imod hinanden. Men vi har prøvet at stikke nogle retningslinjer ud i en ramme uden at gå ned i detailplaner - og det vil vi umiddelbart gerne fortsætte med. Men ét af de råd, der kommer ud af rapporten er, at der skal være et fast brugerråd uanset om det er kommunen, der driver, eller det forpagtes. Der er brug for, at der i øjenhøjde er mulighed for at snakke tingene igennem med respekt for, at der er én for bordenden. Der er brug for dialog.

- Breddeidrætten skal også forstå, at når man er eliteklub, så kan man blive flyttet med meget kort varsel. Men hvis man aldrig er i dialog, så har man ikke forståelsen, siger Steen B. Andersen, der desuden efterlyser et bedre caféliv i området, som af sig selv vil skabe rum for dialog.

Kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad (R) har ikke haft mulighed for at forholde sig til spørgsmålene.

Politikere åbner for en anden forpagter af Atletion end AGF

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce