Annoncørbetalt indhold

Sådan kan multipel sclerose påvirke blære og tarm

PR-foto credit

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold

Har du multipel sclerose, eller kender du nogle, der lider af sygdommen? Så ved du måske, at det kan medføre symptomer og følgevirkninger, der giver vandladnings- eller tarmforstyrrelser.


Vandladningsproblemer som følge af multipel sclerose kan resultere i, at man har svært ved at tømme blæren. Andre oplever modsat, at de har behov for at lade vandet oftere og mere pludseligt.


På samme måde kan forstyrrelser af tarmfunktionen som følge af multipel sclerose medføre en kombination af enten ufrivillig afføring eller forstoppelse. Det siger sig selv, at sådanne problemer påvirker ens hverdag og generelle livskvalitet. Heldigvis findes der behandlingsmuligheder, der kan afhjælpe generne, så de ikke bliver en hindring for at leve livet, som du ønsker det.


Hvad er multipel sclerose?

Multipel sclerose er en kronisk sygdom, der påvirker centralnervesystemet. Typisk vil symptomerne vise sig første gang i alderen 20-40 år. Omkring dobbelt så mange kvinder som mænd rammes af multipel sclerose.


Man ved ikke præcis, hvad der forårsager sygdommen, men det formodes at være en kombination af genetiske og miljømæssige faktorer. Sygdommen kan gribe ind i en lang række fysiske funktioner, og det kan føre til symptomer som:·      Fysiske begrænsninger

·      Træthed

·      Kognitiv svækkelse

·      Vandladningsproblemer

·      Afføringsproblemer.Multipel sclerose og blæreproblemer

Multipel sclerose kan gribe ind i mange fysiske funktioner, herunder også blærefunktionen. Det skyldes, at sygdommen forstyrrer signalerne til blæren.


Det betyder, at blæren måske modtager ufrivillige signaler om at trække sig sammen, hvilket kan medføre ufrivillig vandladning. Omvendt kan man også opleve, at det er svært at få gang i vandladningen, eller at blæren ikke bliver ordentligt tømt.


Multipel sclerose og tarmproblemer

Mennesker med sygdommen multipel sklerose kan også opleve at få problemer med tarmfunktionen. De muskler, der styrer tarmen og får den til at bevæge sig, kan blive ramt af nerveskader, så fordøjelsen ikke fungerer, som den skal. Det kan medføre forstoppelse og træg mave, men det kan også føre til afføringsinkontinens, hvor det er svært at nå på toilettet i tide.


Sådan genvinder du kontrollen over din blære eller tarm

Det er klart, at både afføringsproblemer og vandladningsproblemer påvirker livskvaliteten negativt. Derfor er det også vigtigt, at du opsøger hjælp, hvis du har blære- eller tarmproblemer. For der er hjælp at hente, så du kan få kontrollen tilbage over din blære eller tarm.


Du bør derfor altid kontakte din læge som det første, så du kan blive informeret om dine muligheder. Der findes nemlig flere forskellige muligheder for at behandle og afhjælpe dine symptomer.


For afføringsproblemer vil man typisk starte med konservativ behandling i form af simple midler såsom fibertilskud eller stikpiller, hvis du oplever hyppige afføringer. Er der ingen effekt her, vil man bevæge sig længere op ad behandlingsstigen, som kan inkludere:·      Digital stimulering

·      Analirrigation (ved hjælp af produkter som f.eks. PeriSteen®)

·      Sakralnervestimulering

·      Fremadrettet tyktarmsirrigation

·      Stomi.


Er der tale om vandladningsproblemer, findes der ligeledes forskellige behandlingsmuligheder, herunder:·      Bækkenbundsøvelser

·      Livsstilsændringer (f.eks. ændringer i kosten)

·      Opsamlende produkter til mænd (uridomer og urinposer)

·      Katetre

·      Medicin

·      Operation.


Hvis du oplever blære- og tarmproblemer, der påvirker din hverdag, er det derfor vigtigt, at du søger hjælp. For der findes mange forskellige behandlingsmuligheder og produkter på markedet, som kan give dig kontrollen tilbage.
Coloplast Care: Støtteprogram til dig med til blære- eller tarmproblemer

Uanset om du oplever vandladnings- eller afføringsproblemer, er der hjælp at hente. Coloplast står bag patientstøttetilbuddet Coloplast Care.


Her kan du få personaliseret rådgivning på tværs af e-mail, web og telefon. De dedikerede sygeplejersker har masser af erfaring med vejledning af stomi- og kateterbrugere, og de har naturligvis tavshedspligt. Når du tilmelder dig Coloplast Care, får du dermed adgang til kompetent rådgivning og støtte, som giver dig tryghed, når du har brug for det


Du har også mulighed for at bestille gratis vareprøver på bl.a. engangskatetre eller stomiposer, så du nemt kan afprøve de forskellige produktmuligheder og finde den variant, der giver dig en lettere hverdag.

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold

Om Annoncørbetalt indhold

Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i samarbejde mellem Jysk Fynske Mediers kommercielle afdelinger og en annoncør.

Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret i nogen faser af udviklingen af det betalte indhold. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på Jysk Fynske Mediers nyhedssites.

Når en artikel er markeret med ’annonce’ eller ‘annoncørbetalt indhold’, betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel.

Annoncørbetalt indhold skal leve op til Jysk Fynske Mediers nyhedssites øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde.

Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med ‘Annoncørbetalt indhold’ og annoncørens logo for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt. Desuden vil valg af skrifter, farver og design adskille sig fra Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle artikler for at undgå forveksling.