Annonce
Debat

Åbent brev til Aarhus byråd. Lad dem, der bor i byen, bestemme fremtiden for havneområdet

parkbyparkhavnlyttebesluttenex
Annonce

Læserbrev: Åbent brev til Aarhus byråd: Lad dem, der bor i byen, bestemme fremtiden for havneområdet.

Den 18. april i år præsenterede jeg et forslag til en havnepark. Forslaget blev særdeles godt modtaget af Århus Stiftstidendes læsere. Mere end 50 overvejende positive kommentarer fik debatindlægget - det er absolut ikke hverdagskost for et debatindlæg om byudvikling.

Men hvad siger politikerne egentlig til forslaget?

Selvfølgelig er det letteste bare at køre på, sælge grundene til højestbydende og bebygge dem. Men er det egentlig det, der vil være bedst for byen og dens indbyggere?

Chancen er der nu for at gentænke den knap 15 år gamle masterplan for havnen og lade byens borgere beslutte områdets fremtid. Skal der bygges tæt og højt, som det er sket på Aarhus Ø, eller skal der være en park med rekreative faciliteter, der kan komme alle byens borgere til gode?

Byen har netop haft besøg af byplanlægger Larry Beasly fra Vancouverl. Som en god gæst var han selvfølgelig venlig og talte pænt om byen, og de åbenlyse kvaliteter, den har. Der var imidlertid også mange små eller større vink med en vognstang. Han savnede træer, plads til børnefamilierne og en gågade i de nye bydele. Han advarede også om, at byens identitet risikerede at gå tabt med højt byggeri. Det er stemningen og atmosfæren i midtbyen, der er noget særligt, og det der skal bygges videre på var budskabet.

I forslaget til havneparken, er der netop mange af de ting, som i andre byer giver det eftertragtede liv og den stemning, der er så værdifuld for en by og dens indbyggere: en park, natur, rekreative muligheder, sport, trygge rammer for børnefamilier, varieret byggeri, en gågade, museum, markedsplads, amfiscene/koncertplads m.v. Der er mange små fine områder og projekter på vej rundt omkring i byen, eksempelvis havnepladsen ved Toldboden, grønne lommer ved Domkirken og byhaverne. Men de kan ikke give det, en stor, centralt beliggende park med træer og grønt græs under fødderne kan give Aarhus og dens indbyggere.

Aarhus er en havneby med en tusindårig historie. At bevare og styrke forbindelsen mellem det åbne hav, den gamle bykerne og havnefront, mener jeg, er det bedste bud på en fastholdelse af byens identitet. Og det bedste bud på en fremtidssikret investering til gavn for nuværende og kommende generationer.

Ifølge byens planlæggere og politikere kommer der høringer om, hvad der skal ske i området, men det er vist ingen hemmelighed, at sådanne høringer opfattes som ren proforma, da alt stort set allerede er besluttet på forhånd - en frustration, der ofte udtrykkes her i avisen. Det ville være mere fair, hvis politikerne åbnede for debatten, inden projekterne var fastlagt, og lod borgerne få reel indflydelse på områdets fremtid.

Vi har kommunevalg til november. Det er en oplagt mulighed for byens politikere til at nytænke og lade byens borgere få reel indflydelse. Lad dem, der bor i byen, bestemme fremtiden for havneområdet.

Se mere på facebooksiden Aarhus Havne- og Strandpark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
coronavirus

Live: Regeringen indfører krav om mundbind i offentlig trafik hele døgnet

Annonce