Annonce
Debat

Åbent brev til borgmester og byråd: I er i færd med at ødelægge kulturarven

"Kære borgmester Jacob Bundsgaard, byrådsvalget nærmer sig, og I er sikkert ved at udforme jeres politik for skoler, plejehjem, boliger o.s.v. Vi frygter, at I har overset et område, der bekymrer vælgerne mere, end I tror: Bymiljøet", skriver Jep Loft. Tegning: Jens Nex

Kære borgmester Jacob Bundsgaard, byrådsvalget nærmer sig, og I er sikkert ved at udforme jeres politik for skoler, plejehjem, boliger o.s.v. Vi frygter, at I har overset et område, der bekymrer vælgerne mere, end I tror: Bymiljøet.

Med jeres fortætningspolitik er I ved at omdanne Aarhus til en betonørken. Det er ikke, hvad jeres vælgere ønsker.

I Arkitekturoprøret får vi hver uge hundredvis af nye medlemmer, og uforholdsmæssigt mange af dem kommer fra Østjylland og særligt fra Aarhus. De er fortvivlede over de mange nedrivninger: Senest husrækken i Nørrebrogade og før den i Nørre Allé, snart Europaplads 6, Mindegade 10, Mindegade 12, villaerne ved Rødkløvervej og sandsynligvis Vesterbrogade 2. Men også i Frederiksgade 32, 58 og 92, i Jægergårdsgade 1 og 100 B m.fl.

Annonce

Alle medvirker de til at forarme bymiljøet og ødelægge sammenhæng, atmosfære, liv og diversitet. Aarhus bliver et dårligere sted at være.

Der er ikke plads til de mange nye boliger i den centrale by. De bør opføres i forstæderne og omegnskommunerne.

Bymiljøsagen er først nu for alvor ved at komme frem i medierne. Naturmiljøsagen slog igennem for 50 år siden. Det var ikke politikerne, der fik øjnene op for den; det var et folkeligt pres, først imod forurening og senere for naturbeskyttelse. Nu presser borgerne på for, at vi begynder at bekymre os om bymiljøet.


Kære borgmester, din forgænger, Bernhardt Jensen, blev kåret til alle tiders århusianer, fordi han passede på byen og undgik, at den blev ødelagt på samme måde, som Odense er blevet. Det beviser, hvor vigtig sagen er for byens borgere.


Det gøres ikke med en fin arkitekturpolitik fuld af mere eller mindre meningsløs akademisk snak. Værdinormerne for god arkitektur har i 100 år været domineret af modernismen, og den er menneskefjendsk. Tiden er løbet fra den. Udtalelser fra byens nye stadsarkitekt har været ukonkrete og arkitekturfikserede. Det væsentlige er ikke arkitektur; det er gode og trygge byrum og bymiljøer.

Der er mange forskellige holdninger til arkitektur – ligesom til moderne kunst. Men der er ikke ret megen tvivl om, hvilke bymiljøer der fungerer bedst; de findes i de ældre bykvarterer. Det er derfor, at så mange helst vil bo tæt på midtbyen.

Der bør udarbejdes bevarende lokalplaner for de ældre bykvarterer. Ejendomsudviklingen bør rettes mod nye bykvarterer, og de bør planlægges som rigtige byer med varieret bebyggelse i karréer, med torve, gader og stræder, diversitet i en ensartet mangfoldighed. Ikke som dem, vi har set de seneste 70 år. Vi skal genopfinde en mere klassisk og menneskevenlig byggestil. Gode, nye bymiljøer vil lette presset mod midtbyen.

Højhuse skaber et dårligt bymiljø. Og Danmark ligger for nordligt. Solen står lavt, så skyggerne bliver lange, og det blæser for meget. Højhuse dræner gaderne for liv. Man kommer ikke ud på gaden, når man bor på 10. etage.

Det eneste gode er udsigten; men for hver person, der sidder i sin lejlighed og nyder udsigten, er der 10 eller 100, der ærgrer sig over, at højhuset ødelægger middelalderbyens sky-line. Og man kan skabe lige så mange boliger med tæt, lavere byggeri i karréer som med højhuse.

Med den gældende politik har Aarhus præsteret at blive kåret som landets dårligste kommune til bybevaring. Nedrivningerne er en brug-og-smid-væk-politik, som ikke er bæredygtig. De strider mod klimapolitikken. Og de medvirker til at gøre kommunalpolitik utroværdig. Hvorfor skal man sortere affald, når kommunens ressourcespild gør det omsonst?

I har en svær opgave. I skal tage vare på vores vigtigste kulturarv, vores bymiljøer. Men I er i færd med at ødelægge kulturarven, sikkert, fordi I ønsker "udvikling og fremskridt". Udvikling skal I nok få, men også tilbageskridt. Ligesom da man lavede Skjern Å om til en kanal. I tiltrækker ikke gode skatteborgere ved at ødelægge byen.

Det er kommunernes særlige opgave at passe på de bevaringsværdige ejendomme. Men rådmanden for teknik og miljø skriver i et brev til os: "Det er også vigtigt for mig at understrege, at det, at en ejendom har en bestemt bevaringsværdi, ikke er ensbetydende med, at bygningen er fredet. En gennemgang af de ejendomme, der er revet ned i årene 2008-2020 viser, at der er tale om fire ejendomme, kategoriseret med bevaringsværdi et eller to".

Han nævner ikke, hvor mange huse med bevaringsværdi tre, fire, fem eller seks, der er revet ned. Og han synes at mene, at nedrivning ikke gør så meget, når blot husene ikke er fredede.

Aarhus Kommune varetager ikke den opgave, der er pålagt den.

Kære borgmester, din forgænger, Bernhardt Jensen, blev kåret til alle tiders århusianer, fordi han passede på byen og undgik, at den blev ødelagt på samme måde, som Odense er blevet. Det beviser, hvor vigtig sagen er for byens borgere. Følg hans eksempel: Stands nedrivningerne på Europaplads og i Mindegade.

Annonce
AGF For abonnenter

I har gjort jer selv til grin, AGF. Kort og godt

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Skovfest på trods: Småfest er Smukfests coronavenlige lillesøster

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Samlet set er det umuligt at gå trist hjem fra Havnær

Sport

Lørdagens OL-program: I nat kan Sara Slott løbe sit sidste professionelle løb

Aarhus

Sønderlemmende kritik af bazar i Aarhus V: Fødevarestyrelsen kvitterer med sur smiley

AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat For abonnenter

Meningsmager og mor til autist: Autist er noget, man er

AGF

Europa-exit får konsekvenser i AGF: Her er fem bud på hvilke

Danmark

Albert Dyrlund er død: Youtuberen drømte om opmærksomhed, men ville også gerne af med den

Aarhus

Overvældende modtagelse: Nyt surdejsbageri blæst bagover på Frederiksbjerg

Aarhus For abonnenter

Holy shit: Stiften tjekker byens automatiske toiletter -  sarte sjæle bedes klikke på en anden artikel

Alarm 112

El-løbehjul i sammenstød med lastbil: Kvinde hentet i ambulance

Annonce