Annonce
Debat

Åbent brev til SF's formand: Dine ønsker om jernbane og rent drikkevand hænger ikke sammen

"På den planlagte strækning fra Hovedgård til Hasselager går stregerne hen over et grundvandsreservoir, hvor Aarhus Vand har en indvindingstilladelse på 1,5 millioner kubikmeter drikkevand om året. Det svarer til 10 procent af drikkevandet til Danmarks andenstørste by. Banedanmark er, næst efter landbruget, den organisation, der bruger mest af glyphosat-produktet Roundup i Danmark. Det er for at undgå ukrudt og mindske brandfaren lags sporene", skriver Jørgen Christensen. Arkivfoto: Mette Mørk

DEBAT: Kære Pia Olsen Dyhr, du skriver på din Facebook-profil, og samtidig poster du et billede af dig selv ved en vand-indvindingsboring sammen med Claus Leick, formanden for SF i Skanderborg: "Jeg står her ved en drikkevandsboring i Skanderborg. I 28 procent af drikkevandsboringerne i Skanderborg er der fundet rester af sprøjtegifte. Det skræmmer mig.
Drikkevand er nemlig noget af det dyrebareste, vi har. Derfor vil SF i Skanderborg lægge pres på for at sikre drikkevandet. Samtidig går vi til finanslovsforhandlingerne med et hovedkrav om sprøjteforbud de steder, hvor drikkevandet dannes".

Med den holdning lægger du dig tæt op af Danmarks Naturfredningsforening, som har samme holdning.

I Aarhus-området er det 33 procent af drikkevandsboringerne, hvor der findes rester af sprøjtegifte.

Annonce

Nu går du så til forhandling med finansministeren med krav om en drikkevandsfond med otte milliarder kroner, som vandværkerne kan søge og låne penge fra. Der er afsat 1,2 milliarder kroner til ønsker stillet fra de partier, regeringen regner med at indgå den nye finanslov sammen med.

Kan det virkelig være 3,7 milliarder kroner værd at være op til fem minutter hurtigere i København fra Aarhus, som er rejsetidsbesparelsen på denne strækning – med risiko for grundvandet?

Du går samtidig ind for Togfonden, hvor Banedanmark har tegnet nogle streger ind på et kort, hvor de kunne tænke sig nogle nye jernbaner for at opfylde politikernes krav om en timemodel. I Togfondens del 2 er der tre nye jernbaner, hvoraf de to indgår som en del af timemodellen for at opnå denne sekund-/minutbesparelse i rejsetid for at skabe en times rejsetid mellem de store byer i Danmark.

På den planlagte strækning fra Hovedgård til Hasselager går stregerne hen over et grundvandsreservoir, hvor Aarhus Vand har en indvindingstilladelse på 1,5 millioner kubikmeter drikkevand om året. Det svarer til 10 procent af drikkevandet til Danmarks andenstørste by.

Banedanmark er, næst efter landbruget, den organisation, der bruger mest af glyphosat-produktet Roundup i Danmark. Det er for at undgå ukrudt og mindske brandfaren lags sporene.

Det lyder for mig meget hult, når du på samme tid går ind for at anlægge en ny jernbane mellem Hovedgård og Hasselager hen over et grundvandsreservoir og samtidig går ind for "rent drikkevand". Jeg synes, du har et forklaringsproblem. Eller er det, fordi du på daværende tidspunkt, da Banedanmark præsenterede Togfonden, tilfældigvis var trafikminister, at du føler, at det er dit hjertebarn?

Spar de 3,7 milliarder skattekroner, som det koster at anlægge denne nye jernbane. Der er også 4,3 millioner flere passagerer at hente hvert år på den nuværende jernbane over Skanderborg i forhold til en ny jernbane Hovedgård-Hasselager ifølge beregninger fra Banedanmark.

Kan det virkelig være 3,7 milliarder kroner værd at være op til fem minutter hurtigere i København fra Aarhus, som er rejsetidsbesparelsen på denne strækning – med risiko for grundvandet? Ville det ikke være mere behageligt at skulle forhandle om 4,9 milliarder kroner i finansministeriet til grøn omstilling, rent drikkevand, velfærd, minimumsnormeringer eller lignende?

Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Aarhus For abonnenter

Giftig sag rammer byrådet: Vil Aarhus Kommune tilbyde at undersøge kræftramt brandmand for PFOS-skader?

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Gammel kending vender tilbage til Aarhus: Her er Aros' nye direktør

Aarhus For abonnenter

Fortætning i midtbyen: Beboere og politikere i infight om nyt byggeprojekt

Alarm 112

50 brandfolk efterslukker stadig storbrand på kranfabrik: Kan give trafikale udfordringer

AGF

Slut med lejeaftale: AGF køber tysk profil

Alarm 112

Over 100 beredskabsfolk kæmper stadig med 'usædvanlig' storbrand: - Det her er en ekstremt sjælden hændelse

Aarhus For abonnenter

Lise mistede to ægtefæller og sit syn: - Men jeg er nok typen, der får det bedste ud af alting

Debat

Et uventet møde i Føtex - der sad et rigtigt menneske ved kassen

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Stiften på plakatpatrulje: Partierne bryder både regler og interne aftaler

Danmark

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - det er helt misforstået

Sport

Han kan samle en professorterning hurtigere end du kan tage dine sko på: Bakken-anfører med cirka ti mesterskaber sætter rekord

AGF For abonnenter

AGF var et hold uden plan og retning søndag eftermiddag i det kronjyske

Østjylland

DN holdt valgmøde og afslørede resultatet af en rundspørge: Det mener flertallet af kandidaterne om Kattegatforbindelsen

Annonce