Annonce
Debat

Åbent brev til undervisningsministeren: Vi er de unge, dumme, uforsvarlige, egoistiske - og ensomme

"Kære undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil, mange mærkater er blevet sat på os unge mennesker de sidste 10 måneder, men jeg tror, I har glemt det mest centrale: Ensomme", skriver Simone Hoffmann Buskbjerg. Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Annonce

DEBAT: Kære undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil, mange mærkater er blevet sat på os unge mennesker de sidste 10 måneder, men jeg tror, I har glemt det mest centrale: Ensomme.

Jeg ved, der er mange, som lider under covid-19, jeg håber bare ikke, I er blinde for, at vi også lider, og det, vi lider af, er ensomhed.

Jeg selv er af introvert karakter, og jeg har brug for at kunne trække mig tilbage indimellem. Men nu længes jeg efter noget fællesskab - noget at glæde mig til. Jeg længes efter en hverdag, hvor noget struktur på universitetet skaber rammerne for mit liv, og hvor jeg tilfældigt kan hilse på mine medstuderende, lave nye venskaber, blinke til ham den søde fra årgangen over, og hvad man ellers foretager sig som ung universitetsstuderende.

Hvad der skulle have været det sidste år med mit stamhold på statskundskab, blev revet ud af hænderne på mig, før jeg kunne nå at holde ved, og nu er den, jeg taler mest med, duen, som sidder og skider ude foran mit vindue.


Så kære undervisningsminister, jeg håber, du har ensomhed med i dit store regnskab, når du skal lægge planer for vores kommende adfærd på uddannelserne i 2021, for hvis ikke, tror jeg, det kan ende med at koste dyrt på nogle andre poster end dem, I har blik for.


Udover, at ensomheden har meldt sin ankomst, så har motivationen til gengæld taget sin afsked. Det er svært at motivere sig selv via Zoom, og mange studerende - inklusiv mig selv - har en tendens til at gemme sig bag skærmen. Jovist har vi ansvar for egen læring, herunder ansvar for aktiv deltagelse i den undervisning, vi modtager. Men det er svært, når man for ottende gang på en uge skal modtage undervisning via Zoom, og forbindelsen igen driller.

Jeg beder ikke om, at I vil holde byen åben og lade os drikke hjernen ud på den nærmeste klub og danse tæt. Alt, jeg efterspørger, er blot det studieliv, som vi alle elsker. En hverdag på campus, hvor vi selvfølgelig skal kunne opholde os trygt trods covid-19, men hvor vi også skal kunne opholde os i det hele taget.

Situationen lige nu er, at mange studerende læser til eksamen. Det vil sige, at en almindelig grå tirsdag indeholder: Morgenmad i lejligheden, eksamensoplæsning i lejligheden, frokost i lejligheden, mere oplæsning i lejligheden, eftermiddagspause i lejligheden, aftensmad i lejligheden og fri om aftenen i lejligheden. Det bliver den samme trummerum stolpe op og stolpe ned, så det er ikke så sært, at vi bliver ensomme og desperate efter noget samvær med andre end vores eget spejlbillede.

Så kan det godt være, at nogle unge mennesker har taget til privatfester med folk udenfor deres smitteboble - igen inklusiv mig selv - og det er da ganske rigtigt, at man kan synes, at en sådan handling er gjort med hovedet under armen. Men ikke desto mindre ligger der en årsag til den handling, og den må man ikke glemme.

Det kan virke privilegeret at kunne sige, at man rent faktisk har en hverdag, man savner - jeg er bevidst om, at det desværre ikke er alle, som sidder med den følelse. Men ikke desto mindre skal ensomheden ikke negligeres.

Trivselsundersøgelser fra 2017 ved Aarhus Universitet viser, at 37 procent af de adspurgte næsten altid eller nogle gange føler sig ensom til daglig på studiet. I forhold til 2011 og 2014 er det en udvikling på henholdsvis syv og tre procentpoint, og jeg tør slet ikke tænke på, hvordan tallene ser ud nu primo 2021.

Så kære undervisningsminister, jeg håber, du har ensomhed med i dit store regnskab, når du skal lægge planer for vores kommende adfærd på uddannelserne i 2021, for hvis ikke, tror jeg, det kan ende med at koste dyrt på nogle andre poster end dem, I har blik for.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Høj hastighed, ulovlige overhalinger, venstre om helleanlæg og kørsel over for rødt: - Vi ser det hele, siger politikommissær

Coronavirus

Live:  Falck lukker sine lyntestcentre fra februar

AGF

Cheftræneren råbte og sparkede til tingene: Så ingen grund til, at AGF skulle tabe til mestrene

Aarhus For abonnenter

Bilist på flugt mejede kvinde ned: Hvornår skal politiet forfølge bilister, der stikker af?

Annonce