Annonce
Aarhus

Åbnede Smykkeskrinet: Kronprinsessen viste sit menneskelige ansigt

Inspektør Jens Ingvordsen fortæller Kronprinsesse Mary om smykkerne. Foto: Flemming Krogh

Mary talte med skoleelever og hilste på tilskuere i Den Gamle By, da hun åbnede "Smykkeskrinet" med 100 års kostbare smykker.

AARHUS: Mange gæster i Den Gamle By i Aarhus fik sig en stor oplevelse tirsdag. Kronprinsesse Mary var på besøg for at indvie Smykkeskrinet, som er et rum med en unik samling af danske smykker gennem 100 år - fra 1900 til 2000.

Kronprinsessen kiggede på, hilste på og talte med mange af de mennesker, som havde stillet sig op langs det korte stykke, hun skulle gå udendørs på købstadmuseets toppede brosten.

På vejen fra 1974-huset Taarnborg til indgangen til Smykkeskrinet hilste Mary på en flok unge mennesker, og da hun drejede om hjørnet ved Pouls Radio, udvekslede hun bemærkninger med nogle af de voksne, som stod og fulgte hende.

Også nogle af museets håndværkere havde taget en pause for at følge kronprinsessens besøg, og de og gæsterne oplevede til fulde, at der er et menneske bag titlen som kronprinsesse.

I Smykkeskrinet fortalte inspektør Jens Ingvordsen, som blandt andet har skrevet en nyudkommet bog om smykkerne, og smykkeeksperten Sabrina Vinther supplerede. Hun har været projektansat under opbygningen af udstillingen.

Smykkeskrinet

Smykkeskrinet i Den Gamle By indeholder 1000 danske smykker fra hele 1900-tallet. Alle kendte smykkedesignere og sølvsmede er repræsenteret, for eksempel Mogens Ballin, Thorvald Bindesbøll, Kay Bojesen, Marie Christiansen, Nanna Ditzel, Bent Exner, Kay Bojesen, Torun Bülow-Hübe, Bent Gabrielsen, Karl Gustav Hansen, Kastor Hansen, Bent Knudsen, Henning Koppel, Uwe Helmuth Moltke, Evald Nielsen, Svend Weihrauch og selvfølgelig Georg Jensen.

Der er også udgivet et større bogværk, der vil blive en slags håndbog om smykker, designere og sølvsmede i 1900-tallet. Den er skrevet af inspektør Jens Ingvordsen.

Smykkeskrinet viser 1000 smykker, hovedsagelig i sølv, men også enkelte guldsmykker. Som gæst får man et overblik over de strømninger i det 20. århundredes smykkekunst, som er særligt danske. Det vil sige det enkle, det funktionelle, og med fokus på lys og refleksion.

Smykkerne er alle intakte.

En donation på i alt 14.365.000 kr. til Den Gamle By fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond har givet mulighed for at sikre den enestående samling.

Smykkerne er købt af det dansk-tyske ægtepar Marion og Jörg Schwandt, der har samlet dem over 40 år.

Sabrina Vinther (til højre) er ekspert i smykker og har hjulpet med at lave udstillingen. Foto: Flemming Krogh

Også i demenslejligheden

Kronprinsessen studerede med stor interesse de mange smukke smykker, der alle var bag glas i montrer.

- Naaaj, hvor er de fine, sagde hun undervejs, og da det hele var overstået, sagde Mary, at det er en smuk samling af 100 års smykker.

- Den tror jeg, mange vil få glæde af at se, sagde hun.

Før Mary gik ind i bygningen, der også rummer Plakatmuseet, og hvor Smykkeskrinet ligger i bunden af huset, fik hun overrakt en buket gule og hvide blomster af den 10-årige Nina Raunsgaard Sethia, hvis mor Nynne Sethia er konservator i Den Gamle By.

Da Mary havde modtaget blomsterne, slog hun ud med hånden til den lille pige for at vise hende vejen ind i udstillingen.

- Kom, du skal også med ind, sagde kronprinsessen, der bar lilla hat og frakke og indenunder en grånistret spadeseredragt. Og så gik hun i stiletter, der ikke gør det nemt at gå på brostenene, og det var et samtaleemne blandt mange kvinder på stedet.

På vejen rundt blev kronprinsesssen blandt andet fulgt af direktør Thomas Bloch Ravn og af museets formand Peter Kjær.

Efter besøget i Smykkeskrinet så kronprinsessen demenslejligheden i samme gade. Her kommer demente fra for eksempel plejehjem på besøg og får noget af hukommelsen tilbage ved at opleve en lejlighed, hvor de kan genkende ting fra deres tidligere tid. Inspektør Henning Lindberg fortalte om lejligheden.

Prinsesse Mary nærstuderer smykker. Foto: Flemming Krogh
Annonce

- Tak for i dag

Besøget sluttede i Møntmestergården, hvor der ikke var adgang for pressen.

Udenfor på Torvet holdt den kongelige bil klar, og da Mary gik hen til den, vinkede hun og sagde højlydt til et par af de kvinder, som havde deltaget i indvielsen i Smykkeskrinet:

- Tak for i dag.

Inden hun steg ind i bilen, vinkede hun til andre gæster, der havde stillet sig op på Torvet.

Kronprinsessen havde et stramt program. Hun ankom ved 13-tiden og kørte derfra i Kongehusets bil kl. 14.50 for at flyve hjem. Turen til Aarhus var foregået i bil over Storebælt.

Sabrina Vinther, Jens Ingvordsen og prinsesse Mary. Foto: Flemming Krogh
Den 10-årige Nina Raunsgaard Sethia overrakte blomster. Foto: Flemming Krogh
Direktør i Den Gamle By, Thomas Bloch Ravn, viser vej for kronprinsessen. Foto: Flemming Krogh
Undervejs fra 1974-huset Taarnborg til Smykkeskrinet hilste Kronprinsesse Mary på disse unge. Foto: Flemming Krogh
Tak for i dag, udbrød kronprinsessen og vinkede til de to kvinder i forgrunden, da hun var på vej til bilen, der skulle køre hende til lufthavnen. Thomas Bloch Ravn fulgte hende. Foto: Hans Petersen
Kronprinsessen vinkede til Den Gamle Bys gæster på Torvet, da hun steg ind i den kongelige bil. Bagest museets formand Peter Kjær. Foto: Hans Petersen
Annonce
Aarhus For abonnenter

Tag bare hunden med selv om det er farligt: Minister afviser hundeforbud ved kvæg i nationalparkerne

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Nu sker der noget: Kameraer i dødskryds på vej

Aarhus For abonnenter

Naboer om støj fra Botanisk Have: Nye regler blev brudt i weekenden

Aarhus

Frygter du den? Da Jerntæppet faldt, drog ulvene mod Jylland

Aarhus

Efter påkørsel af politibetjent: Sådan vil kommunen bremse vanvidskørsel på Silkeborgvej

Aarhus For abonnenter

Et hus, vi er stolte af. Nej! En voldtægt af byens skyline: Danmarks højeste skyskraber vedtaget efter ilter debat

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Navne

50 år: Arbejdshest repræsenterede Danmark ved fem slutrunder

Aarhus

Århusianske bilister bumpede afsted: Tankstation i kæmpebrøler

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Kultur

Største koncert-satsning i flere år: Sir Elton siger farvel i Horsens

Danmark For abonnenter

Efter 15 år i søgelyset: Berygtet omskæringslæge er sat ud af spil

Aarhus

Farvel til mundbindet: Halvanden uge efter er corona-tallene stadig i bund

Annonce