Annonce
Aarhus

Åbner snart: Nyt udsigtspunkt på toppen af Kulbroen

Kulbro View og Kulbro Lab er to nye projekter med Kulbroen som omdrejningspunkt. Fra 18. august kan interesserede komme op på kulbroen og nyde udsigten over kvarteret fra otte meters højde. Privatfoto.

18. august kan århusianerne for første gang komme helt op på toppen af den gamle kulbro på Sydhavnen og nyde udsigten, når Kulbro View og Kulbro Lab indvies.

AARHUS: Fra nedslidt industrikvarter til Midtbyens nye kreative kerne. Området omkring Kulbroen og Sydhavnen er i disse år i gang med den helt store transformation.

Især Kulbroen har med foreningen Kulbroens Venner som primus motor været arnested for urban nytænkning og løssluppenhed. Og senere på måneden åbner foreningen op for et par nye byrums-koncepter, der blandt andet giver århusianerne mulighed for at komme helt op på toppen af den gamle bro og beskue hele Sydhavnen lidt fra oven.

Kulbro View og Kulbro Lab hedder projekterne, der fremover skal fungere som udsigtspunkt og bydelskontor.

- Vi fra Kulbroens Venner gik for alvor i gang med at arbejde med vores idé og vision for Kulbroen for cirka fire år siden, men 18. august kan vi endelig dele og give en forsmag på Kulbroens egentlige potentiale, siger medstifter af foreningen Martin Thim.

Her er alle århusianere inviteret med til åbningen af det nye udsigtspunkt på toppen af Kulbroen.

Kulbroens Venner har de seneste år stået bag et hav af arrangementer under den gamle kulbro på Sydhavnen. Her er det madmarked. Arkivfoto.

Paris, New York ... og Aarhus

Kulbroen blev bygget i 1950 og brugt til at transportere kul fra skibene i havnen til det daværende Aarhus Gasværk.

Sidst i 1960'erne holdt man imidlertid op med at bruge kul i gasproduktionen, og cirka 10 år senere blev også gasværket lukket ned.

De eneste synlig spor i området fra den svundne tid er Turbinehallen og den gamle kulbro, som snart kommer til at spille en helt central rolle som bindeled mellem Sydhavnen og resten af Midtbyen.

Med inspiration i New York's High Line Park og Paris' Promenade Plantée, der begge udnytter gamle bynære jernbanespor, er det tanken, at Kulbroen skal føres over Spanien til den nybyggede Frederiks Plads og dermed fungere som forbindelsesvej mellem den helt nye bydel og den gamle Sydhavn.

Og da idékonkurrencen om at være med til at udvikle det gamle kulkranspor blev sat i søen, var interessen for at være med overvældende. Hele 26 teams søgte om at være med i prækvalifikationen.

5. september bliver feltet snævret ind til to teams. Og omkring februar 2018, står Aarhus Kommune formentlig med et vinderforslag, fortæller Bente Lykke Sørensen, der er chef for Bolig og Projektudvikling under Teknik og Miljø forvaltningen.

- Kulbroen skal være et rekreativt rum både for folk, der kommer på besøg og de mange mennesker, der kommer til at arbejde i Sydhavnskvarteret på sigt. Den bliver samtidig en vigtig forbindelse til Aarhus H fra det nye erhvervskvarter, der er i gang med at opstå i Sydhavnen, siger hun.

- Men vi skal have noget byliv i området, før vi begynder at bygge bygninger. Og der har Kulbroens Venner virkelig været afgørende. Det er imponerende, hvad de har fået stablet på benene af arrangementer omkring Kulbroen.

Udover indvielsen af Kulbro View og Kulbro Lab er det første nybyggeri på Sydhavnen - Danske Banks nye domicil - også så småt ved at være på skinner. Første spadestik til domicilet på hjørnet af Jægergårdsgade og Spanien forventes at blive taget i løbet af de kommende uger, oplyser Bente Lykke Sørensen.

Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: 353 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Belgierne er klar med gestus mod Danmark: Verdens bedste landshold vil hylde Christian Eriksen

Annonce