Annonce
Østjylland

Året der gik i Skanderborg og omegn

<p>»Der virker som om, at folk hár forstået, at det ikke er os, der skal fylde aktiviteter i Fælledhuset. Men at det er kommunens borgere og foreninger.« sagde Knud Sørensen, daglig chef for Fælledhuset - da han havde deltaget i åbent hus-dagen. Arkivfoto: Bollerup</p>

Rekorder, raketter og rejsegilder. Her får du i overskuelig punktform en slags Greatest Hits over årets gang i Skanderborg Kommune.

Her får du i overskuelig punktform en slags Greatest Hits over årets gang i Skanderborg Kommune.

Skanderborg: Torsdag 19. november var der rejsegilde på det kommende rådhus, lokal politistation og dobbelthal på Fælleden. To dage efter, lørdag 21. november, var der åbent hus.

Da strømmede det til med nysgerrige, der gerne ville se det store byggeri, som byrådet investerer 300 mio. kroner i. Og selv om Stiftstidende talte med en del af gæsterne, var det kun tilfredshed, vi mødte - ja ligefrem begejstring over det store byggeri med den markante hvide facade.

Borgmester Jørgen Gaarde var også opmuntret af responsen.

»Der skal nok være nogle, der ikke synes, byggeriet er en god ide,« sagde Jørgen Gaarde.

»Men jeg har ikke mødt nogen i dag. Folk er generelt imponerede over bygningen. Og det til trods for, at der ikke er noget ekstravagent over det. Mange er også overraskede, når de hører, vi i det nye hus får halvt så meget plads målt på kvadratmeter per. kommunal medarbejder, end i de nuværende, fire gamle rådhuse og Jobcentret,« sagde Jørgen Gaarde.

Knud Sørensen, der har været projektleder for kommunen på det store byggeri, er nu blevet ansat som leder af Fælledhuset.Også han var glad for responsen ved åbent hus arrangementet.

Fælledhuset blev dog nævnt i kritisk sammenhæng, da forligspartierne S-V-K-R-DF og SF vedtog budgettet for 2016 med besparelser for 32 mio. kr. for Skanderborg Kommune. Og hvor kun Enhedslisten stemte imod.

Venstres ordfører, Rasmus Ingemann, kritiserede nemlig budgetaftalen, selv om Venstre er en del af forligskredsen.

Han sagde, han personligt mener, byggeriet af det nye rådhus er en dårlig investering. Da han sagde, det samtidig er kritisabelt, at andre partier i forligsgruppen ikke vil spare mere på administrationen, gik Lars Vodsgaard (S) i rette med ham.

»Vi forventer, der årligt kan spares 12 mio. kr. på byggeriet af et nyt rådhus på Fælleden, og en stor del af den besparelse er på administrationen - ud over, at forliget også lægger en besparelse på én mio. kr. i 2016 på administrationen samt én mio. kr. på beskæftigelsesafdelingen,« sagde han.

Skanderborg: Ved folketingsvalget 18. juni fik Venstre en ordentlig '1ussing' af vælgerne, selv om partier vandt regeringsmagten fra Socialdemokraterne og Radikale. Det kostede Skanderborg-Odder-Samsø kredsens faste Venstre-folketingsmedlem gennem 17 år, Kim Andersen (V) hans plads i Folketinget. Trods et flot valg med 4.556 personlige stemmer, blev han slået af den nye V-kandidat i Østjylland, Britt Bager.
Desuden spurtede Carsten Bach fra Høver ind som nyvalgt for Liberal Alliance med 1.931 personlige stemmer. Der var genvalg til Kirsten Brosbøl og Mette H. Dencker (DF).

Kommunen: Da året startede var der modstand mod at lukke lokale plejehjem. Også i byrådet.
Men i januar havde parterne fundet hinanden i en plan, der betød, der bygges et nyt plejecenter i Ry, mens Dalbogård i Gl. Rye, Søkilde i Tulstrup og Baunegården i Tebstrup på sigt lukkes som plejehjem.
Efter en offentlig høring, hvor planen blev kritiseret, blev planen vedtaget i april.
Kun Peder Porse (V) stemte imod. Han mente, byrådet undervurderede den folkelige modstand. Men alle øvrige støttede forslaget. På de to byrådsmøder faldt der blandt andet følgende kommentarer:
»Vi er glade for, at der skal bygges et nyt plejecenter i Ry. Det er vigtigt, vi har nogle bæredygtige enheder, både socialt og fagligt, både for nutiden og fremtiden. Vi skal regne med, at vi vil blive ved med at få ældre patienter tidligere hjem fra sygehusindlæggelser, og det stiller store krav til både plejen og efterbehandlingen,« sagde Tage Nielsen (R).
Martin Frausing Poulsen (DF) sagde, at der ikke er tvivl om, det er hjerteblod for de mindre lokale plejehjem.
»Men det er en nødvendig beslutning,« sagde han.
Jens Szabo (V) - der før har kaldt planen for en massakre på små plejehjem - sagde nu:
»Det er ikke ubetinget en glædens dag, men forslaget her er det bedst opnåelige. Og det er ikke så dumt endda.«
Christina Bottke (V), formand for Socialudvalget, sagde, at det er tiden til at tage de fremadrettede briller på.
»Det vigtigste er dog behovet for en afklaring. Det har vores fantastiske medarbejdere, borgerne på plejecentrene og deres pårørende brug for,« sagde hun.

Ejer Bavnehøj: Fredag 18. september samledes over 1.000 tilskuere til ild-event på Ejer Bavnehøj som led i Kulturaften i Skanderborg Kommune. De fik en fantastisk oplevelse på en smuk og klar sensommeraften, da 288 fakler blev tændt i en samlet struktur, skabt af arkitekterne Gjøde & Povlsgaard, der også stod bag 'Den Uendelige Bro' ved årets Sculpture by the Sea i Aarhus.
I november vandt arkitektfirmaet Breimann og Bruun et udviklingsprojekt for Ejer Bavnehøj, som Skanderborg Kommune, Ejer Bavnehøjs Venner og Realdania står bag.

Skanderborg: Hanne og Ejnar Grøn og deres selskab Skanderborg Erhvervscentrum modtog i januar Erhvervs Udvikler Prisen 2014 for som en af kommunens store erhvervsudlejere at sikre gode rammer for knap 100 virksomheder - herunder støtte til iværksættere. De vandt prisen i tæt konkurrence med Tulstrup Kro, Decoplant A/S og AVK Holding.
Senere på året var Ejnar Grøn som formand for Skanderborg Hørning Fjernvarme i hård konflikt med byrådet, da politikerne indtil videre bremsede et biofyret fjernvarmeværk ved Stilling, der vil give forbrugerne store besparelser.

Alken: Vandmasserne kom væltende ned fra himlen og oversvømmede Alken Enge og sommerhusområdet ved Alkenvej i weekenden 5-6 september, så Beredskabsstyrelsen måtte rykke ud med sandsække og pumper gennem fire dage.
I juledagene søndag 27. og mandag 28. december skete det igen, dog knap så alvorligt. Og igen var Beredskabsstyrelsen i gang med pumperne.

Skanderborg: Sølund Festival kunne i sommer fejre sin 30-års fødselsdag.
Det skete med et imponerende musikprogram, og da festivalen startede med åben adgang for byen om tirsdagen med Citybois, skete det i et tætpakket Nilles Telt foran flere hundrede skrigende teenagepiger.
Inden Johnny Madsen, TopGunn og Lars Lilholt gik på den store scene senere på aftenen, mødte 32 medlemmer af motorcykelklubben HOG Chapter One fra Aarhus op med lige så mange Harley Davison motorcykler for at give de førstankomne festivalgæster en køretur.
Da den 'rigtige' festival gik i gang dagen efter, fortsatte festlighederne.
Det samme gjorde de mange sympetitilkendegivelser, festivalen møder efter, at mange udviklingshæmmede har fået meget svært ved at få deres egne hjælpere med til festival på grund af en ny tolkning af Serviceloven.
Den nye tolkning har betyder, at hundredevis af festivalgæster opgiver at bo på festivalen med telt og hygge. Andre må helt blive hjemme.
Senest har De Nattergale doneret 34.300 kr. til næste års festival som støtte.

Skanderborg: Den nye bro over jernbanen, der forbinder Låsbyvej via Dr. Sophies Alle med Ladegårdsbakken, var ikke mere end åbnet med fest og veteranbiler fredag 4. september, før den måtte lukke igen.
Natten efter åbningen udløste et regnvejr et jordskred - så dele af vejen og stien blev undermineret og autoværnet vredet ud af form. Få uger senere kunne vejen åbne påny.

Kommunen: Skanderborg Kommune fik pålagt at modtage 201 flygtninge i 2015 og 207 i år 2016. Et markant spring fra 52 i 2014.
En række bygninger blev taget i brug, bl.a. det tidligere VIA-center. Senere ledige plejehjemsboliger. I december meddelte Indenrigsministeriet, at kvoterne næste år udvides. I Skanderborg fra 207 til 265 flygtninge.
Kommunen løser opgaven, men den belaster kassen, da Folketinget ikke har sikret, at flygtningene har en økonomi, de kan klare sig for.

Ry: A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond til almene Formaal skænkede i begyndelsen af december 30 mio. til Ry Højskole til udvikling og istandsættelse af skolen.
I september 2017 fylder skolen 125 år, da vil den stå med en helt ny facade mod byen.

Gl. Rye: Gl. Rye kom på danmarkskortet, da byens unge orkester Ten Eyes blev nummer to ved årets Børne Melodi Grand Prix i Gigantium i Aalborg i februar med sangen 'Hun er alt for perfekt'.
Gl. Rye udmærkede sig også i 2015 med 33 nye almennyttige boliger. Man overtog ejerskabet til Lyngbakkerne gennem en fond. Og i byens gamle mejeri, hvor det berømte Gl. Rye Antik har annonceret lukning, håber byen at kunne indrette et nye fælleshus. En bygning er allerede lejet til formålet og 4. oktober stiftedes en forening, der skal arbejde for at købe det gamle mejeri til fælleshus.

Skanderborg: Mandag 19. oktober gik Centrum Turist, der siden 2014 har været Skanderborg Kommunes hovedleverandør af personkørsel, konkurs. Det ramte kørsel af børn og ældre og handicappede. Men kommunen fik fra dag ét iværksat alternativ kørsel.

Låsby: En ulykke med raketbrændstof søndag 15. november på Skovrodsvej, hvor tre mænd blev forbrændt - en alvorligt - afslørede, at der i flere år har været et raketværksted, der ikke var godkendt og registreret hos myndighederne. Der udestår en straffesag.

Hylke: Der var flag for fællesskabet i Hylke og for de mange ildsjæle, da det nye Multihus - indrettet i byens gamle skole - blev indviet fredag 20. november. Huset er for skolen, klubben, seniorerne i Aktive Livsnydere og byens foreninger.
Tidligere på året - fredag 14. august var der også fest.
Den dag kom undervisningsminister Ellen Trane Nørby til Hylke for at deltage i indvielsen af den nye multihal og skolebygning - en kommunal skole fra 0. til 2. klasse, som forældre og frivillige har brugt mere end 3.500 timer på at realisere, ud over de 6,9 mio. kr., som kommunen har bevilget til byggeriet.

Hørning: Fredag 27. november kunne Hørning indvie Marmorpladsen midt i byen med 16 nye lejligheder og fem erhvervslejemål - kun én lejlighed var endnu ikke udlejet ved indvielsen, alt andet var. Der var dermed succes for et byggeri, som SuperBrugsen samt Niels Bjerg-Nielsen og ejendomsinvestor Jesper Bach i selskabet Ejendomsselskabet Marmorpladsen står bag.
2015 bød også på byggestart af en ny meget efterspurgt hal til Hørning Idrætscenter, der er færdig marts 2016 og straks bliver fyldt af aktivitet . Det er etape ét af tre planlagte.

Ry: Ry gik nye veje med festivalen Ry Outdoor i maj.
»Hvis man virkelig skal rykke noget, skal man rykke sammen. Det viser I gang på gang her i Ry, også med Ry Outdoor,« sagde borgmester Jørgen Gaarde ved åbningen.
Festivalen, der vender tilbage i 2016, fik besøg af daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt. Debuten var dog præget af ublid sommervejr.
Mandag 26. oktober blev første spadestik taget til en ny hal, en springhal, depot og et nyt indgangsparti til i alt 23 mio. kr., der skal stå færdig 8. august 2016. Der mangler dog en halv mio. kr., som der arbejdes på at skaffe. Og på Siimtoften var der veteranbil-succes.

Låsby:Mandag 27. maj blev første spadestik taget til Låsby Søpark, der med et budget på godt 14 mio. kr. skal skabe et aktivt vandlandskab med udendørs crossfit midt i Låsby. Sjette november meddelte Real Dania, at de støtter projektet med 2,5 mio. kr..

Søparken skal sikre Låsby mod oversvømmelse på grund af klimaforandringer og give byen et nyt samlingspunkt og forbindelsesvej. Til sommer vil parken være færdig. Da Låsby indviede sin nye Multihal sidst i november, kunne gæstene allerede nyde udsigten over vandet i søerne fra hallens nye foyer.

Skanderborg: Trods øget konkurrence mellem landets musikfestivaler og en ny opkomling, kommunalt støttede Tinderbox i Odense, kunne Skanderborg Festival melde udsolgt af partoutarmbånd 3. marts i år - flere uger før rekorden med 1. april i 2014. Samtidig var endagsbilletter til fredag og lørdag også udsolgt.
Men fem uger før SmukFest Copenhagen skulle være gennemført for 2. år i træk over to dage, måtte man aflyse den københavnske aflægger, da billetsalget svigtede. Samtidig fik Smukfest opbakning fra byrådet på nær to stemmer til fremadrettet at udvikle konceptet i hjembyen.

Galten: Torvet i Galten og forpladsen ved Galten Bibliotek fik en ny indretning i 2015, der tilførte de to steder nogle nye muligheder for byliv og aktivitet - udført med kunstneriske elementer og unikt byinventar.
Samtidig blev der taget hul på at modernisere Bytoften med et vandmiljø og en skatebane, der realiseres i 2016. Og så fik Galten en bevilling med i budgettet for 2016, der blev vedtaget i oktober, så et hængeparti på stisystemet gennem Galten og Skovby kan færdiggøres i 2016 på initiativ fra Projektforum Galten-Skovby - som forøvrigt fik årets Fyrtårnspris.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Så kom AGF på tavlen i mesterskabsspillet: Energien var tilbage, men det rakte kun til 2-2 mod Brøndby

Annonce