SPØRRING: Den udvidede flagalle, der er lang nok til at favne alle Spørrings godt 1000 indbyggere, bød mandag eftermiddag velkommen til Grøntoppen, landsbyens nye samlingssted, der lige har vundet prisen som Årets Bernhardt 2020.
Når man dertil lægger et strålende sommervejr, og at 15. juni på en gang er valdemarsdag og i år 100 års dagen for genforeningen med Sønderjylland, er der ikke noget at sige til at rådmand Bünyamin Simsek (V) var i usædvanligt godt humør, da han var taget til landsbyen nord for Aarhus. Faktisk var han i så godt humør, at han næsten kom til at love Spørring den nye multibane de også drømmer om. Mere om det lige om lidt.
- Fællesskab om det "ejerskab" man har til sit lokale område, gør en forskel. Det viser man kan noget, andre også syntes er fedt. Og at ikke alt foregår inde i Aarhus C, siger Bünyamin Simsek.
Et sted for alle
En gammel håndboldbane er forvandlet til et kreativt fællesrum, der allerede har vist sit værd.
- Her har manglet et område, hvor man kunne gå hen med børnene. Nu kommer vi her nok tre til fire gange om ugen, fortæller Stine Lindved.
Hendes drenge, to år gamle Dalton og storebror Vester på fire år, færdes hjemmevante på Grøntoppen, hvor de ihærdigt prøver at overdøve rådmandens tale.
- Vi kommer mest om formiddagen, men når skolebørnene får fri, er her et nyt rykind. Det er et sted for alle aldre, siger hun.
Det er Foreningen for Bykultur i Aarhus, der står bag Bernhardt-prisen, og avisens læsere, der stemmer om, hvem af tre finalister, der skal have prisen, der er opkaldt efter Aarhus´ tidligere borgmester Bernhardt Jensen (S). 51 procent af de afgivne stemmer pegede op Grøntoppen.
Grøntoppen blev til i samarbejde mellem Institut for X på Godsbanen og lokale ildsjæle.
- Vi manglede et område, hvor vi kunne mødes. Grønningen ligger midt i byen, og der er god plads, siger Palle Holm, der på vegne af landsbyens ildsjæle, som den første kunne sætte sig på den Aarhus Bænk, der følger med årets Bernhardt.
Ny lokalplan
Der er en ny lokalplan på vej, der potentielt vil fordoble indbyggerantallet i Spørring. Det kræver en indsats, hvis samlingskraften skal bevares.
Hvordan undgår I at ende som en soveby?
- Vi er i risiko for at miste vores landsbypræg. Det kræver arbejde at inkludere så mange mennesker i det her fællesskab, så byen både kan hænge sammen og udvikle sig. Vi er en landsby, og det vil vi gerne blive ved med at være, siger Palle Holm.
Han har boet i Spørring i 40 år.
- Grøntoppen er det første skridt på vejen. Nu er vi enige om, vi skal have en multibane, så ungerne kan spille bold året rundt, siger Palle Holm.
Og så kom vi til rådmandens løfte.
- Forsætter sammenholdet og fællesskabet, så er jeg sikker på I nok skal få den multibane som jeg hører, at I gerne vil have nede på græsanlægget, og ikke her oppe, som "kommunen" siger. Det er jeres lokalområde, og vi skal ikke bestemme om den skal ligge her elle der. Hvis I er enige, så bakker jeg op om det, og tager det med ind til rådhuset, og ser om vi ikke kan finde en løsning på det i fællesskab, lovede rådmanden.
FAKTA
De tre finalister var af foreningens dommerkomité udvalgt blandt omkring 30 foreslåede kandidater til prisen
Grøntoppen fik flest stemmer – 5.906 – svarende til 51 procent af de afgivne stemmer
Baggårdsanlægget ”Nullet” i karréen mellem Mejlgade, Molsgade, Helgenæsgade og Kaløgade fik 4.038 stemmer.
Den grønne og rene Norsgade fik 1.730 stemmer
Det er fjerde gang Årets Bernhardt uddeles.
2017: Stationsgadekvarteret i Risskov
2018: Træskibshavnen.
2019: Egå Forsamlingshus