Annonce
Kultur

Billetterne rives væk til årets familieforestilling: Alice i et ret uhyggeligt eventyrland

Publikum kommer med Alice på en rejse ind i en mærkværdig drømmeverden, hvor dyr kan tale og logikken hører op. Foto: Kim Haugaard
Publikum kommer langt ind i sindets mørke kringelkroge, og ser verden i drømmenes forvrængede spejl, når Aarhus Teater viser "Alice i Eventyrland". 22.000 har allerede sikret sig billet, men fem ekstraforestillinger er på vej.

AARHUS: - Av min røv, lyder det kækt og konstaterende fra Alice, da hun er røget igennem kaninhullet og havner et mystisk og ukendt sted.

Snart hvirvles hun ind i den mere fantastiske og groteske verden efter den anden, mens hun møder talende dyr og farverige personager og selv skifter størrelse alt efter behov.

Aarhus Teater er i gang med prøverne på årets familieforestilling "Alice i Eventyrland", som blandt andet Disney og filmmanden Tim Burton har leveret deres 'take' på siden Lewis Caroll skrev eventyret i 1865.

Annonce

- Vi har taget udgangspunkt i den oprindelige historie, ikke Disney-versionen. Det er en historie er sjov, men også mørk og dyster. Caroll kaldte den også først "Alice in Underland" (underverdenen, red.) men ændrede senere til Wonderland, men der ligger noget tilbage af underverdenens tankegange. Noget uforudsigeligt og uhyggeligt. Vi prøver at balancere det mørke med det sjove, fortæller Simon Boberg, der har overtaget instruktørstolen efter sin søster Maria K. Sunesen, der er gået på barsel.

Han beskriver forestillingen som en rejse ind i drømmeverdenen med Alice, der går fra at være det uskyldige, lille barn til det lidt ældre barn, som forsøger at forstå verden.

- Det er en overgangsfase i livet. Meget ofte er det der, de spændende ting opstår, og dér hvor man kan vokse som menneske. Det er meget det, denne historie handler om; at møde den voksne verden, uden at miste sig selv undervejs, forklarer Simon Boberg.

Eventyrlig scenografi

De mange fantasifulde kostumer, som blandt andet tæller en fluffy flamingo, en fræk Filurkat, en hjerteløs Hjerter Dame, en kritisk kålorm og en hysterisk Hattemager, er udtænkt af Mie Riis, der også har stået for den eventyrlystne scenografi.

Det er en overgangsfase i livet. Ofte er det der, de spændende ting opstår, og dér hvor man kan vokse som menneske.

Simon Boberg, instruktør

- Vi er virkelig gået med eventyret og nogle af de klassiske illustrationer, der blev lavet til den første version af bogen og tekstens tid. Men Alice har det her nysgerrige blik, som vi spejler ind i den barnlige fantasi, fortæller Mie Riis.

Andrea Øst Birkkjær har netop været med i Anne Linnet teaterkoncerten "Jeg er jo lige her" på Aarhus Teater. Nu spiller hun Alice, som er hendes første hovedrolle. Foto: Kim Haugaard

Forestillingen er fra seks år og opefter, så selv om det groteske og uhyggelige også spiller en stor rolle, skal de yngste teatergængere ikke skræmmes fra vid og sans.

Vidste du, at ...

... den engelske udgave af "Alice i Eventyrland" er blevet genoptrykt mere end 100 gange og bogen er udkommet på omkring 200 forskellige sprog.

... John Lennons Beatles-sang "I am the Walrus" fra 1967 er skrevet med udgangspunkt i eventyret. Også Jefferson Airplanes psykedeliske "White Rabbit" fra samme år er inspireret af historien om Alice: "One pill makes you larger / And one pill makes you small", lyder det i sangen.

... Tom Waits sammen med teatermanden Robert Wilson og Paul Schmidt i 1992 lavede en oprea baseret på "Alice i Eventyrland". Den havde premiere på Thalia Theater i Hamburg.

... skuespilleren Meryl Streep har spillet Alice i en musicalversion fra 1980.

... der er lavet flere filmversioner af eventyret. Den første en stumfilm fra 1903. En version fra 1933 havde W.C. Fields, Cary Grant og Gary Cooper på rollelisten. Tim Burton lavede en version i 2010 med Johnny Depp som den gale hattemager.

... det er første gang at "Alice i Eventyrland" opføres på Aarhus Teater.

- "Alice i Eventyrland" er ret uhyggelig, så derfor er scenografien heller ikke en slikbutik. Det er et ret dystert univers. Uhyggen er endnu mere udtalt i den originale tekst, men vi skal selvfølgelig finde en balance, siger scenografen, der selv elsker uhygge.

Annonce

Ud af drømmenes mørke

Mie Riis ser fortællingens syrede scener, som noget, der er opstået ud af drømmenes mørke, hvor det genkendelige kan få et grotesk twist.

- Alice er på en konstant rejse videre ind i hendes drøm og sind. Hver scene er som et billede på et nyt sted i hendes drøm. Mange af de ting, vi bruger på scenen, kender man også fra virkeligheden, men de bliver forvrænget i størrelse eller forvandlet til en ny form. Det ene øjeblik er det sjovt, det næste er det uhyggeligt, men det er jo også sådan drømme er, forklarer hun.

Den sure og bedrevidende kålorm (Christian Hetland) er et billede på, hvordan vi voksne nogle gange møder børn, mener forestillingens instruktør Simon Boberg. Foto: Kim Haugaard

Scenografen har nydt at beskæftige sig med det eventyrlige univers.

- Det er skønt at få lov til at lave noget, som er visuelt stærkt, men som måske ikke har den plotdrevne historie, vi er vant til. Det er både det fede og det svære ved "Alice i Eventyrland", fortæller Mie Riis.

Marie Marschner spiller den onde Hjerter Dame i "Alice i Eventyrland". Eventyrets dystre univers bliver forstærket af Alice Carreris musik, som er komponeret til forestillingen. Foto: Kim Haugaard

Hun håber, at publikum vil læne sig tilbage i plussæderne og slippe logikken for i stedet at give sig hen til drømmen og fantasien.

Alice i Eventyrland

"Alice i Eventyrland" spiller på Aarhus Teater Store Scene 11. november-22. december.

Der er solgt 22.000 ud af 25.000 billetter til forestillingen. Derfor sætter Aarhus Teater fem ekstraforestillinger i salg, så i alt 27.000 publikummer får mulighed for at se familieforestillingen.

"Alice i Eventyrland" er oprindeligt skrevet af Lewis Carrol i 1865.

Den er dramatiseret af Maria K. Sunesen, der står for iscenesættelsen sammen med Simon Boberg. Scenografi og kostumedesign er lagt i hænderne på Mie Riis, mens forestillingens musik er komponeret af Alice Carreri.

På scenen kan man opleve Andrea Øst Birkkjær som Alice. Desuden medvirker Maria Marschner, Christian Hetland, Kjartan Hansen, Viktor Pascoe Medom, Alex Otto, Juliane Bauer. Kristoffer Eriknauer og Sarah Simone Jørgensen.

Den gale hattemager (Christian Hetland) kommer under pres, da han bliver en brik i dronningen Hjerter Dames uhyggelige retssag. Foto: Kim Haugaard


De genkendelige symboler med ure og kortspil, og talende dyr går igen i Aarhus Teaters version af "Alice i Eventyrland". Her den hvide kanin, spillet af Viktor Pascoe. Foto: Kim Haugaard
Simon Boberg instruerer "Alice i Eventyrland" på Aarhus Teater. Der er premiere 11. november. - Det er en ægte klassiker, som alle har et forhold til, siger han. Foto: Kim Haugaard


De flotte kostumer er designet af Mie Riis, der også har skabt scenografien i forestillingen. Her den onde dronning Hjerter, spillet af Marie Marschner. Foto: Kim Haugaard
Annonce
Aarhus For abonnenter

Uro om kulegravning af omstridt psykolog: Sagen står til at blive skrinlagt - men er alle sten vendt i Aarhus?

Danmark

Lørdagens coronatal: 3744 nye smittetilfælde og 13 dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

61-årig kvinde død efter hestevognsulykke på Lille Torv

Aarhus For abonnenter

Guide til Michelin-kokkenes favoritspisesteder i Aarhus: Her tager vi hen i vores fritid

Kultur

Så lykkedes det endelig at finde en køber: Skovmøllen solgt og udvider åbningstiden

Aarhus

Politiker slår i bordet: - Træf beslutning om ny jernbane nu. Alt andet er urimeligt over for Solbjerg

For abonnenter

Anmeldelse: Føj for nogle ækle nisser på Netflix

Debat For abonnenter

Stiften mener: Sygeplejerskerne har fat i den lange ende

Kultur

Mohamad flygtede fra krigen: Nu er han manden bag stjernerne i Vild Med Dans

Debat

En lærer færdes på en møgbeskidt århusskole: Er der overhovedet en nedre standard for rengøring på byens skoler?

Kollegaer slækker på hygiejnen: Fagforening efterlyser mere 'corona-politi'

Byudvikling

Så får midtbyen flere idrætsfaciliteter: Den gamle arkitektskole skal tages i brug

Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Aarhus

Dagens corona-tal: Laveste antal smittede i Aarhus i to uger

Annonce