Annonce
Livsstil

Årets gang i Troensehaven: Den travleste tid

Vinteren er slut, og de første rigtige forårstegn er vintergækker, erantis og påskeklokker, der blomstrer i havens bede. Der er masser af forårstegn i luften, jorden dufter sødt, fuglene synger, og man bliver så glad i låget. Foto: Helle Troelsen
Vinteren er slut, i morgen er det forår, og lyset vender tilbage. Dagene tiltager med flere minutter i døgnet. Man kan høre det på fuglenes sang, og det sætter fut i planterne, så det af og til knager af saftspænding i buske og træer.

Det pibler op af jorden med spirer fra forårsblomstrende løg, stauder og urter, og ukrudtet begynder at vokse. Vintergækker og erantis har været i gang, siden sneen smeltede for lidt over en uge siden.

Krokus, skilla og narcisser er begyndt at skyde, man kan næsten se dem gro dag for dag.

Påskeklokkerne lå i februar og puttede sig under sneen, men rettede sine blomsterstængler op, så snart de blev befriet for kulde og sneens tyngende dyne.

Snart kan vi dufte jord, når den varmes op af solen. Så blomstrer anemonerne, hornviolerne, primulaer og martsvioler, og bedene får pludselig en masse farve.

Krukkerne har stået med bunden i vejret godt beskyttet mod frost og sne. Nu skal de frem og gøres rene til en ny sæson. Foto: Helle Troelsen

Foråret fylder også mig med spænding, for hvordan arter vejret sig? Får vi frost igen, der går i jorden, eller begynder temperaturen bare at stige i takt med, at lyset tiltager? Tillader vejret, at jeg kan få afløb for min indestængte energi, så jeg kan kaste mig ud i at få realiseret alle mine idéer og projekter?

Planer, tegninger og to do-lister ligger der på bordet og skriger på at blive vinget af. Jeg kan ikke vente et minut længere.

Jeg vil dele min to do-liste for marts med jer, vel vidende, at jeg nok ikke får vinget det hele af. Men så falder påskeferien heldigvis tidligt i år, og så skal jeg nok komme efter det.

Annonce

Ryd op i haven efter vinteren

Når sneen smelter, så dukker der en masse ting op, som ikke ser så kønne ud. Fuglene har ikke spist de rådne æbler, jeg lagde ud til dem i den kolde tid sammen med alle de friske og fine. De ved, hvad der er bedst, selvom vinteren er streng, og der er kamp om foderet.

Æblerne skal rives sammen og smides på komposten. Der er også grene, som blev rusket af træerne i en snestorm, haveredskaber, jeg ikke fik ind i tide, et par havehandsker, plasticposer og andet skrammel, der har forvildet sig ind i haven på mystisk vis. Det ser så fint ud, når haven er ryddet op efter en lang vinter. Og så kan jeg komme i gang med forårets hyggelige sysler i haven.

Det er ikke kun os havemennesker, der får ”kuller”, når det bliver forår. Fasankokken Henry har travlt med at gøre kur i sit harem af hunner, for der skal produceres nogle unger. Foto: Helle Troelsen
Annonce

Tag grene ind til drivning

Det første, jeg gør, når vi når marts, er at klippe lidt grene ind til drivning. Det er en slags fejring af det spirende forår, og så er grenene så smukke at flette ind i buketter bundet af forårsblomstrende planter.

Næsten alle grene er fine, men forsytia- og kirsebærgrene er så smukke i sig selv, når de blomstrer indenfor i stuen.

Annonce

Frigør artiskokker og andet

I starten af marts frigør jeg artiskokker for vinterdækket. Der kan hurtigt danne sig råd ved rodhalsen, og så går de til. Det er ikke den hårde frost om vinteren, hvor de er vinterdækket, der er problemet for artiskokker, men fugten og væden i det spæde forår.

De kan godt tåle lidt frost, men jeg har alligevel grangrene klar, hvis der kommer en periode med barfrost, og så dækkes de til igen.

Annonce

Hold øje med barfrost

Barfrost kan være en udfordring i marts. Den opstår, når det er frostvejr, solen skinner samtidig, og der ikke er et beskyttende lag sne, der ligger som en dyne hen over planterne. Når der er barfrost, udtørrer planterne, for solen får fugten fra plantens blade og stængler til at fordampe, og planten kan således ikke suge væde fra jorden, der er frossen.

Derfor skal sarte planter beskyttes med grangrene og andet beskyttende, for eksempel et lag visne blade eller kompost, der dækker for plantens basis. Så kan man med held holde frosten væk fra jorden og planternes rødder. Visse roser og andre ikke så hårdføre planter er også sarte over for barfrost. Det fremgår ofte af det lille skilt, der følger med planterne, når man køber dem på planteskolen.

Annonce

Klip stauder ned og udlæg kompost

Først luges alle bede igennem for ukrudt. Der kan have sneget sig senegræs, vorterod, lav ranunkel, korsknap, hønsetarm og andet uønsket ukrudt ind i bedene.

Der sættes rabarberklokker over rabarberplanterne, så vi kan høste tidlige rabarber. Stænglerne vil nemlig vokse sig lange, når de strækker sig efter lyset. Det lille låg på klokken kan lettes, så man kan se, hvor langt de er nået. Foto: Helle Troelsen

Nogle steder har ukrudtet sneget sig ind i stauderne, for eksempel skvalderkål. Så løsnes jorden med en greb, og stauderne graves op og renses grundigt for skvalderkålsrødder, inden de igen plantes i jorden. I tiden efter holder jeg godt øje med, om der kommer spirer fra rødder, jeg ikke fik med. Så bliver de fjernet med det samme, inden de får for godt fat.

Bedene er store, og der er mange af dem, så jeg har noget at holde øje med. Men jeg ved, hvor de udfordrende steder er, så der holdes ekstra øje.

De visne staudetoppe og græsser klippes ned, inden spirerne på de nye planter kommer for langt frem. De klippes i småstykker og fordeles i bedene. Så bliver de i løbet af vækstsæsonen omsat til næringsgivende kompost.

Jeg nåede ikke at klippe de gamle blade af alle juleroser og påskeklokker, så resten klipper jeg af og kører på genbrugsstationen. De kommer ikke i min egen kompost, for bladene kan være angrebet af svampe, som gennem komposten kan smitte videre, når den lægges ud på bedene.

Der udlægges fem centimeter jordforbedring i form af komposteret hestemøg på alle bedene. Det giver tilstrækkelig næring til hele vækstsæsonen, og det tilfører jorden humus, der gør den let og luftig. Og så lukker den for lys, så det mindsker ukrudtsfrøenes spiring.

Bedene luges for ukrudt, og der spredes kompost ud i fem centimeters tykkelse. Hønsene må desværre ikke få fornøjelsen af at blive lukket ud i haven i år på grund af fugleinfluenza. Men de seneste år har vi holdt en fest, når jorden bliver lun, og der fanges orme, der er en lækkerbisken for hønsemaver. Foto: Helle Troelsen
Annonce

Kanterne tages omkring bede

Der er ikke noget så smukt, som når bedene er kantet, er renset for visne staudetoppe, og der er udlagt kompost. Så er haven bare flot, for formerne i bedene og havens design træder tydeligt frem. Farver og strukturer hos løgplanter og tidlige stauder står knivskarpt mod den mørke jord.

Måske lyder det mærkeligt i andres ører, men jeg er vild med at kante bede. Særligt når skumringen nærmer sig, og man kan gå derude i selskab med solsorterne, der fløjter de smukkeste triller i trætoppene. Jeg bliver så glad i låget, at jeg nogle gange tager mig selv i at stemme i med ”Blackbird” af Beatles.

Jeg bruger en kantspade og en særlig teknik, der får det til at glide meget let og hurtigt fremad. Fidusen er, at man skaber en fjedervirkning mellem armene og fødderne på den måde, at man konstant hiver opad i skaftet på kantspaden uden at slippe grebet, og samtidig presse lidt hårdere med foden, så der kommer en fjedrende bevægelse. Lidt gakket teknik, men det virker!

Med en greb løsnes tørven, og hvis græsset er vokset lidt ind i bedene, fjernes det let med hænderne.

Annonce

Så kuldekimere

Stauder og toårige, der kræver en kortere kuldeperiode efterfulgt af en varmeperiode for at spire, sås udenfor i potter og såbakker, der placeres beskyttet under halvtag tildækket med kyllingenet, så fugle og katte ikke roder rundt i jorden og spreder frøene til alle sider.

Forspir andet hold frø indendørs

Jeg kan godt lide at være tidligt i gang med såning af drivhusets og køkkenhavens afgrøder. Det samme gælder for sommerblomster, der sås indenfor i vindueskarmen. Jeg venter med at så til sidste halvdel af marts, for ellers bliver småplanterne lange og ranglede, da de strækker sig efter lyset. Jeg har vækstlys, der sættes op, lige så snart de første spirer viser sig.

I marts begynder fersken-, abrikos- og mandeltræet at blomstre. Så skal jeg ud med akvarelpenslen og lege bi, så blomsterne bestøves. Bierne er endnu ikke så aktive, at de kan nå at bestøve tilstrækkeligt til, at træerne sætter masser af frugt. Foto: Helle Troelsen

Hele min tegnestue er omdannet til væksthus, og ikke alle får lige meget lys. De frø, der er længst om at udvikle sig, sås først. Det er basilikum, persille, tomater og flere sommerblomster, såsom voksurt, zinnia, evighedsblomster, tobaksplanter, latyrus, rosenslynge og sommerfloks.

Plant forårskrukkerne til

Krukkerne tages frem og gøres rene, inden de bliver plantet til med hornvioler og løgplanter. Både stedmoderblomster og hornvioler kan tåle lidt frost, og de er så fine at plante sammen med for eksempel perlehyacinter, scilla, snepryd, krokus, våriris og tidlige narcisser. Hvis frosten vender tilbage for en kort bemærkning, så dækkes krukkerne til med fiberdug.

Krukkerne fyldes med forårsblomstrende planter såsom hornvioler, krokus, perlehyacinter, narcisser, primula og forglemmigej. Foto: Helle Troelsen

Hortensia, amerikansk syren og dværgsyren har haft vinterresidens i et af køkkenhavens højbede. De skal nu graves op og plantes i ny, næringsrig pottejord i en krukke af passende størrelse. De stilles i drivhuset sammen med skærmliljerne for at fremme væksten, så de kan få en lang blomstringssæson.

Lug køkkenhaven og udlæg kompost

I køkkenhavens højbede er der rester fra sidste års planter, jeg ikke fik luget op i efteråret. Lidt ukrudt er også kommet til, og det meste af vinterdækket er spist af regnormene. Nu er kun de grovere plantedele tilbage, som jeg fjerner og lægger på komposten.

Højbedene håndluges og dækkes med et godt lag halvomsat kompost. Det skal lægges ud minimum tre uger, før der sås. Til den tid vil den være godt omsat og delvis trukket ned i jorden af ormene. For når frosten går af jorden, så søger ormene opad til jordoverfladen, for de er sultne nu.

Rabarberklokker over rabarber

For at fremme lange rabarberstængler og høste tidlige rabarber, sættes der rabarberklokker over planterne. De lukker lyset ude, og så strækker stænglerne sig op mod lyset.

Der sker ting og sager, når trillebøren fyldes med staudeafklip, der skal på komposten. I traileren ligger resterne fra det gamle juletræ samt blade fra juleroser og påskeklokker, der køres på genbrugsstationen. Foto: Helle Troelsen

Man kan også sætte spande over, der holdes fast med en sten på toppen, så de ikke flyver væk. Så kan der tidligt bages tærter og muffins med rabarber.

Læg første hold kartofler

Sidst i marts lægger jeg de meget tidlige kartofler i jorden, såsom solist, hamlet og frieslander. Senere i april kommer de middeltidlige og de sene kartofler i jorden.

Kartoflerne lægges, når spirerne er cirka en centimeter lange. Jeg vender dem, så den side af kartoflen, der har flest spirer, vender opad. De tidlige kartofler lægges lige under jordoverfladen, hvor jorden er lun. Så hyppes de løbende, når de gror til.

Vækstlys sættes op indenfor, når frøene begynder at spire. Ellers bliver de lange og ranglede, når de strækker sig efter lyset.  Foto: Helle Troelsen

Man kan fremme opvarmning af jorden ved at udlægge plastic på bedet et par uger før, kartoflerne lægges. Det vil hæve jordens temperatur og få kartoflerne til at vokse hurtigere. Jeg plejer at kunne høste de første i slutningen af maj/starten af juni. Der er ikke noget så lækkert som nyopgravede nye kartofler.

Jeg skal lege bi

Fersken-, abrikos- og mandeltræet er de første, der springer ud - allerede i marts. Nogle gange er det i starten af marts, men det sker nok ikke i år med den hårde vinter, vi har haft.

Når blomsterne viser sig, skal jeg ud med akvarelpenslen og lege bi. For insekterne er ikke nok aktive så tidligt, at bestøvningen er effektiv. Derfor hjælper jeg til.

Marts er en af årets travleste måneder. Her ryddes op i haven, og bedene ryddes for visne staudetoppe, inden de nye skud fra stauder og løgplanter skyder for langt frem. Foto: Helle Troelsen

Sidst i marts sås de første afgrøder

Nogle afgrøder kan sås allerede sidst i marts. De behøver ikke en høj jordtemperatur og kan ovenikøbet klare lidt nattefrost. Måske holder de lige en pause med at vokse, men frøene tager ikke skade af det.

Det er for eksempel hestebønne, rucola, spinat, persille og radise. Spinaten sår jeg i rækkerne mellem kartoflerne, lige efter at de er lagt i jorden.

Ugens tip

Vintergækker har godt af at blive delt med jævne mellemrum. De kan danne kompakte blokke, hvor løgene lægger sig oven på hinanden under jorden. Man kan dele blokkene og få rigtig mange løg, der kan plantes ud i havens bede. De udplantede løg vil med tiden danne nye blokke.

Marts er det bedste tidspunkt at dele vintergækker, når blomsterne visner. Man graver en klump vintergækker op og skiller løgene fra hinanden. De plantes i en dybde på cirka otte centimeter med en afstand på fem centimeter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Så kom AGF på tavlen i mesterskabsspillet: Energien var tilbage, men det rakte kun til 2-2 mod Brøndby

Annonce