Annonce
Livsstil

Årets gang i Troensehaven: Der gøres klar til sommerferien

Sommerferien står for døren, og vi skal i sommerhus i en uge. Haven klargøres til at kunne klare sig med minimal hjælp fra naboerne. Krukkeplanter samles tæt sammen i grupper i ly for og vinden. De stilles i beholdere, der forsyner dem med vand. Vandkander står klar med ekstra vand, hvis der er behov for det. Foto: Helle Troelsen
Sommerferien står for døren, og vi skal være væk fra haven i flere dage eller måske flere uger i træk. Det kræver lidt planlægning at efterlade den alene hjemme, uden at planterne går til i mangel på omsorg og vand.

Hvis man var sikker på, at vejret vil være omskifteligt med regn om natten og sol om dagen, så ville alting være godt. Men som så meget andet er vejret uforudsigeligt, og det svært at planlægge ferien efter vejrudsigten.

Vejret kan være koldt og vådt, og så er det træls med ferie i Danmark, når den i år er lagt her til lands. Måske bliver det tørt og varmt, og så er det skønt, når man skal hygge i sommerhuset, men det kan være hårdt for havens planter, og så er det ikke sjovt som dedikeret haveejer at være langt væk og ikke kan slippe tankerne om, hvordan det mon går med de grønne vækster derhjemme i haven.

Som regel kommer der hverken sol eller regn i passende mængder til, at man kan være væk i flere uger.

Annonce
Sommerferien står for døren, og vi skal i sommerhus i en uge. Haven klargøres til at kunne klare sig med minimal hjælp fra naboerne. Krukkeplanter samles tæt sammen i grupper i ly for og vinden. De stilles i beholdere, der forsyner dem med vand. Vandkander står klar med ekstra vand, hvis der er behov for det. Foto: Helle Troelsen

Derfor skal man forberede sig til lidt af hvert, så man ikke kommer hjem og ser, at mange timers arbejde og haveglæde i foråret og forsommeren er gået til spilde, hvis planterne er druknet i regn. Eller hvis krukkeplanter og afgrøderne i køkkenhave og drivhus er visnet bort.

Vi er så heldige at have søde naboer, og vi passer hinandens haver og drivhuse, når vi er bortrejst. Som regel får vi det til at passe. Det er ikke planlagt koordinering, men rent og skært held, at der næsten altid er nogen hjemme.

Vores egen have og pasningen af den er også så krævende, at vi ikke kan være bekendt at overlade det hele til andre, så vi må, uanset pasning eller ej, gøre vores forberedelser, så det meste kan passe sig selv.

Ikke alle er så privilegerede, at andre støder til, når man selv er væk. Det holder nogle fra at have krævende vækster i krukker, der kræver hyppig vanding og næring, såsom vores engletrompeter, der skal vandes dagligt - nogle gange flere gange om dagen. Det er en af de opgaver, som naboen tager sig af, når vi er på ferie.

Drivhuset gøres selvkørende

Vi dyrker afgrøder i faste bede i drivhuset. Havde vi haft kapillærkasser, ville de kunne klare pasningen af drivhusplanterne med tilstrækkelig næring og vand i en uges tid. Blot man sørger for, at alle vinduer og døre står åbent, så der ikke bliver for varmt.

Man kunne trække drivhusgardinerne for, hvis man har dem, eller sætte nogle midlertidige op fastgjort med ståltråd, så man skærmer for den værste sol. Vinduerne kan også kalkes til, for det handler om at holde temperaturen nede, sikre gennemtræk og samtidig formindske fordampningen af vand fra dyrkningsjorden.

På drivhusets nordside er der gjort plads til duftgeranier og småplanter, der står klar til at blive plantet ud i køkkenhaven. Her står de beskyttet mod stærk sol og får alligevel lys nok, der falder gennem ruderne i drivhuset. Foto: Helle Troelsen

I bunden af drivhuset har vi plantet tagetes og basilikum, der er ved at dække jorden godt til. Det har krævet lidt planlægning i foråret at sørge for en bunddækkende beplantning i drivhuset.

Sidste år havde vi ikke pasning i en periode, hvor vi var væk. Her lagde vi siveslanger ud omkring planterne i drivhusbedene. Potter med duftgeranier, som stod på drivhushylder i direkte sol, tog vi ud af drivhuset og stillede i zinkbakker med vand og placerede dem på nordsiden af drivhuset, hvor der dog trænger lidt lys ned.

I år vil jeg sørge for en god grundvanding af drivhuset, aftenen før vi tager af sted. Vi har gravet plasticpotter ned i jorden ved siden af planterne, så der kan dybdevandes langt ned i jorden. Så lægger vandet sig ikke i overfladen, hvor det hurtigere vil fordampe. Det kan holde drivhuset kørende nogle dage uden pasning, og det vil aflaste naboen for alt for meget vandingsarbejde.

Har man ikke en hjælpende hånd med vanding i drivhuset, så kan man anskaffe et vandings-ur, der kan indstilles til at vande i de mængder og tidspunkter, der er behov for, så planterne klarer sig i ens fravær.

I drivhuset er placeret plasticpotter ved hver plante, så der kan dybdevandes ved at vande ned i potten. Mellem drivhusplanterne vokser basilikum og tagetes, der skal dække jorden og forhindre udtørring. Samtidig forebygger de nematoder og angreb af hvide fluer i planterne. Foto: Helle Troelsen

Når jeg tegner haver med drivhuse, anbefaler jeg altid at have godt med plads på nordsiden af drivhuset netop til det formål at opbevare planter der, når man skal på ferie. Det kan også være småplanter til drivning med henblik på senere udplantning. De står fint her og kan også klare sig selv uden vand i flere dage.

Og har man nyplantede træer og buske i haven, kan man montere vandingsposer, der fyldes op, inden man tager på ferie. De vil langsomt frigive vand og kan forsyne planten i en uges tid. Er man længere tid væk, så skal man have en til at fylde dem op.

Annonce

Krukkerne stilles i halvskygge

De fleste krukkeplanter samler jeg tæt sammen i grupper og stiller dem i beholdere med vand. Det kræver en del beholdere, så jeg bruger både opvaskebaljer, zinkbakker, dybe underskåle og andet, der kan holde vand. Krukkerne placeres i delvis skygge, hvor der kun kommer sol få timer om dagen.

Planteskolen er flyttet i skygge under træerne. De er hævet fra underlaget i tilfælde af skybrud. Foto: Helle Troelsen

En god placering er på nordøstsiden af huset, hvor planterne får den tidlige morgensol. Blot de forskånes for den hede middagssol eller vind, der typisk kommer fra vest. En kombination af sol og vind tørrer krukkeplanterne hurtigere ud. Når de stilles tæt sammen, kan de beskytte hinanden mod udtørring.

De mest tørstige krukkeplanter får en toliters sodavandsflaske stukket i jorden - den sættes med åbningen nedad. Er krukken stor, så kommer der en flaske mere i.

Særligt tørstige krukkeplanter eller sammenplantninger i krukker med stor overflade får stukket en vandflaske med vand i jorden med åbningen nedad, så der er ekstra vandforsyning. Foto: Helle Troelsen

Der findes også selvvandingskrukker, hvis man har særligt vandkrævende krukkeplanter. Jeg har dem ikke selv, men kunne overveje at investere i nogle til mine store engletrompeter. Det vil lette arbejdet betragteligt.

Risikoen er også for, at der kommer styrtende regn, og så skal beholderne, som krukkerne står i, tømmes for vand, så planterne ikke drukner. Ved man med sikkerhed, at perioden, hvor man er bortrejst, bliver regnfyldt, kan krukkerne placeres under udhæng i carport eller lignende, men der skal kunne komme lys til i løbet af dagen.

Annonce

Planterne gødes

Krukkeplanter og køkkenhave- og drivhusplanter har brug for tilskud af næring, for de vokser hurtigt i juli. Derfor har de godt at et næringstilskud, inden man rejser på ferie.

Jeg gøder både krukkeplanter og afgrøder i køkkenhave og drivhus med langtidsvirkende gødning i pilleform. De frigiver næring over længere tid. Jeg blander gødningen i overfladen af jorden, så der er god jordkontakt og vandet kan trække næringsstoffer ud af dem.

Måske er der nogle sommerblomster i skærehaven, der har tænkt sig at have deres hovedblomstring, lige når man skal væk på ferie. Man kan med fordel klippe dem tilbage, før man tager på ferie. De vil forgrene sig med nye, friske skud, der sætter blomster senere. Og så nedsætter en beskæring plantens vandforbrug.

Nogle stauder har allerede overstået deres første blomstring og kan klippes ned. Nogle stauder klippes ned, for at de kan danne en frodig bladroset, der kan dække jorden. Andre beskæres, så de giver endnu en blomstring senere på sæsonen. Det er for eksempel stjerneskærm, storkenæb, rosenskovmærke, bredbladet ærenpris, ridderspore, nepeta, staudesalvie, sporebaldrian, floks og lupiner.

Annonce

Køkkenhaven får en tur

Det er generelt en god idé at dække den bare jord i køkkenhaven med græsafklip eller andre planterester, så der minimeres ukrudt og mindsker fordampningen af vand fra jorden.

Man kan også reducere afgrøderne inden man tager af sted, og spise løs af de små rødbeder, sprøde gulerødder, der har en skøn smag som små, spæde knoldfennikel og nye kartofler. Høst de modne ærter og frys dem ned. Pluk løs af spinat og send dem samme vej.

Køkkenhaven luges for frøukrudt, der ellers vil tage plads, lys og næring fra afgrøderne. Der er intet så træls som at vende hjem fra ferie og konstatere, at køkkenhaven er fyldt med ukrudt, der er i fuld gang med at sprede modne frø over det hele.

Vær gavmild og lad naboen eller andre plukke løs af de plukkemodne tomater i drivhuset, squash, der hurtigt kan vokse sig for store, agurker og meloner, der ikke er meget værd, når du kommer hjem.

Sommerblomster er sået for at kunne fylde vaserne med smukke buketter. Lad naboen og andre plukke løs, for det forstærker blomstringen, og så er der stadig masser, når man kommer hjem igen. Går de først i frø, så har de gjort deres gerning, og for flere arter går blomstringen i stå.

Krydderurter

Det er nu, man kan høste krydderurter og hænge dem til tørre til vinterens krydderier. Når krydderurterne er afblomstret, er de ikke så smagfulde, som når man høster dem med friske skud og blomster.

Klippes de ned nu, vil de skyde igen, og man kan nå at høste endnu en portion senere på sommeren.

Det er især timian, oregano og estragon, der er velegnet til tørring. Salvie, rosmarin og ægte laurbær er stedsegrønne og kan høstes om vinteren. Timian er delvis stedsegrøn, men fryser ofte tilbage om vinteren.

Basilikum egner sig ikke til tørring, men kan høstes og laves til pesto, som fryses ned til vinteren.

Annonce
AGF For abonnenter

Bagkanten: Der er flere plusser end minusser ved AGF's nye formation

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Slagter Kruse lukker efter 132 år: - Det er vemodigt, men også en lettelse

Aarhus For abonnenter

Fra hobby til millioner: Det har kostet Mia og Kenneth blod, sved og tårer at holde fast i succesen

Aarhus

Mandagens coronatal: Nye smittede holder sig under 100

Sport

Sara Slotts karriere slutter med styrt i OL-semifinalen

Aarhus For abonnenter

Mark sælger brygudstyr: Sådan kommer du i gang med at brygge øl

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Livsstil

Velbekomme: Sådan griller du makrel

Alarm 112

Kvinde forsøgte at sælge telefon - men blev mødt af køkkenkniv

Sport

Viktor Axelsen vinder OL-guld efter vanvittig finale

Østjylland

Slap dog lige en lille smule af: Humoristiske trafikskilte skal få bilister til at slippe speederen på de små sommerhusveje

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Nye AGFere imponerede mest i Randers-nederlag

Aarhus

4 mulige historier - Du bestemmer, hvilken der skal laves journalistik på

Annonce