Annonce
Livsstil

Haveekspert Helle Troelsens favoritløgplanter: Der findes så uendelig mange skønne arter og sorter

I skovbedet vokser den botaniske tulipan ”Turkestanica”. Den er blandt mine absolutte favoritter blandt tulipanerne. Foto: Helle Troelsen
Forleden fik jeg en mail fra en læser med et spørgsmål om, hvilke løgplanter jeg er mest glad for i min have. Hun synes, at det er en jungle at finde rundt i det store udbud. Når hun beslutter sig for de fineste og køber dem på nettet, lever de ikke altid op til forventningerne. Enten ser de anderledes ud end de smukke billeder i katalogerne, eller også går de til, bliver syge og forsvinder hurtigt fra jordens overflade. Det er mange og store spørgsmål, der sagtens kan fylde en hel artikel, for udbuddet af løgplanter er stort. Der findes så uendelig mange skønne arter og sorter, men nogle er selvfølgelig mine favoritter.

Påskeliljerne, Narcissus, er ved at takke af for i år. Nogle stod allerede i blomst i begyndelsen af april, hvor der var frostvejr, for det klarer påskeliljer sagtens.

Det er en mangfoldig art og ikke alle er gule som dem, som man ofte ser stående i store grupper i vejkanten og på skrænterne langs landevejene. Her har de stået i årevis og dukker trofast op i landskabet år efter år.

Honningløg er kommet på min favoritliste over løgplanter. Den er meget særpræget med sine fine klokker, som changerer over grønt, purpur og hvidt. Foto: Helle Troelsen

Narcissus er den mest robuste løgplante, for der går sjældent sygdom i dem, og rådyr og harer afskyr dem, så de lades i fred.

Annonce

Påskeliljer er også virkelig gode til at formere sig. De sætter masser af sideløg, hvilket kræver, at de deles en gang imellem. Delt blev de også dengang blandt haveejere og gårdmænd. Derfor står de tæt allevegne i skel og haver.

Der findes mange forskellige sorter af påskeliljer, og der opstår hele tiden nye, for de forædles i forskellige farver, former og størrelser. Det er også blandt de forædlede sorter, at jeg finder mine favoritter.

Men der er to sorter, der har overlevet i generationer, som er blandt mine favoritter. Det er pinseliljen Narcissus poeticus, der voksede i store grupper i skovbrynet i min gamle have på Hindsholm. Skoven var fyldt med den dejligste duft, og det er især denne, der gør pinseliljen helt speciel for mig.

Denne kombination af sart gule løgplanter kan jeg ikke stå for. Her er den langstilkede, hvide påskelilje ”White Lady”, som står bag en af mine favoritter, påskeliljen ”Avalon”, der hører blandt de storblomstrede typer. På billedet ses også en sart gul hyacint, ”City of Haarlem”. Indimellem blomstrer påskeklokkerne og blå perlehyacinter. Foto: Helle Troelsen

Pinseliljen har en lille blomst og en meget lang stilk. Det er måske netop derfor, at jeg også er faldet pladask for påskeliljen Narcissus ”White Lady”, der også er en gammel sort. Den stod allevegne i vores nuværende have, da vi flyttede ind, og den har en lige så fantastisk duft.

Jeg har også en hang til de småblomstrede påskeliljer i mere sart-gule og hvide farver. Blandt mine favoritter er ”Thalia”, ”Minnow”, ”Hawera” og ”Moonlight Sensation”.

De pudsige små Narcissus bulbocodium ”Arctic Bells” og ”Spoirot” er også meget særprægede og fine. Alle disse sorter er forædlede og af nyere dato, og de fungerer godt i krukker. Jeg planter dem dog ud i haven bagefter, når de er visnet ned.

Tulipaner

Tulipaner er ret sarte. Dog er den gule og røde ”Apeldoorn” den mest robuste af de storblomstrede tulipaner. Jeg er bare ikke så vild med den.

Selvom sorten er robust og kan overleve generationer, er det stadig en lækkerbisken for rådyr og harer, der hurtigt kan tømme en have for tulipaner.

De mest robuste tulipaner er plantet sammen i det lange tulipanbed, der strækker sig langs med hele køkkenhaven. Her er den hvide ”Purissima”, den rosa ”Menton”, en lilla ”Negrita” og den næsten sorte ”Queen of Night”. Foto: Helle Troelsen

Mange af de flotte, fyldte og særprægede tulipaner er så forædlede på gartnerier, at man kun skal betragte dem som etårige løgplanter. Året efter kommer der måske et par blade og en forkølet blomst, og derefter forsvinder de helt fra haven.

Jeg har mine favoritter blandt de mest robuste og overlevelsesdygtige sorter. De kommer år efter år, bevarer blomstringen, sætter mange sideløg, som giver flere tulipaner, og så er de robuste mod råd og skimmel.

Det er dem, jeg har i mit lange tulipan- og georginebed, og det er sorterne ”Purissima”, ”Menton”, ”Negrita”, ”Spring Green” og ”Queen of Night”.

Blandt de yndigste og mest romantiske rosa tulipaner er min absolutte favorit den frynsede ”Fancy Frills”. Man skulle ikke tro det, men den er også robust og har nu overlevet i haven i fem år.

Det er ikke helt til at tro det, men denne tulipan, ”Fancy Frills”, er ret overlevelsesdygtig. Mange af de forædlede tulipaner skal man mest betragte som etårige, for blomstringen er ret begrænset efter det første år i haven. ”Fancy Frills” har overlevet fem år i haven indtil nu. Foto: Helle Troelsen

Min absolutte favorit blandt tulipanerne hører til de botaniske tulipaner, der også er blandt de mest robuste og trofaste overlevere. Især sorten ”Turkestanica” er så fin og passer smukt ind i skovbedet. Her vokser også de botaniske sorter såsom ”Sylvestris” og ”Tarda”.

Annonce

Prydløg

Prydløg fylder meget - næsten for meget - i min have. Især har sorterne ”Purple Sensation” og ”Mount Everest” bredt sig så meget, at de er begyndt at udkonkurrere de spirende stauder. De kraftige blade dækker for lyset, og løgene under jorden har sat masser af sideløg. Når de visner ned, vil jeg tynde kraftigt ud i dem.

Mine favoritter blandt prydløgene er stadig de sjove sorter som ”Christophii” og ”Schubertii”, der med sine lange stilke med metalliske blomster for enden næsten ligner et insekt.

På det seneste har jeg fået øjnene op for de særprægede honningløg også kaldet bulgarsk prydløg Nectaroscordum bulgaricum. Honningløg er så poetiske i udtrykket med blomster, der hænger som klokker på en lang stilk. Farverne changerer over grønt, purpur og hvidt.

Blomsterne holder længe, og den er også en af de løgplanter, rådyr og harer går uden om. I efteråret lagde jeg en masse af dem i bedet med planter i varme, brændte farver. De står nu i knop, for de springer først ud senere i maj.

Annonce

Vibeæg

Hvis man kan betragte blomster som naturens kunstværker, er almindelig vibeæg Fritillaria meleagris den fineste af slagsen. Tænk, at der findes en ternet blomst, der ovenikøbet har en farve, som nærmer sig chokoladebrun. Mere delikat kan det næsten ikke blive.

Almindelig vibeæg findes også i hvid, men den brune er finest, synes jeg. Derfor køber jeg mig fattig i vibeæg i det tidlige forår, når de kan købes som potteplanter, og så planter jeg dem ud i haven, når de er afblomstret.

Persisk vibeæg er en ret markant løgplante. Den lever ikke så længe, så man må nyde den de få år, den blomstrer i havens bede. Foto: Helle Troelsen

En anden favorit blandt vibeæg er den persiske vibeæg Fritillaria persica. I mange år dyrkede jeg den mørke purpurfarvede, men de seneste år er der kommet andre til med gul-grøn blomsterstand, ”Ivory Bells”, og med en brun-grøn blomsterstand, ”Green Dream”.

Et sandt kunstværk er den almindelige vibeæg. Tænk, at naturen kan skabe en ternet blomst. Foto: Helle Troelsen

De er blandt mine absolutte favoritter. Ulempen er, at de ikke overlever så længe. Dels er de følsomme over for hård frost, dels er de modtagelige for skimmel og andre sygdomme.

Annonce

Kejserkroner

Kejserkroner er i familie med vibeæg. Deres latinske navn er også Fritillaria med imperialis som sortsnavn. Mange bryder sig ikke om kejserkroner - især den orange, der ellers er en sand overlever.

Det er en klassisk løgplante med tidlig blomstring, som man ofte finder i de gamle landbohaver. På det seneste har de fået et comeback. Man kan have kejserkrone for sig selv, for rådyr og harer afskyr dem.

De udsender også en ret fæl lugt. Det ved jeg, for jeg fik to kasser forærende, der var gravet op af jorden et par dage før. Dem kørte jeg 50 kilometer med i en hed bil, og jeg måtte rulle vinduerne ned for at få luft.

En meget speciel kejserkrone er denne sort, ”Aureomarginata”, der har stribede blade og stribet blomst. Den er yderst dekorativ og er så fin sammen med orange tulipaner og hvide påskeliljer. Foto: Helle Troelsen

Jeg har et par forædlede og mere sarte sorter af kejserkrone i haven, som jeg ikke kan stå for, så de er røget på listen over mine favoritter. Det er den brogede sort ”Aureomarginata” og den sart gule ”Raddeana”.

Løgene fra kejserkrone er kæmpestore, så de skal lægges et godt stykke ned i jorden. En tommelfingerregel er, at blomsterløg skal lægges i en dybde svarende til tre gange løgets størrelse.

Annonce

En smuk kombination

Det kan være svært at kende forskel på dorothealiljer og sommerhvidblomme, for deres blomster ligner hinanden.

Dette er sommerhvidblomme, som ofte forveksles med dorothealilje. Den adskiller sig ved at have flere blomster på en stilk, og blomsterne er en anelse mindre end hos dorothealiljen. Og så blomstrer den også senere, og blomstringen varer længere. Foto: Helle Troelsen

Sommerhvidblomme adskiller sig ved, at der sidder flere blomster sammen på lange stilke, hvorimod dorothealiljen kun har en blomst på stilken. Sommerhvidblomme blomstrer senere og længere.

I et rundt bed i den vilde afdeling af haven har jeg kombineret mine tre favoritter blandt mindre løgplanter. Det er den himmelblå russiske skilla Scilla siberica, der blomstrer samtidig med en frynset sjov narcis ”Rip van Winkle”.

Den er gul med lime tegninger i kronbladenes spidser. De er så forårsfine sammen. Når de visner, tager sommerhvidblomme over, hvor den blomstrer samtidig med kirsebærtræet, der står som overstander i bedet.

Annonce

De specielle

Hundetand Erythronium er en løgplante, som ikke så mange kender. Selve løget er lidt sjovt deformt og ligner en mellemting mellem en knold og et løg.

Hundetand hører til liljefamilien, hvor den oprindelige sort har det latinske navn Erythronium dens-canis. Men så findes der mange forskellige sorter med nuancer i gul, rosa og hvid. Nogle blade er brogede, andre grønne.

Her ses den smukkeste hundetand ”Americanum” med lysegule blomster og brogede blade. Foto: Helle Troelsen

Jeg har lidt forskellige slags i haven. Når jeg støder på nye sorter, køber jeg dem. Den seneste, jeg har købt, er lyserød. Men min favorit er og bliver den sart gule med brogede blade ”Americanum”. Den er gentaget i hele skovbedet og er så fin sammen med de botaniske tulipaner og hvid skovmærke.

Annonce

Den senest blomstrende favorit i haven

Kransliljer kan man ikke få nok af. De almindelige liljer er også fine, men jeg vil til enhver tid foretrække kransliljer Lilium martagon. Den kaldes også for martagonlilje og turbanlilje, måske fordi dens blomster ligner små turbaner.

Den hvide påskelilje ”Thalia” er mere diskret at have i bedene end de skrigende gule. Foto: Helle Troelsen

Blomster på kranslilje er mindre og sidder mange sammen på en lang, stiv stilk. I naturen vokser den i skovbryn i vandrende skygge. Jorden må gerne være kalkholdig og porøs, men må ikke være for våd og kompakt, for så takker den af.

Jeg har på den bekostning mistet en del, indtil jeg fik læst op på kransliljens foretrukne voksested. Den klarer sig fint i de fleste danske havetyper, hvis man altså overholder ovennævnte vækstbetingelser.

Liljeløg kan lægges i foråret, så jeg købte flere forskellige sorter, som jeg puttede i jorden i starten af april. Nu er de begyndt at skyde.

Annonce

Planlæg næste års blomsterflor i god tid

Det er her i foråret, man kan gå haven efter og se, hvor der mangler farve og frodighed i bedene. Jeg troede, at jeg var godt dækket ind, men jeg har sat pinde i jorden de steder, hvor der skal fyldes op med blomsterløg.

Jeg har også noteret mig, hvilke farver der mangler visse steder, og hvilke slags løg der skal købes ind, når de kommer på markedet.

Ugens tip

Når påskeliljerne er visnet ned, kan de med fordel graves op og lægges til tørre. De sætter mange sideløg, som har godt af at blive skilt fra moderløget.

Påskeliljer vil sammen med prydløg hurtigt kunne fylde godt op i jorden, hvis ikke de deles med få års mellemrum.

Husk at sætte et mærke ved løgene med navn på sorten, så man kan kende dem fra hinanden, når de i efteråret lægges tilbage i bedene.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Få det fulde overblik over Viby-sagen: Derfor endte drabsmand med 12 års fængsel for at stikke sin eks-hustru ihjel

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

50 år som dronning: Jubilæum fejres med to ture i karet, hyldest på Rådhusets balkon og folkefest i Mindeparken

Byudvikling For abonnenter

Kommunen takker nej til milliongave fra bygherre: Tvivl om juraen nulstiller aftale

Debat

David Nielsen betalte prisen: Og nu er løsningen på AGF's krise åbenbart et seminar

Aarhus For abonnenter

Aarhus var i akut mangel på stemmetællere: Så fandt kommunen en løsning

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Alarm 112

Så faldt dommen i Viby-knivstikkeri: Der var tale om drab - og straffen kunne have været højere

Aarhus For abonnenter

Bag om myten: Er Botanisk Have en voldtægtsmagnet som kvinder bør undgå om natten?

Alarm 112

Fireårig datter ville gerne se sin mor: - Storebror måtte forklare, at far havde stukket hende ned, og at de ikke ville se mor igen

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Byudvikling

Aarhus Havn er årsag til 17.000 job: Sådan er havnen kommet frem til tallet

AGF For abonnenter

David Nielsen fyldte mere på gangene i AGF, end de fleste lige aner - og derfor bliver hverdagen med en ny cheftræner også en helt anden nu for klubben, spillerne og fansene

AGF

AGF-duo klar til U21-landsholdet - men Hausner er forbigået

Annonce